- Vi er ganske skjelvne nå

Terrorister sprengte bomber ved tre turisthoteller i Jordan. Jannicke Storm og tre andre nordmenn dro fra SAS-hotellet 15 minutter før det smalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet melder at minst 57 mennesker er omkommet og 115 er skadd etter bombeangrep mot tre hoteller i Jordans hovedstad Amman i kveld.

To av terroraksjonene ble trolig utført av selvmordsbombere, mens den tredje skal ha vært en bilbombe.

Den første bomben gikk av ved Grand Hyatt ved 19.50-tida norsk tid. Så kom det raskt meldinger om bombeeksplosjoner ved Radisson SAS Hotel og Days Inn Hotel.

Fire nordmenn, som jobber for Flyktninghjelpen, bodde på SAS-hotellet.

– Vi er ganske skjelvne nå. Eksplosjonen på hotellet skjedde i 19.30-tiden lokal tid. Det var bare 15 minutter etter at vi hadde forlatt hotellet for å dra ut og spise, forteller Jannicke Storm over telefon fra Amman til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi har ikke hatt mulighet til å komme tilbake på hotellet. Vi har fått beskjed om at skadene skal være omfattende, sier Storm.

De fire nordmennene var i Amman for å utdanne personell til den nyopprettede beredskapsstyrken NorMideast.

- De opplevde dette som veldig dramatisk. Det var små marginer, sier fungerende generalskretær Torild Brekke i Flyktninghjelpen til Dagbladet.no.

NORDMENN BODDE HER: Fire nordmenn som jobbet i Flyktninghjelpen bodde på dette SAS-hotellet, som ble utsatt for et bombeangrep. Foto: AP
NORDMENN BODDE HER: Fire nordmenn som jobbet i Flyktninghjelpen bodde på dette SAS-hotellet, som ble utsatt for et bombeangrep. Foto: AP Vis mer

Reiser fra byen

Nå flytter nordmennene fra hotellet og til en privat bolig utenfor byen.

- Passene og pengene deres ligger igjen på hotellet. Akkurat nå er det eneste støtteapparatet de har, hverandre, sier Brekke.

- Men krisepsykologer vil bistå de fire nordmennene når de kommer hjem.

Bryllupsfest

Bomben ved Radisson SAS Hotel gikk av rett ved en sal, der det oppholdt seg 250 bryllupsgjester.

- Først trodde vi det var fyrverkeri til ære for bruden og brydgommen. Men så la jeg merke til at folk falt i bakken, sier Ahmed, som var gjest ved bryllupet.

- Det var blod. Mennesker ble drept.

Mistenker al-Qaida

En amerikansk forretningsmann som oppholdt seg på Grand Hyatt da det hotellet ble rammet, sier at bomben trolig gikk av i resepsjonen. 

En politikilde sier at det likner på en al-Qaida-aksjon.

Det var 26 deltakere på Flyktninghjelpens kurs. Fire var norske, mens de 22 andre var fra Jordan.

23 av kursdeltakerne har meldt fra at de ikke er skadd, mens Flyktninghjelpen ikke har fått kontakt med de tre siste ennå.

Den norske ambassaden i Jordan har oversikt over 20 nordmenn som oppholdt seg i landet i kveld.

Stenger grensene

Jordan har besluttet å stenge grensene på ubestemt tid.

- Alle grenseoverganger har blitt stengt og sikkerhetstiltakene har blitt trappet opp på flyplassene, sier visestatsminister Marwan Moasher.

Kong Abduallah av Jordan har nå avbrutt sitt offisielle besøk i Kazakhstan, og vil vende tilbake til Jordan så fort som mulig.

Dagbladet.no følger saken.

SKJELVEN: Jannicke Storm i Flyktninghjelpen dro fra SAS-hotellet like før det smalt.
MANGE SKADD: Over 100 personer ble skadd i de tre bombeangrepene.
SPERRET AV: Politiet har sperret av utenfor inngangen til SAS-hotellet i Amman.