- Vi er her for å svare på det vi ser på som falske anklager fra en forening

Ryanair-sjefen Michael O'Leary hadde pressekonferanse på Rygge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RYGGE/OSLO (Dagbladet): I de siste dagene har det vært mye kritikk av flyselskapet Ryanair i norsk presse, i dag har Ryanair-sjefen Michael O'Leary valgt å komme til Norge og svare på kritikken under en pressekonferanse på Moss lufthavn Rygge.

- Vi er her for å svare på det vi ser på som falske anklager fra en forening, sier O'Leary.

Han sier igjen at folk som jobber for Ryanair jobber i Irland, ikke i Norge, og at arbeidskontraktene er irske.

- Hvis du er et irsk-kontrollert flyselskap så jobber man etter irske regler, sier han.

Til sak Tidligere denne uka ble det kjent at Ryanair-flyvertinne Alessandra Cocca går til sak mot det irske selskapet etter at hun ble sagt opp kort tid før den ett år lange prøvetiden gikk ut. YS-forbundet Parat bidrar juridisk til søksmålet.

Ryanair avviser søksmålet som de mener bygger på grunnløse påstander.

- Ingen av dem sluttet og sa at de jobbet på slavekontrakter. De sluttet senere av andre grunner, sier O'Leary.

Han sier at de to tidligere flyvertinnene ikke ønsket å flytte fra Rygge til en annen Ryanair-base, selv om de mente at de ikke hadde råd til å bo i Norge.

- Dette er altså en sak om to kvinner som ikke sluttet fordi det var slavekontrakter, men fordi de ikke kunne være med oss lenger, sier O'Leary.

Skatt Han gjentar at ansatte i Ryanair ikke burde betale skatt i Norge.

- Det er et irsk flyselskap og derfor skal de betale til de irske myndighetene. Slik er det europeiske lovverket, sier Ryanair-sjefen.

- Alle våre ansatte jobber i Irland, de følger reglene i Irland og de får betalt i euro og må følge irske lover, de må betale skatt i Irland siden de jobber i Irland, fortsetter han.

- Noen av de som har snakket i media de siste dagene bør vite bedre, sier han, og viser til direktøren i Luftfartstilsynet, Stein Nodeland.

Han sier at Jens Stoltenberg har rett til å velge å ikke fly med Ryanair.

- Men jeg har lyst til å spørre Jens om noe: hvem flyr du med da? SAS? Som blir etterforsket i Norge? Jeg vil gjerne stille statsministeren et par spørsmål, sier han.

- Må ha røyket - Tror han at norske kunder bare skal velge SAS eller at folk skal velge Norwegian? SAS sparker folk og kutter ned. Alle som mener at de norske flyselskapene er best i verden må ha røyket noe bra gress, sier han og legger til at han gjerne vil ha noe av det de har røyket.
- Det er helt feil at norske er de beste.
- Sist, før jeg kjeder alle til tårer, vi svarer på alle anklager så fort vi ser dem. Vi skal nå svare på alle spørsmål som blir stilt, sier O'Leary.

Han forteller at de har gått inn på norske nettsider i dag, og ikke kunne ikke finne noen regler som norske flyselskaper opererer med som er ulik de Ryanair bruker - og presiserer at 75 prosent av deres ansatte ikke får betalt om de er syke.

- Hvis noen skulle fikset taket ditt, men ble syk, ville du da betalt ham? Nei, og det samme gjelder i vårt selskap, sier han.

- Følger loven Han sier også at de alltid vil følge loven.

- Vi kommer alltid til å betale skatter i henhold til det som er loven, sier han.

SVARER: Ryanair-sjef Michael O'Leary er i Norge for å svare på kritikken som har haglet den siste uka. Dette bildet er fra en pressekonferanse i New York i mars. Foto: REUTERS/Lucas Jackson/NTBScanpix
SVARER: Ryanair-sjef Michael O'Leary er i Norge for å svare på kritikken som har haglet den siste uka. Dette bildet er fra en pressekonferanse i New York i mars. Foto: REUTERS/Lucas Jackson/NTBScanpix Vis mer

Han sier at norske myndigheter må ta opp den europeiske lovgivningen med irske myndigheter, om de vil forandre lovene de følger.

Han sier at han aldri kommer til å komme til enighet med de to kvinnene som nå har gått til sak mot dem.

- Ikke etter at de har vært i media og fortalt det de har gjort, aldri, sier O'Leary.