Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er her for å jobbe

Problemet er ikke at polakker utnytter velferdsordninger, men heller at de står utenfor trygdesystemet og jobber svart, sier Aleksandra F. Eriksen.

HELLER FOKUS PÅ SVART ARBEID: Polske Aleksandra F. Eriksen bistår norske og polske firma med regnskap og veiledning i Norge i firmaet Polish connection. Hun mener man ikke trenger å bekymre seg for at polsk arbeidskraft tapper Norge for velferdspenger. Hun mener heller fokuset bør ligge på å bekjempe svart arbeid.. Foto: Jacques Hvistendahl
HELLER FOKUS PÅ SVART ARBEID: Polske Aleksandra F. Eriksen bistår norske og polske firma med regnskap og veiledning i Norge i firmaet Polish connection. Hun mener man ikke trenger å bekymre seg for at polsk arbeidskraft tapper Norge for velferdspenger. Hun mener heller fokuset bør ligge på å bekjempe svart arbeid.. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Etter bare én dag som arbeidstaker i Norge kan europeiske borgere opparbeide seg utstrakte rettigheter i Norge. Norske regler må endres, hvis ikke kan det frie europeiske arbeidsmarkedet bli ei bombe for den norske velferdsstaten, kom det fram i Dagbladet forrige uke.

Polske Aleksandra F. Eriksen bistår norske og polske firma med regnskap og veiledning i Norge.

- Jeg ville ikke vært bekymret for det i det hele tatt. Om jeg var i næringslivet ville jeg heller bekymret meg for at det er så komplisert å etablere seg i Norge at folk heller drar til andre land, sier Eriksen, administrerende direktør i Norwegian accounting and Polish connection.

Drar fra Norge Ifølge Eriksen har nå en rekke polske bedrifter valgt å melde seg ut av Brønnøysundregistrene for å heller starte business i andre land. - Folk er utmattet av alle kravene, sier Eriksen, før hun fortsetter:

- Jeg skjønner diskusjonen om trygd, men hvordan skal det ende? Hvordan skal man skille mellom norske og utlendinger på en arbeidsplass? Man kan ikke ha to murere i et firma der den polske ikke mottar barnetrygd, mens den norske gjør det. Dette går begge veier: hvis en nordmann blir syk i Frankrike, skal ikke hun ha rettigheter der?, spør Eriksen.

På kontoret til Polish Connection kommer det jevnt inn polakker som ønsker råd i ukjent norsk terreng.

- Mitt inntrykk er at de som kommer hit ikke er kjent med disse rettighetene. De til Norge for jobb, og helst så mye som mulig, før de drar hjem til Polen igjen. De er ikke fornøyd med å sitte og kjede seg og få dagpenger, de er her for jobb, sier Eriksen.

Ikke nytt fenomen Men Rune Tønnesen i Fellesforbundet, deler ikke Eriksens oppfatning. Han jobber tett opp mot utenlandsk arbeidskraft, og mener mange polakker bevisst utnytter norske trygdeordninger:

- Det er mange som velger å ikke ta jobb, men heller få dagpenger. Enten så sitter de hjemme, ellers så jobber de svart ved siden av. Det er utbredt at mange reiser tilbake til Polen mens de mottar dagpengene. Penger spys ut av Norge, men systemet ligger til rette for misbruk, og det er forståelig at noen velger å benytte seg av det, sier Tønnesen.

Direktør Eriksen viser til at EØS-reglene har fungert siden 2004, uten at store trygdesummer har strømmet ut av landet:

VIL JOBBE: Da Marek Modzel mistet jobben, begynte han på dagpenger fra NAV. Men for han var det uholdbart å ikke jobbe. Nå har han startet eget firma. Foto: Jacques Hvistendahl
VIL JOBBE: Da Marek Modzel mistet jobben, begynte han på dagpenger fra NAV. Men for han var det uholdbart å ikke jobbe. Nå har han startet eget firma. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Det er jo ikke sånn at millioner av mennesker har kommet hit hittil på grunn av norske velferdsordninger. De vi møter ønsker å jobbe mest mulig for så å dra hjem igjen, sier Eriksen.

Hun ønsker heller fokus på svart arbeid og underbetalt arbeidskraft, og viser til de «forferdelige forholdene i renholdsbransjen».

- Det burde ikke være greit at du i middagsselskap skryter av at du har en polsk dame som vasker svart, men det er ofte helt vanlig å si i Norge. Det er skremmende. Svart arbeid vil være i Norge så lenge markedet er der.

Hun mener trygdeordningene heller kan simulere hvitt arbeid. Barnetrygd og kontantstøtte er motiverende - for jobber man svart har man ikke krav på ordningene.

- Disse støttene betyr mye i Polen, sier hun.