- Vi er ikke banditter

FJORDGÅRD på Senja (Dagbladet): Et dusin politimenn rykket inn og endevendte det vesle fiskeværet Fjordgård på Senja, en håndfull menn ble siktet for dokumentfalsk og kvotejuks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg får svi fordi jeg har forsøkt å brødfø meg sjøl og mannskapet mitt, hevder fiskebåtskipper Hallvar Larsen.

Skipperen på MS «Halgeirson» er en av flere fiskere og fiskekjøpere som nå er under etterforskning for å ha syndet mot et lovverk mange fiskere mener de ikke kan følge til punkt og prikke.

- Du setter garn etter torsk, men får en sei. Å kaste fisken er ulovlig. Og å ta den til land kan også være ulovlig. I vår hverdag er det ikke så enkelt å holde seg til lovverket. Men det forstår ikke de som nå hamrer løs mot oss, sier fisker Ole Skulbru.

Razzia

På forsommeren gikk politiet til aksjon. Ledelsen ved fiskebruket i bygda, Fjordgård Fiskeindustri, ble sammen med en rekke fiskeskippere siktet for kvotejuks.

Politiet ransaket fiskebruket og tok med seg dokumenter. Åtte menn ble ført inn i politibiler og brakt inn til avhør.

Slikt går ikke upåaktet hen i ei lita bygd der 250 sjeler klorer seg fast ytterst mot storhavet.

- Etterforskningen mot oss er galskap, for det eneste vi har gjort er å forsøke å overleve. Et sykt regelverk gjør ærlige arbeidsfolk til banditter, sier skipper Hallvar Larsen.

I fjor klarte ikke de åtte Fjordgård-båtene å fiske opp kvotene. Da utstedte fiskekjøperen i bygda falske slutt- og bryggesedler, kontrolldokumenter som viser hvor mye fisk som er levert, samt vekt og fiskeslag. Men fisken som var oppført ble aldri fanget. I stedet ble den levert i år. Slik berget fiskerne både kvotene og millioner av kroner.

Men triksingen var ulovlig. Og nå må fiskerne trolig betale dyrt for det.

- Vi «lånte» bort litt fisk til dem. Det var verken grådighet eller en forbrytelse. Det var derimot en håndsrekning til kriserammede mennesker. Det dreide seg om å berge inntekter for familier etter kvotekutt i fjor høst, sier Gunvald Wilsgård, disponent ved Fjordgård Fiskeindustri.

Før jul

Bedriften hans er heleid av Nergård-konsernet, et av Nord-Norges største fiskeriselskaper. Også konsernsjef Ole Arvid Nergård må møte i politiavhør. Men han hevder at han ikke hadde kjennskap til fusket. Før jul skal saken være etterforsket.

<B>RYSTET:</B> Mannskapet på MS «Halgeirson» er oppgitt over påstandene om fiskejuks.