- Vi er ikke dommedagsprofeter

- Vi er ikke dommedagsprofeter, vi er realister, sier Lester Brown i Worldwatch til Dagbladet. Han mener han stort sett har fått rett i sine spådommer om verdens stadig forverrede miljøtilstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lester Brown, lederen av Worldwatch Institute, avviser påstandene om at han er en dommedagsprofet som ennå har til gode å få rett.

- Vi er verken pessismister eller optimister, vi er realister. Når du ser på hvilke problemer som opptok oss da vi å begynnelsen av åttitallet startet å gi ut vår årlige miljørapport, så var det problemer som avskoging, jorderosjon og utdøende arter. Disse problemene har vi fortsatt, og på mange områder er de blitt verre.

Der vi tok feil var alle problemene vi ikke så da, for eksempel HIV-epidemien som snart kan sammenlignes med svartedauen, og klimatrusselen, der verdens vitenskapsfolk ikke lenger spør seg om været endrer seg på grunn av forurensning, men hvilke skadevirkninger det vil føre til, sier Lester Brown til Dagbladet.

Framtidsforskning

Øystein Dahle, lederen for Worldwatch Norden, er på sin side noe mer villig til å innrømme at de ikke har fått rett i alt.

- Det ville jo vært forbausende. Vi driver jo tross alt med framtidsforskning. Men jeg kan ikke komme på noen feil vi har gjort på de vesentligste områdene som vi har behov for å forklare. Men vi er blitt misbrukt. Vi har ofte blitt sitert på at «vi har ti år på oss til å redde verden». Det Worldwatch sa i 1989 er at «vi har 10 år på oss til å snu utviklingen».

Dahle innrømmer allikevel at en spådom ikke har slått til, truselen om hull i ozonlaget.

- Her førte jo all oppmerksomheten rundt problemene til at vi fikk internasjonale avtaler, og at industrien faktisk innså at dette var et problem som måtte løses.

- Vi kunne fylt bøker om alle endringene som har funnet sted, både i politikken og i folks personlige adferd, sier Lester Brown. Han mener allikevel at det er ikke det som bør stå i fokus.

Følger legens råd

Og på noen områder ser det ut til at pasientene begynner å følge legens råd. Brown ser stor fremgang innen de to store utfordringene han mener menneskeheten må møte på miljøfronen: En mer miljøvennlig energiforsyning og å stanse befolkningsveksten.

- Energikilder som vindkraft og solvarme begynner å bli store. Teknologien blir stadig billigere og bedre, og i USA og Europa ser vi en eksplosiv vekst i bruken. Befolkningsveksten flater faktisk ut. I 1970 vokste verdens befolkning med 2 prosent i året, i 1999 hadde raten sunket til 1,3 prosent. Men nesten all veksten kommer nå i områder som sliter med overbefolkning fra før av.

b>SER NOEN LYS: Miljørapportør Lester Brown ser noen lyspunkter i verdens miljøtilstand, men mener det er langt fram til noen friskmeldinmg av pasienten.