STORE TALL: Antallet døde etter coronavirusett har oversteget 130 000 i USA. Vis mer

Coronaviruset:

- Vi er i fritt fall

Den første smittebølgen har eskalert i USA. Nå kan ferietida forvandle coronasituasjonen til en tsunami.

Publisert

Jubelen har gått over i stillhet etter feiringa av nasjonaldagen i USA 4. juli. Klipp fra markeringer rundt omkring i landet lyser på ingen måte smittefrykt og restriksjoner. Store folkemengder tett i tett på stranda, ute og på fest var tvert imot fasiten flere steder i helga.

Smittetallene taler også for seg. De siste tre ukene har statistikken blitt stadig mørkere. Ferske tall fra YouGov viser også at to av tre spurte føler situasjonen blir verre og verre.

På halvannen uke har antallet smittede i USA doblet seg. Likevel er konklusjonen klar: dette er bare pandemiens første fase. Det skriver CNN.

- Vi er i fase 1 og vasser allerede til knærne i dette, sier doktor og direktør ved det nasjonale instituttet for allergi og smittsomme sykdommer, Anthony Fauci, til kanalen.

Sykehuskrise

Fauci gikk mandag ut og sa at den første smittebølgen har eskalert i USA. Han beskriver situasjonen som en oppblomstring som aldri gikk ned til det nivået landet ønsket seg.

Bølgen kan nå fort bli til en tsunami for USAs del. Helgas utskeielser og store ansamlinger av folk førte blant annet til mangel på ledige sykehussenger flere steder.

Intensivenhetene på fem sykehus i St. Petersburg-området i Florida er fulle, og på det store Baptistsykehuset i Miami er det bare fire ledige av 88 senger på intensivenheten.

USA: Under nattens valgkampmøte i Oklahoma tok presidenten til orde og forklarte at grunnen til at USA har så høye smittetall er fordi de tester fler enn de gjør i andre land. Video: AP Vis mer

- Hvis vi fortsetter i dette tempoet, vil vi ikke ha nok respiratorer, ikke nok rom, sier David de la Zerda, som er intensiv-direktør og lungelege på Miamis Jackson Memorial Hospital.

Også i Texas frykter myndighetene at flere sykehus er i ferd med å bli fullstendig overbelastet. Over 8000 mennesker er innlagt på sykehus for covid-19, og i Houston er det ikke lenger ledige senger på intensivenhetene.

I Arizona er belegget delstatens sykehus på 89 prosent, og det meldes om liknende situasjoner i South Carolina, Alabama, West Virginia og andre delstater.

- Fritt fall

Doktor Rochelle Walensky, leder ved Massachusetts General Hospital, ser med gru på situasjonen som utspiller seg i landet.

- Vi er i fritt fall. Du ser bilder og klipp fra helga, og enten er folk naive når det kommer til konsekvensene av oppførselen sin, eller så ignorerer de det rett og slett, sier Walensky til CNN.

Antallet tester og positive tilfeller har nå ført til mer ventetid for å få svar på prøvene i USA. Ifølge kanalen er det nå fire til seks dagers ventetid før et resultat er klart. Det er en dobling fra forrige måned.

SMITTET: En av festdeltakerne på den kontroversielle festen som ble avholdt i Missouri, USA, har blitt testet positiv til covid-19. Reporter: Christian Wehus. Video: Scott Pasmore Vis mer

Daglige rekorder

Eksperter oppfordrer nå amerikanerne til å holde motet oppe, og holde seg til restriksjonene om avstand, bruk av ansiktsmaske og nøye håndvask. Samtidig nærmer tallet bekreftede smittetilfeller seg tre millioner i USA. Blant dem et stadig økende antall unge voksne.

Med økende antall smittetilfeller, er det nå bekymring knyttet til dødstallene i ukene som kommer. Blant dem er doktor Peter Hotez ved den Baylor medisinske høyskole i Houston.

- Det er nye smitterekorder nesten hver dag her i Texas. Folk hoper seg opp på intensivavdelingene hos sykehusene. Vi kan knapt nok holde det gående på denne måten, sier han, og viser samtidig til at også Florida og Arizona er i liknende situasjoner. Samtidig er utviklingen faretruende lik i flere områder av USA.

Søndag var fjerde dag på rad med rekordhøye antall smittede, inkludert en topp på 57 683 fredag. Det noe lavere antallet søndag kan skyldes etterslep i rapporteringen på grunn av 4. juli-helga.

Smitten har de siste ukene vært i rask økning i 40 delstater etter at mange gjenåpnet for tidlig. Nå er de i ferd med å stramme kraftig til igjen for å bremse spredningen av coronaviruset.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer