RASENDE: KrF-leder Knut Arild Hareide sier han i sin tid som partileder aldri har opplevd et angrep tilsvarende det Frp-nestleder Per Sandberg kom med i dag. Foto: JACQUES HVISTENDAHL OG ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
RASENDE: KrF-leder Knut Arild Hareide sier han i sin tid som partileder aldri har opplevd et angrep tilsvarende det Frp-nestleder Per Sandberg kom med i dag. Foto: JACQUES HVISTENDAHL OG ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADETVis mer

- Vi er ikke ansvarlig for terror og massakrer på kvinner og barn!

KrF-leder Knut Arild Hareide rasende etter angrep fra Frp's Per Sandberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• SISTE: Per Sandberg sier i ettermiddag til Dagbladet at han beklager angrepet på KrF.

- Jeg har full forståelse for at Knut Arild Hareide reagerer på det, og hvis han ønsker en beklagelse, skal han få det, sier Frp-nestlederen - men legger til:

- Det betyr ikke at jeg ikke jeg står fast på at politikere uansett må stå oppreist for å ha etablert en politikk som har vært mislykket.

I en pressemelding vedgår Sandberg at «det gikk litt varmt i dag tidlig».

- KrF har ikke ansvar for fremmedkrigernes groteske handlinger, sier han.

(Dagbladet): - Vi er ikke ansvarlige for terrorangrep og massakrer på kvinner og barn! I min tid som partileder har jeg aldri opplevd tilsvarende angrep fra en stortingsrepresentant, sier en opprørt Knut Arild Hareide, partileder i KrF, til Dagbladet.

Hareide er rasende etter dagens kraftsalver fra Frp's 1. nestleder Per Sandberg. Sandberg gikk først ut i Klassekampen og uttalte at de andre partiene på Stortinget har lukket øynene for «den voldelige islamske ideologien», og at innvandringspolitikken og «framelskingen av det multikulturelle samfunnet» har spilt fallitt.

Så, i et seinere intervju med NRK, gikk Sandberg ett skritt lenger og anklaget KrF for å være ansvarlig for rekrutteringen av fremmedkrigere som reiser til utlandet, deltar i krigshandlinger og massakrer på kvinner og barn.

- Dette er det KrF som har ønsket, og resultatet ser vi i dag, sa Frp-representanten.

Krever opprydning - Disse påstandene er så hinsides at det må være åpenbart for alle. Jeg krever at Frp rydder opp snart, og tar avstand fra utspillet, sier Hareide - uten å utdype ytterligere hva han legger i «rydde opp».

- Forventer du en beklagelse fra partiet?

- KrF kan leve med anklagene; det viktigste er at Frp tar avstand fra Sandbergs budskap. Men var jeg leder i Frp, ville jeg ha beklaget.

Frp og Høyre har forpliktet seg til et samarbeid med KrF og Venstre. I regjeringens samarbeidserklæring står det at «Innvandring er en kilde til mangfold, nye impulser og kulturell utveksling». De to støttepartienes stortingsgrupper har i kveld sittet i møte for å diskutere hva de nå skal gjøre.

- Vi Sandbergs utspill få følger for samarbeidet?

- At dette får følger for samarbeidet, er noe alle forstår, sier Hareide.

- Rammer uskyldige KrF-lederen mener Sandbergs utspill også rammer en stor gruppe uskyldige innvandrere.

- Mange gjør en flott innsats for det norske samfunnet. Bl.a. de unge muslimene som vil danne ring rundt synagogen i Oslo lørdag, sier han.

- Har ikke Sandberg noe rett i at innvandringspolitikken har feil og mangler?

- Innvandringspolitikken er ikke perfekt. Men det gjør oss ikke ansvarlige for terror og massakrer på kvinner og barn, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Hareide sier han har vært i kontakt med Venstre om saken.

- Vi står 100 prosent sammen om dette, forsikrer han.