Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er fortsatt det tryggeste stedet i Kabul

Direktøren mener Serena hotell er godt sikret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABUL (Dagbladet.no): Dagbladet.no møtte i går Hotell Serenas direktør Christopher Newbery inne på hotellet i Kabul.

Forrige mandag ble journalist Carsten Thomassen drept da tre terrorister angrep hotellet der utenriksminister Jonas Gahr Støre bodde med sin delegasjon og en rekke norske pressefolk.

Åtte dager senere er Dagbladet.no inne på Hotell Serena. Vakthuset der gjestene må gå gjennom en metalldetektor, er nymalt. De voldsomme skadene fra terrorangrepet sist uke skjules likevel ikke. Det er en rekke kulehull i veggene og deler av muren har løsnet. Fra parkeringsplassen foran hovedinngangen til resepsjonen der minst en selvmordsbomber skal ha eksplodert, kan jeg se en rekke knuste vinduer i første og andre etasje. Jeg tar bilder av de knuste vinduene, men blir raskt stoppet av sikkerhetsvakter som krever at jeg sletter bildene. Senere sier hotelldirektør Christopher Newbery at det av hensyn til den pågående etterforskningen er strengt forbudt å ta bilder som viser skadene ved hotellet.

- Ikke en militærleir

Da utenriksminister Jonas Gahr Støre kom tilbake til Norge sist tirsdag sa han at det må ha skjedd en alvorlig sikkerhetssvikt ved inngangen til hotell Serena da det ble rammet av terrorangrepet. En uke etter at etterforskningen startet i Kabul sier Newbery at han mener det ikke var noen alvorlig svikt i sikkerhetsopplegget ved hotellet.

- Ut fra kunnskapen vi hadde i forkant av angrepet, vil jeg ikke si at det var en alvorlig svikt i sikkerhetsopplegget vårt. Sikkerheten var slik den skulle være, men ingen ventet et slikt kommandoangrep. Jeg vil si at vi hadde en streng beredskap, men vi er ikke en militærleir. Vi er et av verdens tryggeste hoteller. Hvilke andre hoteller i verden har en seks meter høy mur rundt seg? Hvilke andre hoteller har tre hindre du må gjennom før du kommer inn: to bilbommer og en port, sier Newbery.

- Så dere skulle ikke hatt flere vakter eller stengsler ved inngangen?

- Angrepet har åpenbart avdekket hvordan vi kan sikre oss bedre, men vi kan ikke komme unna det faktum at vi har hatt et rykte for å være ikke bare det tryggeste hotellet, men det tryggeste stedet i Kabul, sier Newbery.

ÅPENT SOM VANLIG: 
Hotell Serena som ligger i Kabul sentrum, har vært åpent hele den siste uken. Ingen av de rundt 120 ansatte som var på jobb da angriperne slo til, er blitt sykmeldt, ifølge hotelldirektøren. Foto: Anders Sømme Hammer
ÅPENT SOM VANLIG: Hotell Serena som ligger i Kabul sentrum, har vært åpent hele den siste uken. Ingen av de rundt 120 ansatte som var på jobb da angriperne slo til, er blitt sykmeldt, ifølge hotelldirektøren. Foto: Anders Sømme Hammer Vis mer

Han forteller at en rekke personer trosser rådene fra sine organisasjoner og nå kommer tilbake for å bo på Serena.

- De vet at vi i dag er enda bedre beskyttet enn før, og de føler fortsatt at vi er det tryggeste stedet i Kabul, sier Newbery.

Skjerper sikkerheten

Direktøren understreker at han ikke ønsker å bestride utenriksministerens karakteristikk av sikkerhetsopplegget.

- Det var åpenbart en alvorlig sikkerhetssvikt at angriperne kom inn på hotellet. Men svikten er ikke nødvendigvis hotellets feil. Vi kan spørre om hvorfor angriperne kom så langt som de kom uten at de ble stoppet, sier Newbery.

Han mener man aldri kan sikre seg 100 prosent mot slike terrorangrep. Likevel vil hotellet skjerpe sikkerheten og innføre flere sikkerhetstiltak i framtiden. Hvor mye angrepet vil koste hotellet vet han ikke.

Terrortrusler

Serena har vært kjent for å ha mange vestlige gjester. Den australske ambassaden som lå på Serena, ble stengt etter terrortrusler i oktober i fjor. Australske statsborgere ble oppfordret til å holde seg unna hotellet.

image: - Vi er fortsatt det tryggeste stedet i Kabul

Newbery bekrefter at Serena fikk flere advarsler om angrep i fjor, men sier det er et definisjonsspørsmål om de fikk «mange» advarsler. Det var alt fra diffuse meldinger som måtte tolkes til konkrete trusler om angrep. Han sier de hele tiden har visst at virksomheten ved hotellet har gjort dem til et potensielt terrormål.

I går kunne Dagbladet.no melde at den norske ambassaden i Kabul har mottatt en terrortrussel.

Sju drept i angrepet

Det afghanske etterretningspolitiet holder på å etterforske terrorangrepet mot Serena. I tillegg til å samarbeide med myndighetene, gjennomfører hotellet en egen etterforskning.

Newbery påpeker at flere av opplysningene som er blitt referert i pressen er feil. Han sier at historien om at en av angriperne gikk opp på taket, låste seg ute og sprengte seg selv i luften, bare er tull.

Ifølge Newbery var det sju og ikke åtte mennesker som ble drept i angrepet i tillegg til angriperne:

•Tre gjester: en nordmann, en amerikaner og en afghaner.

•Tre ansatte ved hotellet: en filippiner og to afghanere.

•En afghaner fra et privat sikkerhetsselskap.

Ifølge Newbery var det ytterligere fem eller seks mennesker som ble fysisk såret. En sikkerhetsvakt ligger fortsatt alvorlig såret på sykehuset. Det er uklart hvor mange som var involvert i angrepet.

- Eksplosjonene på parkeringsplassen var så kraftige at det faktisk er umulig å si om det var en eller to personer som ble sprengt i luften. Jeg vil understreke at den første selvmordsbomberen ikke sprengte selv, men ble sprengt da han ble skutt på av en av våre sikkerhetsvakter. Det kan ha vært slik at en annen selvmordsbomber da bestemte seg for å sprenge seg selv, eller at deler fra den første selvmordsbomben utløste den andre bomben, sier Newbery.

ØNSKER NORSKE GJESTER: - Jeg håper den norske ambassaden vil fortsett å bruke oss. De norske myndighetene har jo også investert i hotellet, sier hotelldirektør Christopher Newbery. Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland, Norfund, har investert over 30 millioner kroner i Serena.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media