- Vi er et flott folkeferd, sier dronning Sonja

Kronprins Haakon sier at de pårørende og de hjemkomne Statoilmedarbeiderne er flinke til å støtte hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - Vi synes det var veldig fint å komme hit og være sammen med de pårørende. Vi har også samtalt med noen av dem som er kommet hjem. Det var mange flotte mennesker der inne, som er flinke til å støtte hverandre. Vi vil gjerne også si at de har fått god hjelp i en ekstremt vanskelig situasjon, sier kronprins Haakon.

- Flott folkeferd
Dronning Sonja tørket litt tårer og var tydelig preget av møtene hun har hatt i pårørendesenteret.

- Vi ser at familiene kjenner hverandre. De har en veldig samhørighet og de ga uttrykk for at de var veldig glade for det apparatet som er stilt til disposisjon for dem. Her har de alt, også sjømannsprester. Statoil har gjort gode forberedelser i sin beredskapsplan. Det var som å trykke på en knapp, og så har hele systemet virket. Vi kan være stolte av sterke mennesker og at vi er et flott folkeferd, faktisk, sier dronning Sonja.

Dronning Sonja og kronprins Haakon har vært i lange samtaler med familiene til de som har fedre og ektemenn savnet i Algerie. De kom til pårørendesenteret ved Scandig Airport Hotel i Bergen klokka 11.50 og reiste igjen klokka 1400.
Fylkesmann Lars Sponheim i Hordaland og ordfører Trude Drevland i Bergen var med i følget.

Utviklingsminister Heikki Holmås har også vært i pårørendesenteret i dag samtidig med dronningen og kronprinsen. Hans stefar Tore Bech er blant de savnede Statoil-medarbeiderne i Algerie.

- Jeg vil ikke si så mye nå ettersom dette er privat for meg, men jeg vil gjerne si at det var veldig fint at dronningen og kronprinsen ville komme over hit for å snakke med oss, sier Heikki Holmås.

Venter
Helt siden angrepet på gassanlegget i In Amenas i Algerie startet, tidlig onsdag morgen, har hotellet huset pårørende som har ventet på at sine kjære skulle komme hjem fra Algerie.

Alle de som har blitt sendt hjem, har vært innom pårørendesenteret, med unntak av personer som har blitt sendt direkte til sykehuset for behandling.

Det sitter fremdeles noen pårørende på hotellet og venter på informasjon om hva som har skjedd med sine kjære. De har helsepesonell som psykologer og omsorgspersoner rundt seg sammen med prester.

Fem savnet
I går offentliggjorde Statoil, i samråd med de pårørende og norske myndigheter, navnene på de fem nordmennene som det fremdeles ikke er gjort rede for etter gisselaksjonen.

De savnede er:

I PÅRØRENDESENTERET: Utviklingsminister Heikki og hans kone Sunniva Pettersen Eidsvoll har vært i pårørendesenteret samtidig med dronning Sonja og kronprins Haakon. Foto: Henning Lillegård /  Dagbladet
I PÅRØRENDESENTERET: Utviklingsminister Heikki og hans kone Sunniva Pettersen Eidsvoll har vært i pårørendesenteret samtidig med dronning Sonja og kronprins Haakon. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Tore Bech (58), Bergen

Hans M. Bjone (55), Brandbu

Victor Sneberg (56), Sandnes

Thomas Snekkevik (35), Austrheim

Alf Vik (43), Grimstad

Statsminister Jens Stoltenberg og helseminister Jonas Gahr Støre har også besøkt pårørendesenteret, og Statoil-sjef Helge Lund har vært der flere ganger, sist i går, søndag. Alle har prioritert å bruke lang tid til å samtale med de pårørende.

GODT MØTE: Dronning Sonja og kronprins Haakon takket konserndirektør Margareth Øvrum for møtet før de reiste fra pårørendesenteret.  Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
GODT MØTE: Dronning Sonja og kronprins Haakon takket konserndirektør Margareth Øvrum for møtet før de reiste fra pårørendesenteret. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer