- Vi er her for å være en del av historien

Malik (8), Mike (41) og Brittney (22) med stjerner i blikket i Bush-staten som har Barack-feber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RICHMOND, VIRGINIA (Dagbladet.no): Ni og et halvt år gamle Raja\'ee "Argie" Pooler fra delstatshovedstaden Richmond er nok bare halvveis til stemmelokalene sånn rent aldersmessig, men både han og lillebror Malik (8) har hver sin Obama-lue tredd godt ned i panna mens de venter enda en time på et forbilde de så langt bare har sett på tv - en mann som skal snakke om politikk.

- Han kommer til å gjøre skolen bedre, sier Argie, som ikke er i tvil om hvem han ville stemt på om han kunne.

Mens pappa henter popcorn later niåringen som det er den naturligste ting i verden å bli oppsøkt av en journalist fra Norway som spør ham om demokratenes presidentkandidat.

Politisk rock\'n\'roll

Rundt 12 000 mennesker bestående av fire generasjoner Virginia-beboere var i går på plass i Richmond Coliseum, egentlig en ishockey- og konsertarena, der ventemusikken vekslet mellom skingrende generisk country, Aretha Franklin og Kanye West.

Utenfor sto ytterligere hundre på hundre som ikke møtte opp timevis i forveien og måtte nøye seg med et glimt av hovedpersonen hastende på vei fra bilkortesjen til backstage-inngangen. Det kanskje mest spesielle var at dette kaoset har blitt normalen i valgkampen som ingen kommer til å glemme.

- Det er faktisk tredje gang. For meg er dette er å være en del av historien. John F. Kennedy, Robert Kennedy - om vi kan skru klokka tilbake i politikken til slike tider ville ingenting vært bedre enn det, sier Mike Lucky (41) til Dagbladet.no,

I går delte han ærefrykten med kollega Tony Schmith (36).

Selv om begge har utsatte jobber i den nådeløse butikkjeden Wal Mart og ser økonomiske spøkelser på svært nært hold, peker de uventet på utenrikspolitikk som spydspissen i Obamas appell.

FOR MENIGHETEN: Her jubler 12 000 for Obama i Richmond, og nå ser det ut til at Obama kan vinne det som tidligere var en republikansk bastion. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
FOR MENIGHETEN: Her jubler 12 000 for Obama i Richmond, og nå ser det ut til at Obama kan vinne det som tidligere var en republikansk bastion. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

- Det viktigste er lederskapet overfor resten av verden. USA har kommet inn i en modningsfase der vi ikke vil være så isolert og innser at vi alle er i samme båt. Jeg tror det er viktig å ha en president som blir respektert, sier Lucky.

- Obama ville ikke ha funnet seg i det som har foregått på Wall Street, og jeg tror han ville slått ned på terroristene som angrep oss. Vi har mistet fokus på ting vi aldri skulle ha mistet av syne, utfyller Schmith.

- Ingen stemmer McCain

Også den 22 år gamle strafferett-studenten Brittney Jackson ventet i går i flere timer på Obama for tredje gang i valgkampen. Hun peker på fornybar energi som en av de viktigste saken i valgkampen, men tror også Obama kan ta grep om økonomien.

- Folk mangler jobber, og jeg tror han kan skape nye og hindre at vi mister flere til utlandet, sier Jackson til Dagbladet.no.

Hun har inngått et veddemål om Obama-seier i Virginia, og bekrefter at hennes omgangskrets er samstemt i valget.

- Jeg har ikke en eneste venn som skal stemme McCain.

Venninna Krystle Seawrigth (20), som er markedsføringsstudent, mener folk "bare føler at Obama er bedre".

- Vi er her for å være en del av historien

- Det virker som alle i Virginia vil ha endring, alle går gjennom de vanskelige tidene, sier hun.

- Og den andre sidas valgkampmøter er så negative. Pratet om terrorister og alle de greiene er helt ute av kontroll, supplerer Jackson.

Forfatter Raja\'ee Abdula Pooler, popcorn-pappaen til "Argie" og Malik, tror valget går Obamas vei i delstaten.

- Til og med republikanerne i Virginia er lei av den økonomiske situasjonen, og de fleste vil tjene på Obamas forslag til endringer, sier den afroamerikanske Richmond-beboeren. 

Virginia kan gi tidlig jubel 

Virginia er delstaten som ikke har bikket demokratisk siden 1964, men som i år gjør at sjefene for de store tv-kanalene i USA i disse dager spør seg hva i all verden de skal fylle sendeflaten med om resultatet her viser klar Obama-seier tidlig på kvelden. En slik start på stemmetellingen vil etter alt å dømme bety at thrilleren kan avlyses og erstattes med valgskredmetaforer.

En dagfersk meningsmåling gjennomført for CNN viser at Obama leder med ti prosentpoeng i Virginia, og et gjennomsnitt av de siste målingene antyder en seier på over åtte prosentpoeng.

Både i 2004 og 2000 var det George W. Bush som vant her med en slik margin, og så sent som i slutten av september ledet McCain. Nå er Virginia i stedet en av hele ni Bush-delstater som Obama ligger an til å vippe i sin favør.

Bildet har ikke endret seg på flere uker, og da hjelper det lite for McCain at han på et lite mindretall av målingene ser ut til å ta innpå nasjonalt.

Men så må man få dem som påstår at de skal stemme til å faktisk dukke opp ved urnene om snaue to uker.

- Banker dere på alle dører som det er mulig å banke på? Jeg tviler på det. Skal dere banke på dører for Barack Obama de neste 13 dagene?!, roper en lokal valgkamporganisator fra scenen før politikerne får slippe til og før tv-kameraene sender direkte.

- YEEEEAH!, svarer virginianerne.

- Og kan dere ikke banke på dører, skal dere ta telefoner, ikke sant? Hvis vi vinner Virginia, er det ingen måter McCain kan bli USAs neste president på!

X-faktor

Da Barack Obama seinere spretter opp på scenen har han trolig såvidt klart å jekke seg ned etter at over 100 000 mennesker dyttet på hverandre for å komme så nær ham som mulig i Missouri under en utendørstale i forrige uke.

Obama klarer ikke lenger å spille kledelig overrasket eller brydd når O-B-A-M-A, O-B-A-MA, O-B-A-M-A og YES WE CAN, YES WE CAN gjaller i betongveggene i Richmond, men gliset strekker seg også denne gangen fra det ene utstående øret til det andre.

Han snakker om skatteletter for middelklassen, kjefter på Wall Street, sier at han vil gi bedrifter konkrete incentiver for nye arbeidsplasser, og mobber McCain - ikke for mye og ikke for usaklig.

Men det er ikke kroner og øre som trekker Brittney og Mike tilbake for tredje gang, det er finaler som denne:

"Jeg innser at dere er kyniske og har politikk i vrangstrupen. Jeg forstår at dere er skuffet og til og med sinte på lederne deres. Det har dere all mulig rett til å være. Men på tross av alt dette ber jeg dere om det som det amerikanske folk har blitt bedt om i tunge og turbulente tider gjennom historien. Jeg ber dere om å tro - å tro på dere selv, på hverandre, og på framtida vi kan bygge sammen.

Sammen kan vi ikke mislykkes. Ikke nå. Ikke når vi har en krise å løse og en økonomi å redde. Ikke når det er så mange amerikanere uten jobber og uten hjem. Ikke når det er familier som ikke har råd til et legebesøk, til å sende ungen sin på college, eller til å betale regningene mot slutten av måneden. Ikke når det er en generasjon som forventer at vi gir dem de samme mulighetene og de samme sjansene vi selv hadde.

Vi kan gjøre dette. Amerikanere har gjort det før oss. Noen av oss har besteforeldre og foreldre som sa at "kanskje kan ikke jeg gå på college, men barnet mitt kan. Kanskje kan ikke jeg ha min egen bedrift, men barnet mitt kan. Jeg må kanskje leie, men kanskje kan barna mine ha et hjem de kan kalle sitt eget. Jeg har kanskje ikke mye penger men kanskje kan barnet mitt stille til senatvalget. Jeg bor kanskje i en liten landsby, men kanskje en dag kan sønnen min bli president i Amerikas forente stater".
(...)
Jeg lover dere - vi skal vinne i Virginia, vi skal vinne dette valget, og da skal du og jeg - sammen - endre dette landet og endre verden."

I Virginia står jubelen i taket, og det er bare 12 dager igjen til 4. november.

<B>FORSIKTIGE OPTIMISTER:</B> Mike Lucky (41) og Tony Schmith (36) var blant de få hvite ansiktene i Richmond Coliseum, som ligger i en region sterkt dominert av afroamerikanere.
<B>INGEN KLAGDE:</B> Flere timer i kø, rigid sikkerhetskontroll, så flere timer venting i idrettshallen. Obama er i byen - og alle smiler.
<B>BONDING:</B> Han hadde trolig bestemt seg på forhånd, men dette håndtrykket forseglet nok minst én stemme 4. november.
<B>TA PÅ MEG!</B> Et øyeblikks lykkerus for noen heldige Obama-tilhengere, en forhatt øvelse for nervøse Secret Service Agenter, og trolig en utmattende øvelse for presidentkandidaten - hver eneste dag.
<B>GJENGANGER:</B> Studenten Brittney Jackson (22) har nå sett Obama live tre ganger og tok denne gangen med seg Krystle Seawrigth (20).
<B>PRESIDENT 2044?</B> Raja\'ee "Argie" Pooler (9) (t.v.) er allerede inspirert av Obama og var på valgkampmøtet med pappa Raja\'ee Abdula Pooler og lillebror Malik (8).