- Vi er enig om at bruk av kjemiske våpen er en krigsforbrytelse, og må få alvorlige konsekvenser

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har snakket med FNs generalsekretær i kveld.

ENIG MED FN: Statsminister Jens Stoltenberg sier at han er enig med FNs generalsekretær om at man må vente med en avgjørelse om Syrias situasjon til våpeninspektørene har sluttført sitt arbeid. 
Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
ENIG MED FN: Statsminister Jens Stoltenberg sier at han er enig med FNs generalsekretær om at man må vente med en avgjørelse om Syrias situasjon til våpeninspektørene har sluttført sitt arbeid. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg bekrefter for Dagbladet at han i kveld har snakket med FNs generalsekretær Ban Ki-moon om den alvorlige situasjonen i Syria.

- Dette er en av de mest alvorlige konfliktene siden 2. verdenskrig. Hundretusenvis er drept, og millioner er på flukt, sier Stoltenberg.

- Få fakta på bordet Før samtalen har han fortalt NRK at det var viktig for ham å fortelle at Norge synes det er viktig at Sikkerhetsrådet finner en enighet om tiltak med tanke på situasjonen i Syria.

- Han budskap var nå at FN og inspektørene må få en sjanse. De må avslutte sitt arbeid, få fakta på bordet, slik at verdenssamfunnet og FN kan ha et bedre beslutningsgrunnlag, sier Stoltenberg.

- Jeg støttet ham og Norge støtter ham i dette. Vi er også enig om at bruk av kjemiske våpen er en krigsforbrytelse og et alvorlig brudd på folkeretten, og må få alvorlige konsekvenser, sier Stoltenberg.

- Jobber døgnet rundt Han forteller at generalsekretæren nå jobber døgnet rundt for å få FN til å ha en samlet holdning.

- Han sa også at han var takknemlig for det humanitære bidraget fra Norge, det fikser ikke problemet, men det lindrer smerten, forteller statsministeren.

Utenriksminister Espen Barth Eide og statsministeren er i løpende kontakt med sine kollegaer og FN om situasjonen i Syria.

FN-mandat Stoltenberg og Barth Eide sier at det er uaktuelt for Norge å delta i et militært angrep på Syria uten FN-mandat.

Den britiske utenriksministeren, William Hague, bekreftet på søndag at David Cameron og Barack Obama har blitt enige om alvorlig reaksjon mot Syria, uavhengig av om det blir et FN-mandat.

- Generalsekretæren gir uttrykk for sitt syn på tiltak til flere av lederne han snakker til, sier Stoltenberg.

- Ikke diskutert Utenriksminister Espen Barth Eide har fortalt at Norge ikke har fått henvendelser om å delta i et angrep på Syria.

- Norge har ikke fått noen slike henvendelser, og vi har ikke deltatt i den typen diskusjoner som åpenbart foregår mellom USA, Storbritannia og Frankrike, sier Eide.

Utenriksministeren fortalte at man ikke ennå vet sikkert hvem som har brukt kjemiske våpen i Syria.

Dette er et syn han ikke deler med USAs visepresident Joe Biden.

- Ingen tviler på at uskyldige menn, kvinner og barn har vært offer for kjemiske våpen i Syria, sier visepresidenten ifølge Al-Jazeera.

- Og det er ingen tvil om hvem som står bak, det er det syriske regimet, fortsetter han.