Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er i en krig om europeiske verdier

Ukrainas kamp er en kamp landet kjemper for hele Europa, mener ukrainske parlamentarikere.

KLAR TALE: Ukraina slåss Europas krig, mener fra venstre Serhiy Alekseev, Ostap Semerak, Oksana Syroyid og Hryhoriy Nemyria. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
KLAR TALE: Ukraina slåss Europas krig, mener fra venstre Serhiy Alekseev, Ostap Semerak, Oksana Syroyid og Hryhoriy Nemyria. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi må kalle det som skjer i Ukraina det der er. For det første er det en krig, og for det andre er det en krig om europeiske verdier, sier Oksana Syroyid, visepresident i den ukrainske nasjonalforsamlingen, radaen.

Barn av revolusjonen Hun representerer Selvhjelpspartiet, et ganske nytt parti som gjorde et brakvalg i det ukrainske parlamentsvalget høsten 2014, og kom inn med 33 representanter, som det 3. største partiet. Partiet har sin base i Vest-Ukraina, i byen Lviv.

- Det er i Ukraina - i grenselandet - Europas demokratiske verdier nå forsvares, sier Syroyid, et ektefødt barn av den ukrainske revolusjonen for to år siden, til Dagbladet. Sammen med en gruppe ledende ukrainske parlamentarikere møter Dagbladet gruppelederne for de fire ukrainske regjeringspartiene i kontorene til Oslo-senteret for fred, som er tilretteleggere for parlamentariker-besøket.

Det er vinnerne av den ukrainske revolusjonen fra snart to år tilbake som er samlet i Oslo, og enigheten om de store linjene i det ukrainske dramaet er slående når det gjelder de store spørsmål.

Europeisk prøvelse - Europa går gjennom store prøvelser. Det vi har sett de siste to åra er at vi kan forvente det helt uforvendte. Ingen forventet en russisk annektering av Krim. Ingen forventet en russisk-støttet krig i Øst-Ukraina. Det vi har sett er at institusjonene som skulle forhindre krig i Europa ikke gjorde det. Den russiske presidenten Vladimir Putin bruker for eksempel Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, som et fikenblad som han forsøker å gjemme seg bak, sier Hryhoriy Nemyria, nestleder i Julia Tymosjenkos parti Batkivshschyna.

Ukraina fortsetter å slåss sin krig mot de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina, selv om våpenhvilen stort sett holder, og det ikke er noen endringer av fronten. Men forutsetningene i Minsk-avtalen, som den tyske forbundskansleren Angela Merkel presset fram for et år siden, er ikke etterlevd av partene. Prosessen med å trekke de tunge våpnene tilbake fra fronten er ikke fullført, og det er langt igjen til den ukrainske staten har kontroll med grensa til Russland. Selv om Ukraina har vedtatt lover for utbredt selvstyre i de okkuperte områdene.

Trenger et forent Vesten - Bare et sterkt og forent Vesten kan stanse et aggresivt Russland, sier Nemyria.

- Situasjonen er vanskelig for oss. Men situasjonen er egentlig uttrykk for en russisk krise. Vi har bygget en hær som står imot den russiske hæren. 2015 var året for overlevelse for oss, 2016 blir året for gjenoppbygging, sier Serhiy Alekseev, som er visepresident i partlamentet fra president Petro Porosjenkos parti, som bærer presidentens navn.

De parlamentariske lederne for de fire ukrainske regjeringspartiene er samstemte når de peker på den viktigste årsaken til landets problemer.

Forvirring - Vladimir Putins fremste business er ustablitet og forvirring. Det er umulig å forutsi hvor regimet går. Putin er farligere enn de fleste tror, sier Semerak, tidligere minister og parlamentarisk leder for statsminister Arsenij Jatsenjuks parti Folkefronten.

Hrihoriy Nemyria oppsummerer dilemmaene den russiske presidenten etter hans mening skaper:

- Når er Putin en del av problemet, og når er han en del av løsningen? spør han.

- Det store problemet er at Putin skaper alternative, og flere kunstige virkeligheter. Han bruker forvirring om sannheten som et politisk våpen. Det gjør ikke Vesten, sier Oksana Syroyid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media