- Vi er her for å hjelpe

Condoleezza Rice på overraskende besøk i Irak i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går dukket USAs utenriksminister Condoleezza Rice uventet opp i Irak. Besøket ble av sikkerhetsgrunner holdt hemmelig til siste øyeblikk og fulgte svært strenge sikkerhetsprosedyrer.

Rice brukte besøket til å rose de irakiske myndighetene som har overtatt styringen av landet. Hun roste også de amerikanske styrkene som er i Irak midt i en periode med svært mye vold. Bare siden begynnelsen av mai er mer enn 400 mennesker drept i opptøyer og aksjoner.

Samtaler med lederne

Rice sier at USA foreløpig ikke vil trekke tilbake styrkene sine fra Irak.

- Løftet vårt til irakiske myndigheter er at de flernasjonale styrkene er her for å hjelpe Irak til å forsvare seg selv helt til landet klarer det alene, sa Rice.

- Jeg forsikrer dere om at vi håper det skjer så snart som mulig.

Irakiske myndigheter prøver å danne grunnlaget for en ny irakisk grunnlov samtidig som det stadig oppstår voldelige episoder mellom shia- og sunnimuslimer. Rice understreker at amerikanerne forventer at en ny grunnlov er klar i august, slik som planen sier.

Det er ikke første gang at Condoleezza Rice dukker opp i Irak uten forvarsel. Hun var med da president Bush dukket opp blant amerikanske soldater undet Thanksgiving i 2003.

FIKK STØTTE: President Jalal Talabani kan regne med amerikansk støtte videre. Irak er inne i en svært voldelig periode. Foto: SCANPIX
FIKK STØTTE: President Jalal Talabani kan regne med amerikansk støtte videre. Irak er inne i en svært voldelig periode. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er ingen tvil om irakerne har en tung vei foran seg, sier utenriksministeren ifølge CNN.

Etter å ha hatt samtaler med Iraks president Jalal Talabani hjemme hos ham selv, ble Rice fraktet til byen Salahuddin i det kurdiske området i Nord-Irak. Iført hjelm og skuddsikker vest gikk hun sammen med den kurdiske lederen Massoud Barzani.

Rice ba irakerne om tålmodighet og sa at volden kan overvinnes. USAs mektige utenriksminister understreket at Irak allerede har kommet et stykke på vei og at militærmakt ikke er nok til å slå ned volden og skape fred. Hun mente at irakerne må bruke politiske virkemidler for å finne løsninger.

24 funnet myrdet

Samtidig som Rice landet i Irak, ble tretten personer funnet drept i bydelen Sadr i Bagdad. Mennene hadde bind for øynene og ble skutt i perioden mellom lørdag kveld og søndag morgen. På en hønsefarm fire mil sør for Bagdad ble elleve menn funnet drept. Alle var blitt drept med skudd mot hodet.

I tillegg ble minst tre myrdet i angrep mot biler, deriblant en høytstående ansatt i det irakiske industridepartementet. På lørdag ble en ansatt i utenriksdepartementet drept, og fire personer døde i selvmordsangrep

MØTTE BARZANI:</B> I løpet av noen knappe timer rakk Condoleezza Rice også å reise til de kurdiske områdene nord i Irak og ha møte med kurderlederen Massoud Barzani.