- Vi er blitt enig med de colombianske myndigheter

Farc-geriljaen bekrefter overfor Dagbladet et gjennombrudd i fredsforhandlingene.

GJENNOMBRUDD: FARC-geriljaen - her ved kommandør Pablo Catatumbo (t.v.) og kommandør Andres Paris (t.h.) bekrefter overfor Dagbladet et gjennombrudd i fredsforhandlingene. Foto: AFP / NTB scanpix
GJENNOMBRUDD: FARC-geriljaen - her ved kommandør Pablo Catatumbo (t.v.) og kommandør Andres Paris (t.h.) bekrefter overfor Dagbladet et gjennombrudd i fredsforhandlingene. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAVANA (Dagbladet): Fredsforhandlingene i Colombia mellom landets regjering og Farc-geriljaen har fått et gjenombrudd i dag.

Norge spiller rollen som tilrettelegger sammen med Cuba under forhandlingene som pågår i den cubanske hovedstaden Havana. Dagbladet er i Havana og har i ettermiddag snakket direkte med forhandlingsdelegasjonen til Farc.

- Vi er blitt enig med de colombianske myndigheter om en jordreform. For Farc er dette et sentralt punkt, og vi skal signere avtalen senere i dag, forteller  Andres Paris, forhandlingsleder for Farc.

Gjennombrudd Det er en hektisk møteaktivitet ute på det store Møtesenteret, som ligger i utkanten av Havanna. Representanet for Farc og de colombianske myndigheter sitter daglig i forhandlinger, og enigheten om jordreformer må betegnes som et lite gjennombrudd i fredsforhandlingene.

Norge og Cuba er også med på forhandlingene, da som tilretteleggere og observatører. Senere i dag kommer også representanter for vennelandene Venezuela og Chile for å være med på den offisielle undertegnelsen.

Runden fortsetter Det historiske fredsforsøket ble innledet i Norge i oktober i fjor. Siden ble forhandlingene flyttet til Cuba og norsk UD har hele tiden hatt sine representater til stede på møtene.

Selv om partene nå er blitt enig om en jordreform, er det mye som gjenstår før en endelig fredsavtale er på plass. Det er ventet at neste runde i fredsforhandlingene starter i slutten av neste uke.

Vil ikke uttale seg Gjennombruddet i forhandlingene, som begynte i Oslo i og fortsatte i den kubanske hovedstaden, skal ifølge Dagbladets kilder kunngjøres i kveld rundt klokka 19.30. Utenriksminister Espen Barth Eide skal være kjent med gjennombruddet fra sine diplomater ved forhandlingene.

Klokka 19.45 kom meldingen om at Barth Eide bekrefter at Farc-geriljaen og den colombianske regjeringen er enige om en jordreform fra NTB.

KONTROVERSIELL: FARC-geriljaen beskyldes av colombianske myndigheter for blant annet omfattende narkotikaproduksjon - her et beslag på 3,9 tonn kokain, beslaglagt i mars i år, som settes i forbindelse med geriljaen. Foto: AFP / NTB scanpix
KONTROVERSIELL: FARC-geriljaen beskyldes av colombianske myndigheter for blant annet omfattende narkotikaproduksjon - her et beslag på 3,9 tonn kokain, beslaglagt i mars i år, som settes i forbindelse med geriljaen. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Fredsforhandlingene, som for det meste har pågått bak lukkede dører, har holdt på i rundt fem måneder. Meningsmålinger viser at både støtten for forhandlingene og oppslutningen om president Juan Manuel Santos har falt underveis. I april samlet imidlertid mellom seks og ni hundre tusen kolombianere seg, ledet an av presidenten, til det som ble landets største fredsdemonstrasjon.

- Freden kan sikres i løpet av få måneder, uttalte Santos etter fredsmarsjen.

Geriljaen anklages for omfattende narkotikaproduksjon, og har bortført tusenvis av mennesker. Geriljaen skal også ha flere tusen drap på samvittigheten.

INGEN KOMMENTAR: Utenriksminister Espen Barth Eide skal være kjent med gjennombruddet fra sine diplomater ved forhandlingene. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
INGEN KOMMENTAR: Utenriksminister Espen Barth Eide skal være kjent med gjennombruddet fra sine diplomater ved forhandlingene. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer