- Vi er blitt skuffet så mange ganger før

Funn på georadarundersøkelser gjør at politiet vil bore etter Per Vålnes under Vollan gjestestue. Søsteren hans tør ikke håpe det vil gi familien svar.

UTSLAG:  Ved hjelp av denne georadaren har blant annet arkeolog Lars Gustavsen gjennomsøke grunnen under nybygget til Vollan gjestestue. Analyse av søket gjør at politiet nå vil bore i grunnen for å undersøke to områder nøyere. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
UTSLAG: Ved hjelp av denne georadaren har blant annet arkeolog Lars Gustavsen gjennomsøke grunnen under nybygget til Vollan gjestestue. Analyse av søket gjør at politiet nå vil bore i grunnen for å undersøke to områder nøyere. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Troms politidistrikt opplyste i dag om at de skal bore etter antatt drepte Per Vålnes (50) under Vollan gjestestue i Balsfjord.

Dette gjør de fordi georadarundersøkelser av betongsokkelen viser to områder hvor det er avvik av en slik type at det er behov for å undersøke dem nærmere.

Vålnes' søster Heidi Molstad Andresen (44) sier hun ikke tør å håpe at de nå vil få svar på hva som er skjedd med broren som har vært sporløst forsvunnet siden 1. desember 2011.

- Jeg merker meg politiets forbehold over funnene, og tør enda ikke håpe at dette vil bringe oss nærmere en forklaring på hva som er skjedd med Per. Vi er blitt skuffet så mange ganger før, sier Heidi Molstad Andresen, som er jobber som journalist i Magasinet i Dagbladet.

- Alle funn viktig Politiet er sikre på at Per Vålnes ble drept selv om de ikke har funnet ham, og har siktet tre personer for drapet. De tre, Vålnes tidligere samboer, hennes nye kjæreste og en bekjent, nekter straffeskyld.

Selv om hun ikke tør håpe på svar, mener Heidi Molstad Andresen det er et godt tegn at politiet forsatt gjør nye undersøkelser i saken.

- Saken er ferdig etterforsket fra politiets side, og materialet ligger nå hos statsadvokaten til vurdering. Det gjør alle funn og undersøkelser ekstra viktig, fordi det viser at det fortsatt er bevegelse i saken, sier hun.

Politiet registrerte først Vålnes forsvinning som en savnetsak. Ny vitneopplysninger i april i fjor, gjorde imidlertid at de startet drapsetterforskning. I oktober i fjor ble de tre siktede pågrepet.

TØR IKKE HÅPE:  Heidi Molstad Andresen tør ikke håpe at politiets nye undersøkelser vil gi svar på hva som har skjedd med broren. Andresen er journalist i Magasinet i Dagbladet. Foto: Agnete Brun
TØR IKKE HÅPE: Heidi Molstad Andresen tør ikke håpe at politiets nye undersøkelser vil gi svar på hva som har skjedd med broren. Andresen er journalist i Magasinet i Dagbladet. Foto: Agnete Brun Vis mer

Andresen vil ikke spekulere i hva som har skjedd med broren.

- Det har vært mange spekulasjoner de to siste årene, og jeg ønsker ikke å bidra til noen av dem. Jeg hadde ingen mistanke om at Per kunne være drept da han først ble meldt savnet. Jeg har derfor hele tiden forholdt meg til politiets etterforskning, sier Andresen, som var varlset om politiets funn før de ble kjent i media i dag.

Følelsene på vent For familien har det vært svært tøft at det er gått så lang tid uten at de har fått klare svar på hva som har skjedd.

- Uten sikre svar må mange av følelsene settes på vent, og det emosjonelle vakuumet er krevende. Vi veksler fortsatt mellom sorg, fortvilelse og håp, sier søsteren.

-  For å klare å stå i det over tid, tror jeg det er viktig å skille mellom sorgen over at Per er borte, alle tankene knyttet til politiets dramatiske teori og frustrasjonen over at etterforskningen ennå ikke er i mål, sier hun.

Avvik i grunnen Politiet startet georadarundersøkelser av sokkelen på Vollan gjestestue hvor to av de siktede jobbet fram til de ble pågrepet i fjor høst. Det ble utført byggearbeider på gjestestua på den tiden da Per Vålnes forsvant.

Undersøkelsene er utført i samarbeid med Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU). Deres rapport gjør at politiet nå har besluttet å bore i grunnen.

Rapporten viser to områder med avvik av en slik karakter at det er behov for ytterligere undersøkelser:

- Bildene er ikke entydige, men størrelsen og form er av slik art at de er egnet til å skjule et lik. Da må vi undersøke dette nøyere, sier regionlensmann Andreas Nilsen til Dagbladet.

ANTAS DREPT:  Per Vålnes
ANTAS DREPT: Per Vålnes Vis mer

Han understreker at det like godt kan være noe helt annet.

Naturlig forklaring - Det er et faktum at det foregikk utskifting av masser under tomta. En god del av de gamle massene ble liggende og i disse massene befant det seg diverse gjenstander som godt kan forklare avvikene. Avvikene synes som mørke skygger på bildet.  Vi jobber ut fra at de mest sannsynlig har en naturlig forklaring, ikke minst siden det er to slike områder, men vi må som sagt undersøke det. Så får vi se hva det der, sier han. 

Borearbeidet starter torsdag.

- I første omgang vil vi bore gjennom betongen og ned i grunnen. Det vil bli benyttet kriminalsøkshund og det vil bli tatt prøver fra grunnen for videre analyse, sier regionlensmannen.

TIDLIGERE UNDERSØKELSER:   Politiet søkte i november 2012 gjennom eiendommen i Balsfjord der Per Vålnes bodde. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
TIDLIGERE UNDERSØKELSER: Politiet søkte i november 2012 gjennom eiendommen i Balsfjord der Per Vålnes bodde. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer