- Vi er ikke deres fiende

Men Israel nekter å løfte blokaden av Gaza inntil Gilad Shalit blir satt fri.

MANGE FORBEHOLD: Israelske styrker blir værende i Gaza, og statsminsiter Ehud Olmert lover å slå tilbake om Hamas fortsetter med rakettskyting.
MANGE FORBEHOLD: Israelske styrker blir værende i Gaza, og statsminsiter Ehud Olmert lover å slå tilbake om Hamas fortsetter med rakettskyting.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter en 22 dager lang offensiv i Gaza som har tatt livet av rundt 1200 mennesker og som etterlater seg flere tusen skadde mennesker, utallige raserte bygninger og en herjet infrastruktur, mener Israel nå at de militære målene er oppnådd.

- Hamas har fått kraftig medfart, lederne deres gjemmer seg og de fleste av deres folk er døde, sa Ehud Olmert.

Etter et møte i det israelske sikkerhetskabinettet i går kveld, erklærte den israelske statsministeren våpenhvile, som trådte i kraft klokka 01 i natt norsk tid.

For første gang på tre uker kunne Gazas befolkning sove uten å våkne til lyden av bomber og geværskudd. Ifølge Reuters var ubemannede israelske spionfly det eneste som kunne høres denne natten.

«Ingen normalisering av grense-overgangene»
FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa lørdag at den ventede våpenhvileerklæringen også måtte inneholde en plan for tilbaketrekking av de israelske styrkene.
Det kravet ville ikke Israel innfri, og «inntil videre» blir stridsvognene og soldatene værende i Gaza. Olmert gjør det klart at det ikke er inngått noen avtale med Hamas og at Israel forbeholder seg retten til å svare på nye rakettangrep.
Ban understreket også at en varig våpenhvile er avhengig av at grenseovergangene åpnes.

Men Israel sier i dag at de utelukker å løfte blokaden av Gaza inntil palestinerne frigir den israelske soldaten Gilad Shalit, som ble kidnappet i 2006. Blokaden forhindrer blant annet innførselen av mat og medisiner til sivilbefolkningen på Gazastripen.

- Dersom stillstanden holder seg, vil det ikke være noe problem å øke leveransene av mat og medisin dramatisk. Dersom stillstanden holder seg, så vil vil i samarbeid med det internasjonale samfunnet arbeide for en rekonstruksjon, sier Ehud Olmerts talsmann i dag til Reuters. Og tilføyde:

PAUSE I KRIGSHANDLIGENE: Fra klokka ett i natt innførte Israel våpenhvile. Bildet er fra tidligere i uka. Foto: Scanpix
PAUSE I KRIGSHANDLIGENE: Fra klokka ett i natt innførte Israel våpenhvile. Bildet er fra tidligere i uka. Foto: Scanpix Vis mer

- Men man kan ikke få en normalisering av grenseovergangene så lenge Gilad Shalit forblir et gissel.

- Vi er ikke deres fiende
Under en tale etter møtet i sikkerhetskabinettet kom statsministeren med en lengre appell til den palestinske sivilbefolkningen.

- Vi hatet dere ikke, og vi ønsket ikke å skade dere. Deres smerte rører oss alle. Jeg vil oppriktig beklage på vegne av Israel overfor alle som ble unødvendig berørt, sier Olmert.

Han mener imidlertid det er den militante palestinske organisasjonen som må ta skylda for de store sivile tapene.

- Israel er ikke deres fiende. Hamas er deres fiende, sier Israels statsminister i sin appell til den lidende befolkningen.

- MÅ LØSLATES: Israel vil ikke åpne grenseovergangene før Gilad Shalit løslates. Shalit ble kidnappet av Hamas i 2006. Foto: Scanpix
- MÅ LØSLATES: Israel vil ikke åpne grenseovergangene før Gilad Shalit løslates. Shalit ble kidnappet av Hamas i 2006. Foto: Scanpix Vis mer

Ensidig våpenhvile
Det var i går kveld liten tvil om at våpenhvilen er ensidig, og til og med mens Israels sikkerhetskabinett satt i sitt kveldsmøte, ble det skutt en rakett over grensa fra palestinsk side, ifølge Sky News.

En Hamas-talsmann uttalte at den militante organisasjonen ikke vil respektere våpenhvilen, og at Hamas vil fortsette sin motstandskamp med raketter så lenge det er israelske soldater igjen i Gaza, ifølge BBC News.

Hamas krever full tilbaketrekning, slutt på den økonomiske blokaden av Gaza og åpne grenseoverganger.

 

- IKKE NOE PROBLEM Å ØKE LEVERANSENE AV MAT: Sier Israel i dag. Men selve blokaden av Gaza fortsetter. Barna på bildet får mat ved en FN-skole, etter at hjemmene deres ble ødelagt. Foto: Scanpix
- IKKE NOE PROBLEM Å ØKE LEVERANSENE AV MAT: Sier Israel i dag. Men selve blokaden av Gaza fortsetter. Barna på bildet får mat ved en FN-skole, etter at hjemmene deres ble ødelagt. Foto: Scanpix Vis mer