DRAMA I FN: Stemningen er i høyspenn i FN. I dag leverer palestinernes president Mahmoud Abbas (t.v.) et brev til FNs generalsekretær, Ban Ki-Moon, hvor han ber om at Palestina blir anerkjent som en selvstendig stat. Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
DRAMA I FN: Stemningen er i høyspenn i FN. I dag leverer palestinernes president Mahmoud Abbas (t.v.) et brev til FNs generalsekretær, Ban Ki-Moon, hvor han ber om at Palestina blir anerkjent som en selvstendig stat. Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARYVis mer

- Vi er det siste folket som fortsatt er okkupert

I dag krever palestinerne å bli anerkjent som egen stat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Tross et voldsomt diplomatisk press fra USA, EU og Israel, gikk palestinernes president, Mahmoud Abbas i dag til FN for å be om at Palestina blir en medlemsstat. 

Gjennom hele denne uka hvor FNs generalforsamling ble åpnet, har nesten alle verdens toppleder vært samlet i New York. Palestinernes krav om å bli FNs medlemsstat nummer 194 har overskygget nesten alle andre saker.

På talerstolen Etter at han overleverte sitt brev til FNs generalsekretær, Ban Ki-Moon, går Abbas på talerstolen for å forklare hvorfor palestinerne bør bli medlemmer.

- Vi er det siste folket i verden som fortsatt er okkupert. Vil verden fortsette å godta Israels ulovlige okkupasjon. Nå er det nok, sier Abbas på talerstolen.

Flere ganger blir han avbrutt av kraftig applaus fra generalforsamlingen. Etter talen reiser store deler av salen seg i trampeklapp.

Palestinerne vil ha en selvstendig palestinsk stat for Gaza og Vestbredden basert på grensene fra før Israels okkupasjon i 1967.

- Det finnes små land i verden som har fått sin frihet og selvstendighet, men vi har ikke fått vår. Så vi krever vår rett og gir søknaden til generalsekretær Ban Ki-Moon, sier Abbas ifølge nyhetsbyrået AFP.

Like etterpå skal israelernes statsminister, Benjamin Netanyahu, til å forklare hvorfor palestinerne ikke bør anerkjennes som en egen stat før de har forhandlet med israelerne.

ADVARTE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte palestinernes president Mahmoud Abbas i New York. På møtet advarte Støre palestinerne mot å ta sin sak til Sikkerhetsrådet fordi det kunne presse venner til å bli motstandere. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
ADVARTE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte palestinernes president Mahmoud Abbas i New York. På møtet advarte Støre palestinerne mot å ta sin sak til Sikkerhetsrådet fordi det kunne presse venner til å bli motstandere. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer

- Jeg strekker ut min hånd til det palestinske folk, som vi ønsker en rettferdig og varig fred med. Men fred kan ikke oppnås ved hjelp av vedtak i FN. Palestinerne må først slutte fred med Israel, så kan de få sin egen stat, sa Netanyahu til svært spredt applaus.

Kan bli observatør Palestinerne har ingen sjans til å vinne fram med sin forespørsel i Sikkerhetsrådet. Der har USA allerede varslet at de kommer til å nedlegge veto mot en palestinsk stat, men i generalforsamlingen er det ventet at så mange som 130 til 140 av totalt 193 medlemsland vil støtte en palestinsk stat.

Dermed vil det hele trolig ende med at Palestina ikke vil bli en fullverdig medlemsstat i FN, men få en såkalt observatørstatus slik også Vatikanstaten har i dag. Dette betyr blant annet at palestinerne vil få rett til å bringe saker mot israelske myndighetspersoner til Den internasjonale straffedomstolen.

Det er tvilsomt om Sikkerhetsrådet vil gjøre noe vedtak i saken allerede i dag. USA ønsker å unngå et veto. Også palestinerne kan være interessert i å gi Sikkerhetsrådet bedre tid slik at den såkalte Midtøsten-kvarten (USA, Russland, EU og FN) kan fortsette å få i stand forhandlinger mellom palestinerne og israelerne. Det er heller ikke ventet at Generalforsamlingen vil stemme over resolusjonsforslaget allerede i dag.

- Graver seg ned Utenriksminister Jonas Gahr Støre leder giverlandsgruppa for de palestinske myndighetene og har hele uka vært i tett dialog med palestinerne. Han advarte Abbas mot å gå med saken til Sikkerhetsrådet fordi det kunne gjøre venner til motstandere, men han tror palestinerne likevel gjør det fordi de ikke ser noen annen mulighet for forhandlinger med israelerne de neste månedene.

-De mener at den israelske regjeringen ikke vil, og at den amerikanske administrasjonen neppe vil engasjere seg. Det er en tendens til å grave seg ned i påvente av et eller annet. Men det er høy spenning, sa Støre onsdag.

MØTTE DE ELDRE: Flere verdensledere, som kaller seg De eldre, møtte Abbas i New York. Blant dem var tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, tidligere amerikansk president Jimmy Carter og erkebiskop Desmond Tutu. Foto: AFP PHOTO/Stan HONDA
MØTTE DE ELDRE: Flere verdensledere, som kaller seg De eldre, møtte Abbas i New York. Blant dem var tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, tidligere amerikansk president Jimmy Carter og erkebiskop Desmond Tutu. Foto: AFP PHOTO/Stan HONDA Vis mer