<strong>BEKLAGER:</strong> Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle beklager at han beskyldte Forsvaret for å ha noe med den falske etterretningsagenten «David Weiss» å gjøre, og vedgår at avisen har blitt grundig lurt. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
BEKLAGER: Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle beklager at han beskyldte Forsvaret for å ha noe med den falske etterretningsagenten «David Weiss» å gjøre, og vedgår at avisen har blitt grundig lurt. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

- Vi er blitt lurt. Jeg beklager

Aftenposten-redaktør legger seg flat og sier David Weiss-saken er trist og pinlig for avisen. Ble oppringt av angrende 45-åring i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, vedgår at avisen blitt lurt av 45-åringen som var den falske etterretningsagenten «David Weiss»

- Jeg ser at både vi og Jerusalem Post er blitt lurt i denne saken. Det syns jeg er trist, og det er pinlig. Og det skal ikke Forsvaret lastes for, sier Stanghelle til Dagbladet i kveld.

Dermed svarer han også på kritikken Befalets fellesorganisasjon og Norges offisersforbund kom med i dag, på vegne av ansatte i Forsvaret. 

Beklager, men..
For Aftenpostens del er David Weiss-saken over, sier redaktøren.

- Jeg beklager overfor Forsvaret at vi påstod at denne fyren hadde direkte eller indirekte tilknytning til Forsvaret. Som sagt, vi er blitt lurt, og det skal ikke forsvaret lastes for, sier redaktøren.

Men han understreker at den generelle skepsisen til de hemmelige delene av Forsvaret er noe han fortsatt vil bære med seg.

- Jeg kommer fortsatt til å ha en kritisk holdning til informasjon fra de hemmelige delene i Forsvaret. Jeg har jobbet med sånne saker i mange år, og har meget vekslende erfaringer til hvordan de hemmelige tjenestene forholder seg i slike saker. Derfor har jeg en grunnleggende skepsis til hvor åpne de er og hva de fortier. Det er sunt for en journalist, avis og redaktør å ha en kritisk innstilling til dette, sier Stanghelle til Dagbladet.

Ble oppringt av bløffmakeren
Stanghelle sier han i dag har bedre oversikt enn han hadde i går kveld, da Dagbladet publiserte intervjuet med 45-åringen som har bløffet Jerusalem Post og Aftenposten fra sin leilighet på Frogner i Oslo.

- Jeg opplever at saken nå er over. Det var mer uklart i går enn det er i dag. Vi har ikke noen grunn til å tvile på at det som står i Dagbladet i dag er riktig, og at vi er lurt. Og det er pinlig.

Redaktøren sier David Weiss fremdeles er en uklar figur for avisen.

I kveld, like etter at Stanghelle lot seg intervjue av Dagbladet, ringte 45-åringen og beklaget bråket han hadde skapt.

- Vi snakket ikke så lenge. Men han ville gjerne be om unnskyldning, sier Stanghelle til Dagbladet.

- For meg så fremstår han som et mysterium. Dette begynte jo med intervjuet med Jerusalem Post. En av våre meget erfarne journalister fikk fatt i denne David Weiss, snakket med ham flere ganger på telefon, og trodde på hans historie. Vi trodde vi hadde grunn til det. Men slik det nå ser ut, burde vi ikke stolt på ham og hans historie.

Har skadet debatten
Aftenposten er langt fra det eneste norske mediet som har blitt lurt opp gjennom tidene. Men Weiss-saken rammer midt i en allerede het debatt om antisemittisme i Norge.

- At aviser og journalister blir lurt av folk som er andre enn de utgir seg for, skjer dessverre fra tid til annen. Og det er like trist hver eneste gang.

- Hvor skadelig er det at slike personer slipper til i mediene?

- Det er klart at det er veldig uheldig, og det er et stort tankekors. Og det er en kraftig påminnelse om at alt må dobbeltsjekkes. Men jeg tror aldri vi kan unngå helt at slike ting skjer. Trøsten er at det heldigvis ikke er normalen, svarer den erfarne redaktøren.

- Har «David Weiss» skadet debatten rundt antisemittisme i Norge?

- Ja, han har det, og det viser hvor langt enkelte miljører er villige til å gå. Men i et litt større perspektiv tror jeg denne historien vil gå over som en parentes. En parentes som ikke har vært hyggelig for oss som har vært innvolvert.

<strong>AVSLØRT:</strong> Her blir 45-åringen fra Oslo (med ryggen til) avslørt som den falske etterretningsoffiseren David Weiss. Foto: Arve Bartnes / Dagbladet
AVSLØRT: Her blir 45-åringen fra Oslo (med ryggen til) avslørt som den falske etterretningsoffiseren David Weiss. Foto: Arve Bartnes / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer