Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er det landet i Europa som har best asylkontroll

Erna Solberg avviser at regjeringen har mistet kontroll på asylpolitikken.

BEST I EUROPA: Statsminister Erna Solberg mener Norge er det landet i Europa som har best kontroll med asylpolitikken nå. Til kritikerne stiller hun stpørsmålet: Hva vil de gjøre da? Stenge grensene? 
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEST I EUROPA: Statsminister Erna Solberg mener Norge er det landet i Europa som har best kontroll med asylpolitikken nå. Til kritikerne stiller hun stpørsmålet: Hva vil de gjøre da? Stenge grensene? Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet). Etter at det i helga ble kjent at Russland ikke vil ta imot flere asylsøkere fra Norge nå, har regjeringen fått kritikk for å ha mistet kontrollen med asylpolitikken.

Til det svarer statsminister Erna Solberg.

- Det er jo sånn at det ikke er noe land som har noe perfekt system for grensene sine for øyeblikket. Men av alle land i Europa nå, tror jeg Norge framstår som det som har det beste systemet, sier Stolberg.

- Hva vil de som kritiserer gjøre? Dagbladet fikk stilt et par spørsmål om asylsituasjonen etter en pressekonferanse om norsk økonomi i formiddag.

Idet statsministeren går, legger hun til:

- Og så kan man spørre de som kritiserer, hva vil de gjøre? Stenge grensa?

Solberg forsikrer at regjeringen opptrer i tråd med menneskerettighetene og flyktningkonvensjonen. Om returstansen i helga sier hun:

- Det er leit at vi har måttet stoppe opp. Jeg håper det er midlertidig, og at russerne vil ta imot dem de har vært enige om at de skulle ta imot.

- Bør ta imot flere Vi har ment at de skulle ta imot flere enn de har akseptert så langt. De har tatt imot 250 personer så langt. Men av personer som har oppholdt seg lenge i Russland, er det omlag 450 personer til.

Så håper jo vi at de også vil håndtere personer som de har utstedt turist- og transittvisum til. Men det har vi ikke fått gjennomslag for så langt. Derfor har vi konsentrert oss om å å returnere de som har hatt opphold i Russland, sier Solberg.

Personellet til Politiets Utlendingsenhet i Finnmark fikk ikke vite om de nye signalene fra Russland før de så et innslag om saken på nyhetene på NRK i helga.

Russisk kontakt fredag Russland tok kontakt med Utenriksdepartementet fredag for å be om en stans i returene av avviste asylsøkere over Storskog. Politiets Utlendingsenhet ble varslet om dette fredag kveld, opplyste Solberg til NRK i morges.

- Så får de vurdere hvorfor det ikke gikk varsel lenger ned, sier hun til NRK.

Statsministeren har uansett lite til overs for den harde kritikken regjeringen har fått for ikke å informere politiet ute i felt godt nok.

- Det er utrolig mye som skjer på utlendingsfeltet nå. Det er veldig mange ting som skal gjennomføres, og jeg syns kritikken av at man ikke har fått ut informasjonen der, er ganske liten, sier hun.

- Alt går ikke på skinner Ifølge Solberg hadde det vært mer kritikkverdig om regjeringen ventet med å informere offentligheten om de nye signalene fra Russland.

- Vi kommer til å ha mange tilfeller av at ikke alt går på skinner i forbindelse med en av de største utfordringene vi har, nemlig å håndtere den flyktningkrisen vi er oppi, sier hun til NRK.

Utenriksminister Børge Brende sa lørdag kveld til VG at russiske aktører forteller at de er blitt såret over debatten i Norge.

- Det som er avgjørende nå, er at vi roer det hele ned, at vi er oss bevisst at den forståelsen vi har fått med Russland rundt asylanttilstrømmingen er skjør, sa han.

Brende mener nå det er «helt surrealistisk» om han skal bli forstått slik at han ber noen dempe kritikken mot forholdene for flyktninger i Russland. Han avviser bastant at han har bedt noen om ikke å uttale seg om disse spørsmålene.

- Det er så snudd på hodet, og tatt ut av sin sammenheng, at dette er surrealistisk. Jeg har blitt spurt om reaksjonene på russisk side på norske uttalelser. Da har jeg sagt at de mener det har vært en unyansert debatt i Norge om situasjonen for flyktninger og asylsøkere i Russland. Jeg har nøytralt redegjort for russiske synspunkter, sier Brende til NTB.

Skjør forståelse Under nordområdekonferansen Arctic Frontiers i Tromsø mandag gjentok Brende at Norge har en skjør forståelse med Russland om håndteringen av flyktningstrømmen over Storskog.

- Vi vil fortsette det jeg opplever som en god og konstruktiv dialog om asylstrømmen med Russland. Men Norge vil fortsatt være klinkende klare på menneskerettighetssituasjonen og en utvikling som vi synes er bekymringsfull, sier Brende.

— Debatten som har oppstått rundt Storskog, er veldig tatt ut av sin sammenheng, sier han.

Dialogen fortsetter Brende understreker at det store og viktige spørsmålet for Norge i fjor høst var å få kontroll over asylstrømmen over Storskog der 5.400 asylsøkere kom i løpet av kort tid. Men nå har dette stanset opp.

- Det skyldes den dialogen vi har hatt med Russland. Når man nå sier at det er kaos på Storskog rundt returene, må jeg si at det kunne ha utviklet seg til et kaos i fjor høst. Men gjennom gode samtaler og samarbeid har vi skapt en felles, skjør forståelse som betyr at vi ikke opplever tilstrømming lenger, sier Brende.

Samtaler i Moskva Han sier at samtalene som skal pågå i Moskva tar sikte på å finne andre muligheter for retur enn over Storskog.

- Det er veldig viktig at vi nå greier å videreføre den skjøre forståelsen med Russland. Vi har greid å håndtere det som skjedde i fjor høst, og funnet diplomatiske løsninger med vår nabo i øst, sier Brende til NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling