Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er godt forberedt for Libanon-oppdrag

MTB-styrken tok farvel med forsvarsledelsen i dag

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er klart vi er litt engstelige, men vi er godt forberedt og stoler 100 prosent på hverandre, sier menig Gaute Fjordholm.

I morgen drar 20-åringen fra Sandnes sammen med om lag 120 andre menige og befal for å tjenestegjøre på de fire norske missiltorpedobåtene som skal patruljere utenfor kysten av Libanon.

Mannskapene skal først til Toulon ved den franske middelhavskysten for å gjennomføre en NATO-øvelse. Deretter går ferden til kysten av Libanon, der de norske fartøyene blant annet skal hindre våpensmugling.

Sikkerhet
- Dere skal bidra med sikkerhet slik at det blir mulighet for politisk dialog i området, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen etter at hun sammen med forsvarssjef Sverre Diesen mandag hadde inspisert mannskapene som sto oppstilt på kaien på marinebasen Haakonsvern.

- Dere har det norske folk og regjeringen i ryggen, forsikret forsvarsministeren, som lovet å følge med på oppdraget hver eneste dag. Hun vil også komme på besøk til de norske båtene i løpet av de seks månedene de har avtalt å være i FN-tjeneste.

Godt forberedt

Forsvarsministeren tok seg god tid til å snakke med mange av de oppstilte mannskapene på Haakonsvern, og hun ville blant annet vite om de følte seg godt forberedt og hva de pårørende synes om at de unge vernepliktige drar ut.

Hun ble beroliget av svarene.

GODT FORBEREDT: Gaute Fjordholm (20) fra Sandnes er en av de rundt 70 menige som skal tjenestegjøre på de fire norske motortorpedobåtene utenfor Libanon. Her gjør han stram honnør for forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, som mandag inspiserte mannskapene på marinebasen Haakonsvern. Tirsdag drar til sammen 120 befal og menige til Middelhavet. Foto: Scanpix
GODT FORBEREDT: Gaute Fjordholm (20) fra Sandnes er en av de rundt 70 menige som skal tjenestegjøre på de fire norske motortorpedobåtene utenfor Libanon. Her gjør han stram honnør for forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, som mandag inspiserte mannskapene på marinebasen Haakonsvern. Tirsdag drar til sammen 120 befal og menige til Middelhavet. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg har fått styrket troen på at de er godt forberedt for oppdraget etter denne inspeksjonen, sa hun.

- Ikke noe valg

- Det å sende unge menn og kvinner på slike oppdrag er noe av det mest alvorlige vi gjør. Jeg oppfordret dem til å ta godt vare på hverandre, og vi skal ta vare på dem når de kommer hjem, sa forsvarsministeren etter inspeksjonsrunden.

Om lag halvparten av mannskapene er menige og resten befal. De menige har meldt seg frivillig til Libanon-tjenesten mens befalet ikke hadde noe valg:

- Valget tok vi for lenge siden da vi valgte å bli offiserer, sier kapteinløytnant Fredrik Borgmann og løytnant Arne Kristian Sørnes.

- Dette er det vi har trent for og er godt forberedt på, sier de to som snart skal føre kommandoen på hvert sitt fartøy i Middelhavet.

Trives om bord

Gaute Fjordholm fra Sandnes og 19 år gamle Peder Danielsen fra Tønsberg gjorde stram honnør da forsvarsministeren inspiserte en MTB på Haakonsvern mandag.

De to har tjenestegjort i åtte til ti måneder om bord i fartøyene som nå skal til Middelhavet. De forteller at de trives aldeles utmerket om bord på MTB-ene, selv om ikke plassen er så stor.

Begge sier at familiene deres ikke var så begeistret for at de ville dra til Libanon, men at de pårørende aksepterer valget de gjør.

- Vi regner vel ikke med at det blir så veldig mye action, men på den annen side kan vi heller ikke se bort fra det, sier Fjordholm som i likhet med Danielsen og de øvrige menige har bundet seg for en seksmåneders periode.

(NTB)

PÅ GELEDD: Vanligvis er det kongen vi ser i slik situasjon, men mandag var det forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen som inspiserte soldater på geledd. Sammen med skvadronsjef Narve Nordanger inspiserte hun inspiserte besetningene som skal til en eventuell maritim FN-styrke utenfor kysten av Libanon.
IKKE VALG: Vi sa ja til slike oppdrag da vi valgte å bli offiserer, sier kapteinløytnant Fredrik Borgmann (til venstre) og løytnant Arne Kristian Sørnes. De skal begge være fartøysjefer på motortorpedobåtene som skal patruljere utenfor kysten av Libanon.