- Vi er i en krigssituasjon

De norske soldatene i Irak kan ikke lenger kalles hjelpearbeidere i uniform. Det bør regjeringen nå si offisielt, mener Befalets Fellesorganisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er på tide å kalle en spade en spade. De norske soldatene befinner seg i en krigsliknende situasjon og er en integrert del av den britiske militære styrken i Irak. Det nærmer seg det latterlige å fortsatt hevde at våre folk skal drive humanitært arbeid, sier lederen for Befalets Fellesorganisasjon, Didrik Coucheron, til Dagbladet.

Danske forsvarsorganisasjoner krever at det umiddelbart sendes 100 nye danske soldater til Irak for å bedre sikkerheten til de om lag 500 soldatene som befinner seg i den sørlige delen av landet.

Sikkerheten vurderes

Årsaken er selvmordsaksjonen mot det italienske hovedkvarteret i Nassiriya som krevde 28 liv, 19 italienere og 9 irakere.

- Vi krever ikke at det sendes flere soldater til Irak umiddelbart, men vi regner med at sikkerheten der nede vurderes fra dag til dag og at de tiltakene som er nødvendig vil bli gjort, sier Coucheron.

Han mener at sikkerhetssituasjonen i seg selv nærmest gjør det umulig for de norske styrkene å drive humanitært arbeid.

Norge har 150 soldater i Basra-området, også i det sørlige Irak. De er en del av den britiske styrken som er på 11000 mann. Selv om de er under britisk kommando, kan de norske nekte å utføre bestemte militære oppdrag. Og om sikkerheten vurderes som utilstrekkelig, skal de holde seg i ro i sine to leirer.

Dermed er de tildelt en dobbeltrolle, de er både soldater og hjelpearbeidere samtidig.

Det betyr også at den norske styrken, om sikkerheten blir enda verre, risikerer å sitte i sine leirer, uten å være til nytte for noen.

Didrik Coucheron fortsetter:

- Det tok fire år før statsminister Kjell Magne Bondevik innrømmet at Norge faktisk var i krig da vi deltok militært i Kosovo. Nå bør han avklare om soldatenes hovedoppdrag fortatt er humanitær bistand eller om de først og fremst er en del av en militær styrke. Det skylder regjeringen både soldatene i Irak og det norske folk. Det nytter ikke lenger å si som forsvarsminister Kristin Krohn Devold, at irakere ikke har vanskeligheter med å se forskjell på de norske troppene og okkupasjonsstyrkene, sier han.

- Dette blir for naivt. Terrorister gir blaffen i om soldatene er italienske, amerikanske eller norske, sier Coucheron.

- Sikre leirer

Generalmajor Harald Sunde ved Fellesoperativt hovedkvarter ved Stavanger har ansvaret for de norske styrkene i Irak.

- De to norske leirene er meget godt beskyttet. Og det er god og vid utsikt til området omkring. En selvmordsbomber vil ikke klare å kjøre en bil inn i leirene og utløse en eksplosjon, sier Sunde.

- Utfører soldatene fortsatt sine oppdrag?

- Ja. En av de viktigste akkurat nå er å merke og å ødelegge bomber, granater og andre eksplosiver som ligger strødd omkring i vårt område. Og sikkerheten er godt ivaretatt når oppdragene utføres, sier generalmajor Sunde.

BOMBEOFFER: En skadd italiensk soldat blir brakt til sykehus etter selvmordsaksjonen som krevde 28 liv i det sørlige Irak tirsdag. Både norske politikere og offiserer frykter at den norske kontingenten kan bli neste offer.