HOLDER PRESSEKONFERANSE: Statoil holder pressekonferanse klokka 17.00 i dag i forbindelse med angrepet på et Statoil-anlegg i Algerie.
Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
HOLDER PRESSEKONFERANSE: Statoil holder pressekonferanse klokka 17.00 i dag i forbindelse med angrepet på et Statoil-anlegg i Algerie. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpixVis mer

- Vi er i pågående forhandlinger med gisseltakerne

Sikkerhetsselskap samarbeider nært med myndighetene i Algerie etter angrepet mot Statoil-anlegget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er en pågående gisselsituasjon, og vi kan ikke gi ut noe informasjon som kan sette forhandlingene i fare, sier Mike Lord til Dagbladet.

Han er sjef i sikkerhetsselskapet Stirling Group, som forhandler med gisseltakerne i Algerie.

Flere personer skal være tatt som gisler etter angrepet mot Statoils gassproduksjonsanlegg In Amenas i Algerie.

13 nordmenn til stede Utenlandssjef Lars Christian Backer i Statoil sa på en pressekonferanse i ettermiddag at situasjonen er uavklart for 13 Statoil-ansatte, mens fire ansatte klarte å komme seg i sikkerhet. Det er minst én nordmann blant disse fire.

Backer ønsker ikke å kommentere hvor mange av gislene som er norske, men 13 av de 17 ansatte til stede på anlegget var nordmenn. To Statoil-ansatte ble lettere skadd i angrepet.

Installasjonen drives i samarbeid med britiske BP og algeriske Sonatrach. Det er fortsatt uklart hvor mange som ble kidnappet utover de som er ansatt i Statoil, men ifølge flere internasjonale medier dreier det seg om 41 gisler totalt.

Flere nasjonaliteter involvert Nyhetsbyrået AP melder at to personer døde i terrorangrepet. Den ene døde skal være brite, mens den andres nasjonalitet ikke er kjent. Disse meldingene er ikke bekreftet.

Mike Lord ønsker ikke å kommentere hvor mange som er tatt som gisler, eller hvor mange av disse som er norske.

- Det er flere nasjonaliteter som er involvert. Vi er i pågående forhandlinger med gisseltakerne, sier han.

Etter det Lord kjenner til, har gisseltakerne fremsatt ett eller flere krav under forhandlingene, men han ønsker ikke å kommentere dette nærmere.

- Kom fra Mali En islamistisk opprører som angivelig deltok i gisselaksjonen, hevder angriperne kom fra nabolandet Mali.

- Vi kommer fra Khaled Abul Abbas-brigaden, sa vedkommende på telefon til nyhetsbyrået AFP.

Khaled Abul Abbas er det opprinnelige navnet til den militante algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar, som også er kjent under krigernavnet Laaouar.

Nyhetsbyrået ANI i Mauritania, som er kjent for å ha gode kontakter innen islamistgrupper i Nord-Afrika, navngir også Belmokhtar som ansvarlig for onsdagens angrep helt øst i Algerie, nær grensa til Libya.

ANI viser til en kilde i Belmokhtars gruppe som opplyser at aksjonen er et svar på Frankrikes militærintervensjon i Mali.

Dannet ny gruppe Belmokhtar hadde i årevis hatt en sentral posisjon innen terrornettverket al-Qaidas nordafrikanske gren, al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM).

I fjor røk den enøyde algerieren imidlertid uklar med andre ledere, angivelig etter å ha blitt fratatt kommandoen over sin egen brigade.

Belmokhtar brøt ut og sendte 6. desember ut en video der han kunngjorde at han hadde opprettet sin egen gruppe, Blodets undertegnere.

Usikker på al-Qaida-tilknytning Fafo-forsker Morten Bøås tror også at angrepet kan være et svar på den franske intervensjonen i Mali.

- Jeg vil understreke at jeg ikke vet hvem som står bak dette. Men det er en pågående konflikt i Nord-Mali som har blitt veldig varm på grunn av Frankrikes inntreden i Mali, sier Bøås til NTB.

AQIM har tatt en rekke vestlige gisler opp gjennom årene, mange av dem franske statsborgere. Løsepenger har som oftest vært motivet.

Bøås er usikker på hvor sterk tilknytningen de ansvarlige egentlig har til terrornettverket al-Qaida.

- AQIM er ikke en direkte operativ avdeling underlagt hva som måtte være igjen av det gamle al-Qaida-lederskapet, men de bruker i hvert fall dette navnet, sier Fafo-forskeren.

- al-Qaida nevnt - Jeg tror al-Qaida er blitt nevnt i en dialog, men jeg kan ikke bekrefte hvorvidt dette er et al-Qaida-angrep eller ikke, sier Mike Lord til Dagbladet.

Han forteller videre at sikkerhetsselskapet samarbeider nært med myndighetene i Algerie i forbindelse med gisselaksjonen.

- Dette er en veldig alvorlig situasjon. Vi jobber intensivt med denne saken, og ber om forståelse for at vi ikke har kunnet gå ut med flere opplysninger. Det vil bli redegjort for situasjonen på pressemøtet klokka 17, og før det kan vi ikke gå ut med mer, sier pressekontakt Ola Anders Skauby i Statoil til NTB.

Her kan du følge situasjonen live.