- Vi er glemt

I sin grønne plastmappe holder Farah Mohammed telling med befolkningen han er valgt som leder for. Hver dag de siste ukene har det blitt sju færre, bare i landsbyen El Kere. Gravene ligger tett i fjellsiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mohammed klarte vandringen fra gården 60 kilometer unna. Han kollapser foran porten til nødhjelpssenteret og blir liggende og puste tungt med hodet på en bylt med filler. Sønnen Abdi (6) og datteren Hawa (12) setter seg stille ned ved siden av sin tuberkulosesyke far.

- Min kone og de fire søsknene til Abdi og Hawa kommer etter, gisper Mohammed.

Det kommer stadig flere hungersrammede til flystripen. Rundt muren på Kirkens Nødhjelps senter bygger en sulten skare opp små hytter av pinner og løvverk. I leiren rundt senteret er det ganske stille. Noen barn gråter. Noen sitter stille med øyne som ikke lenger klarer å fokusere. Noen sanker ved til bålet. Ingen løper rundt, leker eller sier «Waats yo neme» til utlendinger.

Store kontraster

- Menneskene her er glemt av regjeringen i Addis Abeba. Vi har bedt om hjelp flere ganger over radio, men ikke hørt noe, sier Mohammed.

Det er vakkert i El Kere. Byen ligger i ly av et skogkledd og flatt fjell. En kilde springer ut av fjellet og gir landsbyen og hungersflyktningene vann. Den lille grøden vannet frambringer er ikke nok for 45000 mennesker som bor i nærheten av landsbyen. I hele distriktet El Kere bor det 76000 mennesker. Hungerens herjing ute på de små spredte gårdene langt fra flystripen i El Kere vet ikke hjelpearbeiderne fra Kirkens Nødhjelp så mye om.

Det de vet er at de som kommer til matutdelingen ved flystripen, er de sterkeste. Selv er de svake.

Målt og veid

Fra tidlig morgen stiller folket fra leiren opp utenfor senteret og venter på utdelingen av Famix - et næringsrikt pulver de koker grøt av.

Inne på senteret måles barna. Så henges de opp og veies. De fleste skriker i redsel. På et gult kort skrives målene opp. Barna som er under 90 prosent av normal høyde og vekt, har behov for mathjelp. Barna som er under 80 prosent av normal høyde og vekt, er kraftig underernærte. Barna som er under 70 prosent, må på såkalte ftringssentre hvor de får ferdiglaget mat til faste tider og et jevnlig tilsyn av helsepersonell.

I El Kere er det bare barn under 80 prosent, ammende mødre og noen syke eldre som får rasjonen på 2,5 kilo Famix i uka. Det er ikke nok til alle.

FORELDRELØS: Det er bestemoren som tar seg av foreldreløse og utsultede Abdullahs (5). Her blir han målt på matstasjonen.