Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vi er blitt mer klimabevisste

83 prosent mener de at de selv kan gjøre en forskjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En fersk undersøkelse utført av Miljøverndepartementet viser at seks av ti nordmenn er mer klimabevisste i dag enn for tre år siden. Hele 83 prosent mener at de selv kan bidra til å redusere klimaproblemene ved å gjøre aktive valg i hverdagen, selv om bare halvparten kan hevde at de gjør disse valgene i dag.

Sparer gjerne strøm
Spare strøm, sortere søppel og handle miljømerkede varer er det folk har mest lyst til å gjøre for klimaet. Det er mindre populært å kjøpe klimakvoter og kutte ned på flyreiser.

Forskningsdirektør Knut H. Alfsen ved Cicero senter for klimaforskning synes det er hyggelig at folk er blitt mer klimabevisste og mener det skyldes at saken har fått økt oppmerksomhet. At hverdagslige grep har en betydning, er han helt enig i.

KILDESORTERING: Veldig populært. Foto: Gorm Kallestad, SCANPIX
KILDESORTERING: Veldig populært. Foto: Gorm Kallestad, SCANPIX Vis mer

- Kan endre næringslivet
- Det er veldig positivt at så mange innser det. Det hver enkelt gjør kan tilsynelatende virke fåfengt, men hvis mange nok gjør det, blir det mye ut av det. Ved aktive valg i hverdagen sender man signaler til næringslivet om at man ønsker klimavennlige varer, og da vil næringslivet endre seg. Og der vil vi kunne få store bidrag, sier Alfsen.

Han er likevel bekymret over at Norge er et land med mange klimaskeptikere. En av fem nordmenn tror ikke klimaendringene er menneskeskapt, viser en undersøkelse Dagbladet tidligere har omtalt. Forskeren forklarer dette med at vi har det «for godt».

REDUSERE BILKJØRING: Ikke så populært, ifølge undersøkelsen. Foto: Kyrre Lien / Scanpix .
REDUSERE BILKJØRING: Ikke så populært, ifølge undersøkelsen. Foto: Kyrre Lien / Scanpix . Vis mer


- Lever i et fetter Anton-land
- Vi lever i et fetter Anton-land og vil ikke merke klimaendringene like tydelig som folk i andre land. Det er lettere å få den jevne kineser klimaengasjert, sier Knut H. Alfsen.

Miljøverndepartementet lanserer i dag kampanjen Lyden av et klimavennlig Norge, som skal øke folks bevissthet om de små tingene man kan gjøre, og vise hva det enkelte tiltaket vil bety av klimagassreduksjoner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media