Corona i hyttekommunene:

- Vi er ganske presset

Smitten har økt markant i flere hyttekommuner på nyåret. I Trysil er halvparten av tilfellene besøkende turister. Smitteøkningen belaster kommunehelsetjenesten.

UTFORDRENDE: Trysil kommune opplevde en oppgang i smittetilfeller etter jul og nyttår. Kommuneoverlegen sier at test- og smittesporingsteamet er spesielt utfordret. Foto: Lise Åserud / NTB
UTFORDRENDE: Trysil kommune opplevde en oppgang i smittetilfeller etter jul og nyttår. Kommuneoverlegen sier at test- og smittesporingsteamet er spesielt utfordret. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Onsdag, uka etter nyttår, er det registrert 7921 smittetilfeller i Norge. Det er så langt det høyeste smittetallet som er registrert på ett døgn her til lands.

Det er ventet at smitten også vil øke nå i januar, som følge av omikron.

Færre personer testet seg de siste to ukene i desember, og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at helsemyndighetene anslår store mørketall.

- De siste dagene har også alle skoleelever blitt anbefalt å teste seg, og da ser vi at tallene stiger, og det er ikke overraskende. Når det gjelder størrelsen på mørketallene, har man anslått at det kan gjelde 50 prosent eller mer, sier Nakstad til Dagbladet.

Større smitteutbrudd

I takt med at smitten stiger i hele landet ser man også at smitten har tatt seg opp i enkelte hyttekommuner.

Dagbladet har vært i kontakt med flere hyttekommuner som nå ser en voldsom smitteøkning etter jul og nyttår.

- Vi har hatt mye smitte i kommunen over jul og nyttår. I forrige uke var det 98 personer som testet positivt med corona, noe som er mye for vår kommune. Halvparten av de som ble smitta var besøkende turister, og andre halvdelen var blant tryslinger og tryslinger som bor andre steder som vendte hjem til jul.

Det sier kommuneoverlege i Trysil, Hanna Rydløv, til Dagbladet.

Hun opplyser at størstedelen av smittetilfellene kobles til et større smitteutbrudd i kommunen.

KLAR: Restauranteier Tommy Åsheim trodde nesten ikke det han hørte under helseministerens pressekonferanse i tomt lokale på Restaurant Laaven i Trysil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Presset

I uka mellom jul og nyttår har det også vært flere turister fra Danmark og Sverige, noe som spesielt har ført til en større testpågang ved grensa.

- Smittevernteamet og testteamet har hatt spesielt stor pågang den siste uka, men alle teamene har jobbet mer enn forventet. Vi har testet veldig hyppig, spesielt fordi vi også har testet de som skal reise inn til Sverige, sier kommuneoverlegen.

Rydløv opplyser at personene som fikk påvist smitte i løpet av forrige uke hadde milde sykdomsforløp.

- Alle de som har blitt smittet blir fulgt opp tett av fastlegene i kommunen over telefon, men det har så langt ikke vært behov for sykehusinnleggelse. Alle de som har blitt smittet melder bare om mildere symptomer, sier hun, og legger til:

- Selv om det ikke har belastet sykehusene, så har det belastet kommunehelsetjenesten mye. Vi er ganske presset.

Kommuneoverlegen mistenker at smitten kommer til å stige mer framover, nå som både skolene og flere arbeidsplasser åpner igjen. Derfor er det nok mange som må i karantene framover.

BELASTET: Kommuneoverlege i Trysil, Hanna Rydløv, sier at kommunehelsetjenesten er ganske belastet. Hun venter at smitten kommer til å stige i januar. Foto: Ola Matsson/Trysil
BELASTET: Kommuneoverlege i Trysil, Hanna Rydløv, sier at kommunehelsetjenesten er ganske belastet. Hun venter at smitten kommer til å stige i januar. Foto: Ola Matsson/Trysil Vis mer

Smittede sesongarbeidere

Smittetilfellene i Hallingdal går også rett til værs.

I løpet av to dager er det registrert 39 nye positive covid-19-tester i kommunene Hemsedal og Hol, melder avisa Hallingdølen.

Særlig Hemsedal er rammet. Utbruddet stammer fra nyttårshelga, og svært mange av de smittede er sesongarbeidere.

Flere bedrifter i kommunen er rammet av at mange ansatte er smittet eller satt i karantene.

- Det har ikke skjedd noe uforsvarlig, men folk har fartet litt på kryss og tvers. Det dreier seg om et stort utbrudd, primært blant sesongarbeidere. Dette var vi skånet for i hele fjor, sier kommuneoverlege Camilla Underland i Hemsedal til Hallingdølen.

- Vi har ikke registrert at gjester er rammet av smitten, sier Underland.

Smitte blant unge

Kjetil Egge, vakthavende kommuneoverlege i Hamarregionen - som inkluderer Ringsaker, Stange, Løten og Hamar kommune - opplyser til Dagbladet at de også har sett en smitteøkning på nyåret.

- Smitten lå lavt i kommunene i romjula, men det har vært en voldsom smitteøkning etter nyttår, sier han.

Selv om smitten øker i kommunen, slår Egge likevel fast at smitten ikke har kommet med hytteturistene.

- Vi har mer et inntrykk av at smitten har oppstått blant de unge etter sammenkomster til nyttårsaften, sier kommuneoverlegen.

Han opplyser at en tredjedel av smittetilfellene er blant de under 16 år og en tredjedel er mellom 17 og 30 år.

Blant de over 65 år - der de aller fleste har mottatt en tredje dose - er det få registrerte smittetilfeller i kommunene.

Nedgang i smittetilfellene

Selv om smitten har gått noe opp i flere hyttekommuner, så er ikke det tilfellet for alle.

I Sigdal og Krødsherad kommune er det nå minimalt med smitte. Det sier kommuneoverlege i Sigdal, Modum og Krødsherad, Pål Steiran, til Dagbladet.

- Det har vært en nedgang etter jul og nyttår. Det var heller ikke mange som ble smittet i juleuka, sier han.

DRAR PÅ SKIFERIE: Flere svensker trosser faren for coronasmitte, og reiser på skiferie. Video: Expressen Vis mer

Kommuneoverlegen opplyser at det bare ble registrert ni smittetilfeller i Sigdal og to smittetilfeller i Krødsherad i uke 52.

- Hytteturistene har ikke vært noe belastende for kommunehelsetjenesten, og mobiliteten har vært god. Vi har hatt gjester fra Sverige på Norefjell-hotellet, men det har ikke ført til noe oppblomstring av smitte, sier Steiran.

Kommuneoverlegen mener at årsaken til de lave smittetallene er at folk har etterlevd smitteverntiltakene med avstand og munnbind.

- Folk har ikke møttes så mye gjennom jula, og mange har holdt seg på hyttene. I skibakkene melder de også at folk er flinke til å etterleve tiltakene.

I likhet med de andre kommuneoverlegene regner også Steiran med at smitten kommer til å ta seg opp i løpet av januar.

- Vi ligger jo litt etter Danmark, og det er ikke utenkelig at vi også får en større smittespredning her, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer