- Vi er en nerdefamilie

Døtrene til Nobel-ekteparet har vokst opp med rotter.

PÅ TUR MED NOBEL-PAPPA: Døtrene Isabel Maria (23) og Ailin Moser (19) forteller om en flott oppvekst med ekteparet May-Britt og Edvard Moser som i dag fikk Nobelprisen i medisin. - Ingen fortjener denne prisen mer enn dem, sier døtrene. Her fra tilbake i 1998 da Isabel Maria var i sjuårsalderen, mens lillesøster Ailin var tre. Foto: Privat
PÅ TUR MED NOBEL-PAPPA: Døtrene Isabel Maria (23) og Ailin Moser (19) forteller om en flott oppvekst med ekteparet May-Britt og Edvard Moser som i dag fikk Nobelprisen i medisin. - Ingen fortjener denne prisen mer enn dem, sier døtrene. Her fra tilbake i 1998 da Isabel Maria var i sjuårsalderen, mens lillesøster Ailin var tre. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/TRONDHEIM (Dagbladet): I dag fikk ekteparet May-Britt og Edvard Moser Nobelprisen i medisin. Den fikk de sammen med britiskamerikanske John O´Keefe.

For Isabel Maria (23) og Ailin (19) Moser var det mamma og pappa som i dag fikk Nobelprisen.

- Ingen andre fortjener denne prisen mer enn mamma og pappa. De har jobbet så knallhardt gjennom mange år. Gratulerer! sier de to til Dagbladet.

Vokst opp med rotter De er svært glade over prisen og feirer i dag med kake og champagne sammen med mamma og mange andre på NTNU i Trondheim. Pappa Edvard er i München i Tyskland og får hyllesten der. Døtrene hadde ikke fått snakket med faren sin da Dagbladet snakket med dem i ettermiddag.

Ekteparet Moser får Nobelprisen for deres oppdagelser av celler som utgjør et slags «indre GPS» i hjernen, som gjør det mulig å orientere seg i rommet. Deres arbeid har vist hvordan en avansert intellektuell prosess utføres av hjernens nerveceller, ifølge NTNU

I eksperimenter med rotter oppdaget de spesielle hjerneceller som gjør dem i stand til å ha presis stedsans.

TIDLIG KRØKES: Isabel Maria var under ett år da hun først ble introdusert for familieinteressene. Hippocampus er en del av hjernen som knyttes til hukommelse og romlig orientering. Foto: Privat
TIDLIG KRØKES: Isabel Maria var under ett år da hun først ble introdusert for familieinteressene. Hippocampus er en del av hjernen som knyttes til hukommelse og romlig orientering. Foto: Privat Vis mer

Isabel Maria og Ailin forteller om det de selv kaller en helt normal oppvekst.

- Vi er jo vokst opp sammen med rottene. Vi hadde rotter som kjæledyr hjemme ihvertfall i ti år. Vi har vært med mamma og pappa på laben og vi har begge jobba på laben. Vi er vel i grunn vokst opp på denne labben, sier de to jentene til Dagbladet.

Nerdefamilie Isabel Maria forteller at hun feiret 20-årsdagen sin med foreldrene og søstera på Svalbard.

- Der var det også en masse andre forskere godt oppe i åra og fem nobelvinnere. Det ble en fin feiring, for de kan feste, disse forskerne, sier 23-åringen og ler.

De forteller at det har vært mye prat om fag rundt middagsbordet hos familien Moser .

- Men praten har stort sett gått om hvordan dagen har vært. Og det betyr jo en del fag. Vi er en nerdefamilie, sier døtrene.

I DAG: Ailin (19) Moser og Isabel Maria (23) var sammen med mamma May-Britt etter at det ble klart at moren og faren vant Nobelprisen. - Vi er en nerdefamilie, sier de to. Foto: Ole Morten Melgaard / Dagbladet
I DAG: Ailin (19) Moser og Isabel Maria (23) var sammen med mamma May-Britt etter at det ble klart at moren og faren vant Nobelprisen. - Vi er en nerdefamilie, sier de to. Foto: Ole Morten Melgaard / Dagbladet Vis mer

De to sier de alltid har vært interessert i biologi, psykiatri og medisin, slik foreldrene er eksperter på. Mens Isabel Maria (23) for tida studerer medisin, jobber Ailin (19) på bibliotek, men planlegger å begynne medisin- eller arkitektstudier neste år.

Forskerferier Familieferiene har også ofte vært jobbrelatert - og eksotiske, forteller døtrene.

- Jeg hadde vært på samtlige kontinenter før jeg var ti år.

- Feriene våre har ofte vært i forbindelse med at de skulle på konferanser. Slik konferanser legges ofte til steder som Tahiti, Karibien, San Diego i USA eller Australia. Mamma og pappa tok seg fri etter konferansen og vi var med på slep, sier hun.

Døtrene beskriver foreldrene sine som veldig snille. Som ektepar er de et perfekt par, forteller de.

- De utfyller hverandre og er helt avhengig av hverandre, fordi de veldig forskjellig. Mamma er hyper, mens pappa er den mer rolige typen, sier de to.

Blues Når foreldrene ikke er fullt opptatt med å forske med rotter og hjerner, tar de seg gjerne en dans, forteller Isabel Maria og Ailin.

- Spesielt mamma elsker å danse. De er medlemmer av bluesklubben i Trondheim. Pappa er veldig interessert musikk, blant annet Pink Floyd, og de går ofte på konserter sammen, ikke bare blues, sier jentene.

- Hva gjør de når de skal slappe av?

- De går jo ofte søndagstur, men det er jo en aktivitet det også.

- Hva med å slappe av foran TVen og se på Netflix for eksempel, slik andre driver med om dagen?

- Jeg tror jeg aldri har sett dem ligge på sofaen og slappe av. Jeg veit ikke en gang om det er en fullt fungerende TV hjemme nå. Slikt er ikke i deres vokabular, sier Isabel Maria.

Døtrene er veldig glad for prisen, og synes foreldrene er helt fantastiske. På spørsmål om hvordan det praktisk løste seg med to svært aktive foreldre når det kom til praktiske ting i oppveksten som for eksempel kjøring og henting til fritidsaktiviteter, henvender de seg til den nybake nobelprisvinneren i bakgrunnen.

- Mamma! Kjøring og henting i oppveksten. Hvordan var det? spør de to.

- Nei, ikke det! høres det i bakgrunnen av telefonsamtalen.

- Vi satt ofte på med andres foreldre, svarer jentene og ler.