Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er de heldige

Skender Vrajolli (34) er ikke i tvil: At han og familien kom seg ut med første fly til Norge, skyldtes at han arbeidet for OSSE i Pristina. - Vi er de heldige, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er den privilegerte gruppen. Seinere vil det komme mennesker i atskillig dårligere forfatning enn oss, sier Vrajolli med armen rundt sin høygravide kone Safete (33) og sønnen Arbër.

Familien Vrajolli virker typiske for de første flyktningene som i går landet på norsk jord, noe også Skender Vrajolli understreker. De fleste har hatt faste jobber, kan snakke litt engelsk og er ved relativt god helse. Mange av dem har arbeidet for OSSE.

Og Vrajolli er overbevist om at hans jobb for OSSE, samt det faktum at kona er høygravid, er årsaken til at de slapp ut så tidlig.

Ti kvadrat lykke

Dagbladet møter den lille familien på Tanum asylmottak. Lille Arbër hviler ut i køyesenga etter de hektiske døgnene. Det er varmt og klamt i det ti kvadratmeter store rommet. Veggene er hvite, dørene slitte med klistermerker av fotballstjerner på. Gulvet er skittent, men sengklærne er snøhvite. På skrivebordet ved vinduet ligger leker og masse godteri som de byr gjestene på. Safete viser fram en liten Kose-Tussi, som Arbër fikk under flyreisen og sier:

- Vi kan ikke tro at noen kan respektere oss så mye som dere nordmenn allerede har gjort. På den korte tida vi har vært her, er vi blitt møtt med mer respekt enn under hele vårt liv i Kosovo. Der nede blir vi sett på som dyr, sier Safete. Skender nikker enig.

Keisersnitt

- Det vi har opplevd de siste dagene kan ikke beskrives med ord, sier han og ser ned på den nye klærne han nettopp har fått utdelt.

Safete har fått en rommelig joggedress med plass til den store magen. 5. mai har hun termin. Hadde hun blitt igjen i Kosovo, er de usikre på hva som ville skjedd. Safete må nemlig ta keisersnitt, og ifølge de to er flere fødeklinikker allerede ødelagte.

Ikke bare lettelse

- Vet dere hvor familiene er?

Safete bøyer ansiktet ned, reiser seg og går en liten tur på gangen. Skender forklarer:

- Vi dro sammen med hennes familie, men mistet dem på grensa. Nå vet vi ikke hvor de er.