Vi er europamestere i usikker sex

Nordmenn er oftere fulle og bruker sjelden kondom når de har tilfeldig sex. Det er konklusjonen i en europeisk undersøkelse. - I Norge er man lite bekymret for å få kjønnssykdommer, sier forsker Bente Træen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har aldri vært større sjanse for å få hiv i Norge. Også en rekke andre kjønnssykdommer er på frammarsj. I fjor ble det oppdaget 14000 nye tilfeller av klamydia og tallet er økende.

Én forklaring på dette kan ligge i en ny undersøkelse om sexvaner i Europa. Tallene forsterker inntrykket av at nordmenn stort sett gir blaffen i kjønnssykdommer.

Bare 15 prosent av oss bruker kondom ved tilfeldig sex. 73 prosent av grekerne kondom da de sist hadde sex med en ny partner.

- Kjønnssykdommer er et ikke-tema. Man bruker kondom for å unngå graviditet, ikke sykdom, sier Bente Træen.

Fyll & sex

Nordmenn ser heller ikke særlig sjarmerende ut når det gjelder kombinasjonen alkohol og sex. 10 prosent av de spurte nordmenn oppgir at de var meget beruset da de sist hadde sex med en ny partner. 50 prosent var beruset, mens bare 40 prosent av oss ikke hadde drukket alkohol før de hadde sex. I Italia oppga i underkant av 15 prosent at de hadde drukket alkohol før de hadde sex med en tilfeldig. Undersøkelsen viser også at flere nordmenn gir blaffen i å bruke kondom når de har drukket alkohol.

- Den norske drikkekulturen skiller seg vesentlig fra den i Sør-Europa. Dette slår også ut i forholdet til sex. Det er en slags tradisjon for alkohol som «glidemiddel» for å tørre å ta kontakt, sier Træen.

Klamydia-eksplosjon

- Forskningsresultatene stemmer overens det vi erfarer. Vi har kraftig økning i klamydia de siste åra. Mange er nok ikke klar over at det aldri har vært større sjanse for å få hiv i Norge, sier professor Harald Moi ved Olafiaklinikken i Oslo. Folkehelsa satte seg som mål at klamydia skulle være nær utryddet innen 2000. I fjor var antallet oppe i 14000. Tallet øker.

- Vi regner med at 100 -150 kvinner blir sterile som følge av denne kjønnssykdommen hvert år. Statistisk sett smittes 40 personer av klamydia i døgnet, sier professor Harald Moi.

- I 2000 startet vi med utdeling av gratis kondomer ved helsestasjonene. Det har vært en suksess. Hvert år deler vi ut én million kondomer. Vi har kjørt en massiv kampanje rettet mot unge, for å opplyse om klamydia-faren, sier Arild Johan Myrberg i Sosial- og Helsedirektoratet.