- DET TYNGSTE EN LEDER KAN OPPLEVE: AUF-leder Eskil Pederse møtte pressen i formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
- DET TYNGSTE EN LEDER KAN OPPLEVE: AUF-leder Eskil Pederse møtte pressen i formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix Vis mer

- Vi er i dyp sorg

AUF-leder Eskil Pedersen sier at de skal hedre de som døde på Utøya ved å fortsette å kjempe for det de tror på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): AUF-leder Eskil Pedersen understreket viktigheten av å møte terror med demokrati, da han møtte pressen på Sundvollen i dag.

- Overgått det verste mareritt Det var en fattet, men preget, ungdomspolitiker som fortalte om det som skjedde på Utøya i går.

- Vi var mange som hadde gledet oss til det som skulle bli sommerens vakreste eventyr, sommerleir på Utøya. Selv om det regna i går møtte vi Gro Harlem Brundtland, som lyste opp øya og tente engasjementet til samtlige AUF-ere, sa han.

- Kort tid etter ble vi rammet av en ufattelig tragedie, som har overgått vårt verste mareritt, sa han.

- Vi er i dyp sorg Selv kom AUF-lederen seg vekk fra øya.

- Jeg hørte skudd og ble raskt dratt ned i en båt. Jeg kom meg over på land sammen med en del andre og vi kom oss til et trygt sted, sier han.

- Timene på hotellet har vært forferdelige. Vi er i dyp sorg. Det er helt ufattelig, og det tyngste en leder kan oppleve.

- AUF lever videre Pedersen understreket at de ikke vil la seg knekke av den grusomme hendelsen på Utøya.

- Han tok fra dem livet, men ikke det de trodde på - toleranse og antirasisme. Vi skal møte det med mer demokrati, slik som statsministeren sa. AUF lar seg ikke true til taushet, sa han.

- Vi møter dette hatefulle angrepet med følgende beskjed: AUF og AUFs ideer lever videre. Vi skal tilbake på Utøya, sa han.

- Tusenvis er berørt AUF-lederen forteller at det er mange som er berørt av gårdagens hendelse.

- Vi har vært med pårørende, venner og familie. Vi var mange AUF-ere på øya. Men om man var der eller ikke, er det tusenvis av AUF-ere som er sterkt berørt.

Pedersen sier han tror at de var målet for angrepet.

- Ja, vi var målet. Vi er angrepet. Hele demokratiet vårt er angrepet. Jeg vet ikke så mye om Oslo. Det gikk så kort tid i mellom, og tankene mine har vært på Utøya.

91 bekreftet drepte Både kulturminister Anniken Huitfeldt og tidligere AUF-leder Gry Larsen var tilstede under pressekonferansen.
De var synlig berørte av den alvorstynge stunden

- Vi skal ta godt vare på hverandre. Alle blir fulgt opp. Vi skal ikke la oss true til taushet, og vi skal fortsette å kjempe for det vi tror på. Det er den meste måten å hedre minnet til dem vi har mista, sa AUF-leder Pedersen.

Med de totalt 84 omkomne på Utøya, er til sammen minst 91 mennesker drept etter gårsdagens to hendelser. Sju er bekreftet drept, og ni er hardt skadet, etter bombingen av regjeringskvartalet.

UTØYA: På denne øya i Tyrifjorden ble minst 84 personer drept i går. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
UTØYA: På denne øya i Tyrifjorden ble minst 84 personer drept i går. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer