STATSMINISTEREN: Jens Stoltenberg har stått som en klippe siden 22. juli. I dag talte han under den nasjonale minneseremonien, der han snakket om den lange sorgen de pårørende nå møter - og hvordan vi andre kan hjelpe. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
STATSMINISTEREN: Jens Stoltenberg har stått som en klippe siden 22. juli. I dag talte han under den nasjonale minneseremonien, der han snakket om den lange sorgen de pårørende nå møter - og hvordan vi andre kan hjelpe. Foto: Cornelius Poppe/ScanpixVis mer

«Vi er et lite land. Men et stort folk.»

Jens Stoltenberg samlet Norge i sin tale under den nasjonale minneseremonien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jens Stoltenbergs tale under den nasjonale minneseremonien i Oslo spektrum var verdig og gripende i all sin enkelhet. Stoltenberg talte om alt det vonde etter 22. juli med enkle ord.

(...) Vi skal se dere som bare så vidt har begynt på sorgens vei. Familiens lange sorg har prøvelser vi andre bare kan ane.
Den tomme stolen ved søndagsmiddagen.
Bursdagen uten bursdagsbarnet
Den første julen.

«En ubrytelig lenke av omsorg, demokrati og trygghet» Stoltenberg fortsatte med å være klar på at vi ikke skal tie med spørsmålene vi stiller oss etter tragedien og at spørsmålene vi har ikke fratar gjerningsmannen skyld.

Vi er et lite land. Men et stort folk.

Sammen har vi mange spørsmål.
Sammen ber vi om ærlige svar.
Ikke for å gi andre enn gjerningsmannen skyld.
Men for å vite.
For å lære.
For å komme videre.

SOM EN FAR: Kong Harald trøstet de pårørende i sin tale, der han var sterkt preget. Talen kan leses i sin helhet nederst i saken. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
SOM EN FAR: Kong Harald trøstet de pårørende i sin tale, der han var sterkt preget. Talen kan leses i sin helhet nederst i saken. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Stoltenberg avsluttet talen sin med en referanse til Nordahl Griegs «Til ungdommen», som har blitt Norges andre nasjonalsang i den siste vonde måneden.

I fellesskap knytter vi en ubrytelig lenke av omsorg, demokrati og trygghet.

Det er vårt vern mot vold.

Den nasjonale sørgeperioden er nå over, men alle de hundre mødre, fedre, søsken, venner og andre pårørende til de 77 ofrene etter terrorangrepene 22. juli har så vidt begynt på sitt sorgarbeid.

Sorges harde arbeid Skuespiller Aksel Hennie, som selv mistet sin halvbror Annan Forbes Hennie denne uka, leste en nyskrevet tekst av forfatter Lars Saabye Christensen. Der ble nettopp arbeidet med sorgen betont.

- Jeg ser sorgen er et hardt materiale. Vi er sorgens arbeidere. Vi hamrer den, vi bender den og bøyer og former den. Til vi ser. Sorgen har ikke tilbakevirkende kraft. (...) Rammet av flamme og skygge slipper vi alt vi har i hendene og løfter en rose. Rosen har rett, leste Hennie.

Minneseremoniens mest smertefulle del var da alle de 77 navnene på de drepte ble lest opp. Tiden det tok å lese alle navnene navn, ledsaget av ansiktet til den drepte, var nok en påminnelse om de ufattelige lidelsene som har rammet det norske folk.

En rekke av Norges fremste artister bidro også under minneseremonien. Bjørn Eidsvågs «Eg ser» og Ane Dahl Torps opplesning av Halldis Moren Vesaas' dikt «Tung tids tale» var to av høydepunktene, sammen med Kringkastningsorkesterets vare framførelse av allegrettoen fra Beethoves 7. symfoni.

Kongen trøstet Kong Harald trøstet som en far trøster sitt barn i sin tale da han henvendte seg direkte til de pårørende i sin tale:

De siste fire ukene har vært tunge for oss alle. Men nettopp da er det godt å kunne være sammen. Mine tanker har vært spesielt hos dere som var direkte berørt av terroren og dere som har mistet noen dere var glade i.

LESTE NAVNENE: 77 navn, 77 ansikter, tusenvis av pårørende. Adil Khan, Maria Bonnevie, Ane Dahl Torp, Ingrid Bolsø Berdal og Nicolai Cleve Broch leste navnene. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
LESTE NAVNENE: 77 navn, 77 ansikter, tusenvis av pårørende. Adil Khan, Maria Bonnevie, Ane Dahl Torp, Ingrid Bolsø Berdal og Nicolai Cleve Broch leste navnene. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Som far, bestefar og ektefelle kan jeg bare ane noe av deres smerte.

Som landets konge føler jeg med hver enkelt av dere.