Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er forberedt på uventede ting. Det har skjedd hver eneste dag

Joshua French klar for en ny kaosdag i retten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Fredag blir en avgjørende dag for Joshua French og den pågående drapssaken i Kongos hovedstad Kinshasa.

Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen skal vitne om sine funn etter obduksjonen av Tjostolv Moland, noe forsvaret håper kan føre til en frifinnelse.

Frenchs norske advokat sier de er klare for å møte alt som skulle oppstå i Ndolo-fengselets rettslokale. Etter at saken ble utsatt i forrige uke på grunn av nordmannens helsetilstand, har han det nå etter forholdene bra.

- Jeg var og besøkte Joshua i dag. Jeg var ikke der så lenge, men nok til at vi fikk en prat. Det går fortsatt bra med ham. Han er trøtt og sliten, men ved godt mot og gleder seg veldig til å bli ferdig med saken, sier Hans Marius Graasvold til Dagbladet.

- Dopet ned Påtalemyndigheten mener Moland ble dopet ned med sovemedisiner og drept. Det norske etterforskningsteamet er derimot svært klare på at Moland begikk selvmord.

Etter en kaotisk rettsdag på tirsdag, hvor dommerne blant annet bestemte seg for en plutselig rekonstruksjon av dødsnatta på cella 18. august i fjor, forventer French-forsvaret det uventede.

- Vi er forberedt på at uventede ting kan oppstå, for det har skjedd hver eneste dag her nede. Men, Stray-Pedersen har forberedt seg meget godt. Han har også tatt med utskrifter av presentasjonen, som han kan dele ut til dommerene. Vi tror at dette kommer til å gå bra, sier han.

Syk dommer Graasvold er ikke bekymret for aktors oppførsel i retten, noe han tidligere har beskrevet som "uverdig". Oberst Katenda Nkulu har blitt beryktet etter gjentatte og voldsomme angrep mot French.

- Vi forholder oss til innholdet i det som sies, og måten det spørres på. Aktor skal forholde seg til en av Norges mest respekterte rettsmedisinere, som har forberedt seg meget godt, sier Graasvold.

Det ble i dag kjent at dommeren i saken, Serge Kabondo, har blitt syk. Han sier det ikke vil påvirke morgendagens rettssak.

- Jeg dro til en klinikk for oppfølging og behandling. Jeg var også dårlig i retten på tirsdag, men forpliktet til å utføre jobben. Jeg føler meg bedre nå. I morgen skal jeg være der, og føler meg klart til å lede rettsbehandlingen, sier Kabondo til Dagbladet.

Hele Norges coronakart