Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vi er en utdøende rase»

- Jeg ser på politikken som en samfunnstjeneste, men innser at jeg tilhører en utdøende rase, sier leder i Nes Arbeiderparti, Lillian Hansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lillian Hansen er en av de få som fortsatt trives med å ofre TV-kvelden for debatten i partilaget om den nye veiplanen.

Som Dagbladet skrev i går vil medlemsflukten tappe partiene for nesten 200 000 medlemmer de neste ti årene hvis nedgangen blir like sterk som på 90-tallet.

Denne ettermiddagen er det et nytt kveldsmøte for Lillian og Anniken, i ledergruppa til Akershus Arbeiderparti. Den avtroppende AUF-lederen er nestleder i fylkespartiet. Lillian møter som leder av lokalpartiet.

Kveldene på partiet

- Vi har lenge sett hvor vanskelig det er å få folk til å stille opp. Vi er mer egoistiske. Aldri har folk hatt mer utdanning og mindre slitsomme jobber. Men kompetansen brukes på seg og sine, ikke lokalsamfunnet, sier Lillian.

Hun sitter i formannskapet, opplæringsutvalget og diverse komiteer. To kvelder i uka bruker hun på kommunepolitikken. En tredje bruker hun på partiet. Slik har hun holdt på i femten år. Med fem unger og full jobb som spesialhjelpepleier i psykiatrien.

Sjelden ros

- Det er enkelte ganger jeg lurer på hvorfor jeg holder på. Jeg kommer ofte i klem med andre forpliktelser, og det er sjelden ros å få. Men samtidig er drivkraften sterk for å påvirke forholdene i kommunen. Velferden kommer ikke av seg selv, og jeg har fått lov til å være med på å sikre flere barnehager, bedre eldreomsorg og bedre skoler, forteller Lillian som står i spissen for 300 medlemmer i kommunepartiet.

- Dessuten trives jeg sammen med alle de andre i partiet. Uten det gode sosiale samholdet ville jeg sikkert ikke fortsatt, sier Lillian som skjønner at folk prioriterer annet enn partimøter.

- Det går en grense for hvor få vi kan bli i partiet. Derfor tvinges vi til å tenke nytt. Vi kan sikkert bli smalsporet og trenger å komme oss mer ut til folk. De er opptatt av de nære ting som bensinavgift, barnehager, renteoppgang og togtilbudet. Da kan ikke vi snakke om SDØE og Statoil, mener Lillian. Hun er enig med professor Knut Heidar, som mener partiene er i ferd med å miste den folkelige forankringen og blir mer styrt av eliter.

Sunt bondevett

- Vi som er fotfolket, reagerer for eksempel på at regjeringen settes sammen av folk som ikke har forankring i partiet. Jeg skjønner at sunt bondevett ikke er godt nok i så høye stillinger, men det er også viktig at vi kjenner igjen de som styrer, sier Lillian som tviler på om hun går på en ny periode. Anniken er også på vei ut av politikken, i alle fall av AUF, men er sterkt uenig med statsviter Heidar. - Medlemmene har større innflytelse i dag. Selv om de var flere før, skulle det mer til for å trosse Einar Gerhardsen og Haakon Lie på sekstitallet enn Jagland i dag. Men vi trenger absolutt å fornye den gammeldagse partikulturen, sier Anniken.

PARTISLITER: - Det er enkelte ganger jeg lurer på hvorfor jeg bruker så mange kvelder på politikk. Men samtidig er drivkraften sterk for å påvirke forholdene i kommunen, sier leder i Nes Arbeiderparti Lillian Hansen.