FEIRER:  Støttespillere til opprørsbevegelsen feirer i Tripoli-forstaden Tajura i natt. FOTO: AFP/SCANPIX.
FEIRER: Støttespillere til opprørsbevegelsen feirer i Tripoli-forstaden Tajura i natt. FOTO: AFP/SCANPIX.Vis mer

- Vi er fri, roper folket

Full forvirring om Kadhafi etter at Tripoli ble tatt i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opprørsstyrkene inntok Tripoli i natt med miminal motstand, men i morgentimene er det fortsatt uklart hva som har skjedd med Libyas diktator de siste 42 årene, oberst Muammar Kadhafi.

Ingen kan så langt bekrefte at Kadhafi har forlatt sitt gamle hovedkvarter i Tripoli.

Kamper ved residensen Mandag morgen hørtes det ut som det var harde kamper i nærheten av Muammar Kadhafis residens i Tripoli, ifølge en AFP-reporter. Det var også kamper i den sørlige delen av hovedstaden, skriver NTB.

Ifølge en talsmann for opprørerne kontrollerer Kadhafi mellom 15 og 20 prosent av Tripoli.

- I praksis kontrollerer de fire områder nå, sier talsmannen til TV-stasjonen Al Jazeera.

I et innslag på statlig tv i natt, sa Kadhafi at han og regjeringsstyrkene skulle fortsette å kjempe til siste slutt, men det er ikke bekreftet om det var et ferskt eller gammelt innslag som ble sendt.

Sønnene har overgitt seg Tre av hans sønner har overgitt seg. Det har den eldste sønnen, Mohamed Kadhafi bekreftet. Det ferskeste, ubekreftede ryktet om Kadhafi selv, er i følge tv-kanalen Al Arabyia at han skal være innlagt på sykehus.

FERDIG:Libyas diktator gjennom nesten 42 år, Muammar Kadhafi, er tatt. Her er han avbildet i Tripoli i april. Foto:  REUTERS/Louafi Larbi
FERDIG:Libyas diktator gjennom nesten 42 år, Muammar Kadhafi, er tatt. Her er han avbildet i Tripoli i april. Foto: REUTERS/Louafi Larbi Vis mer

De fleste ryktene i løpet av natta er at han fortsatt befinner seg i hovedkvarteret, selv om en talsmann for regjeringsstyrkene har sagt til nyhetsbyrået AP at vaktstyrkene har overgitt seg.

TV-kanalen Al Jazzeera er på plass i Tripoli sentrum, men vet ikke hva som har skjedd emd diktatoren selv.

Derimot kan Al Jazeera bekrefte folkefest på Den grønne plass i Tripoli, som de siste tiårene har vært forbeholdt Kadhafis egne parader.

- Nå vil folket ta tilbake plassen gamle navn Martyr-plassen. De roper «vi er fri» og skyter på plakater av Kadhafi, rapportere Al Jazeeras mann på plassen, Zeina Khodr.

Muammar Kadhafis snart 42 år som brutal diktator i Libya er over.

 TRIPOLI BELEIRET:  Folk på en lastebil i Tripolis naboby Mistrata feirer beleiringen av hovedstaden i morgentimene. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
TRIPOLI BELEIRET: Folk på en lastebil i Tripolis naboby Mistrata feirer beleiringen av hovedstaden i morgentimene. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer

I natt falt regimet hans. Opprørerne som har kjempet mot Kadhafis styrker siden februar i år, tok kontroll over hovedstaden Tripoli. Titusenvis av mennesker strømmet ut i gatene i hovedstaden og andre byer for å feire.

Bilder av Kadhafi og grønne flagg ble revet i stykker. Folk ropte slagord og sang, mens opprørere avfyrte skuddsalver i været for å feire.

I løpet av søndagen ble tre av Kadhafis åtte sønner tatt. Kadhafis livvakter overga seg.

Noen korte uttalelser fra Kadhafi på en dårlig telefonlinje ble offentliggjort seint søndag kveld.

Kadhafi oppfordret da folk til å fortsette å kjempe mot oppørerne. Han sammenliknet også situasjonen med da regimet til Iraks diktator Saddam Hussein ble veltet i 2003. Kadhafi hevdet at Tripoli sto i fare for å bli et nytt Bagdad.

Startet i februar Opprøret mot Kadhafi brøt ut 15. februar i år som en del av opprørene som har spredd seg i Midtøsten-regionen. 27. februar ble det dannet et nasjonalt opprørsråd i den østlige byen Benghazi for å representere opposisjonen mot regimet.

 TAKKER OBAMA OG SARKOZY:  Rundt hundre libyere samlet seg utenfor Det Hvite Hus i Washington D.C. i natt lokal tid. De takket presidentene Barack Obama og Nicolas Sarkozy for hjelpen med å bli kvitt diktatoren Muammar Kadhafi.FOTO: Stephan JOURDAIN, AFP/SCANPIX.
TAKKER OBAMA OG SARKOZY: Rundt hundre libyere samlet seg utenfor Det Hvite Hus i Washington D.C. i natt lokal tid. De takket presidentene Barack Obama og Nicolas Sarkozy for hjelpen med å bli kvitt diktatoren Muammar Kadhafi.FOTO: Stephan JOURDAIN, AFP/SCANPIX. Vis mer

Til å begynne med spredte opprøret seg raskt, men Kadhafis libyske styrker og leiesoldater fra andre afrikanske land drev etter hvert oppørerne tilbake.

FNs sikkerhetsråd vedtok 19. mars en historisk resolusjon som åpnet for at det internasjonale samfunnet kunne beskytte det libyske folk «med alle midler». Like etterpå startet en rekke Nato-land med Storbritannia og Frankrike i spissen flyangrep mot Kadhafis styrker.

Etter hvert fikk Nato kommandoen over operasjonen hvor også Norge har deltatt. Siden har kampene mellom Kadhafis styrker og opprørerne fortsatt fram til opprørerne i dag klarte å beseire Kadhafis regime.

Slutt Kadhafi er den diktator som har sittet lengst i Midtøsten. Han kom til makta da han ledet et kupp mot daværende kong Idris 1. september 1969. Da var han 27 år gammel.

På 1970- og 80-tallet så Vesten på Kadhafi som en av de viktigste støttespillerne for internasjonal terrorisme.

Han ble blant annet utpekt som ansvarlig for for bomba som sprengte et amerikansk passasjerfly i lufta over Lockerbie i Skottland i 1989.

 TRIPOLIS HJERTE:  Et av de svært få bildene som har kommet fra Den grønne plass i sentrum av Tripoli i natt - en videograb fra den gamle Martyr-plassen. FOTO: Reuters TV/SCANPIX.
TRIPOLIS HJERTE: Et av de svært få bildene som har kommet fra Den grønne plass i sentrum av Tripoli i natt - en videograb fra den gamle Martyr-plassen. FOTO: Reuters TV/SCANPIX. Vis mer

De siste åra har han forsøkt å komme mer inn i varmen hos vestlige land.

Foruten å være en despotisk diktator, har Kadhafi også vært en svært eksentrisk statsleder. Han er beduin og har reist rundt med sine store beduintelt til konferanser rundt omkring i verden.

 JUBLER:  Folk i forstaden Tajura feirer beleiringen av Tripoli i natt. FOTO:  AFP/SCANPIX.
JUBLER: Folk i forstaden Tajura feirer beleiringen av Tripoli i natt. FOTO: AFP/SCANPIX. Vis mer