Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er ikke dumme!

BOLKESJØ (Dagbladet): Det er ikke sant at misser synes politikk og sånt er dumt og vanskelig. Sannheten er at de som deltar i Frøken Norge-konkurransen ikke får lov til å uttale seg offentlig om politikk og sånt - sånt i denne sammenhengen definert som sex og religion.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Derfor ville ingen av årets konkurrenter, samlet ved en tåkelagt Bolkesjø øverst i Telemark foran kveldens TV 2-sendte finale, svare på Dagbladets spørsmål:

«Hvordan tror du utsiktene til en varig fred i Midtøsten har endret seg etter at Benjamin Netanyahu ble valgt til Israels statsminister?»

«Dobbeltmoral»

Ikke det, nei. Men dyptfølt omsorg for eldre, syke, dyr og miljø renner vanligvis raskt ut av rosa missemunner.

- Det kan hende at det er derfor vi blir oppfattet som dumme, for det har nok kommet noen dumme svar på dumme spørsmål, sier Anne Elisabeth Berg (18), Frøken Oslo.

- Vel, noen synes dere er dumme som i det hele tatt deltar?

- Kvinnesakskvinner som sier dette, er egentlig litt dobbeltmoralistiske. De er imot skjønnhetskonkurranser, men for at kvinner står på egne bein og tjener penger sjøl. Det er akkurat det vi vil. Ingen har presset oss til dette, og det gir oss mulighet til en egen karriere.

Karriere

Nå vel. Det med karriere kan nok oppnås på andre måter også. Det har Frøken Troms, Eva Sjøholt (23), forstått. Hun har tenkt å søke Utenriksdepartementets aspirantkurs når hun har gjort unna de to gjenværende åra av jusstudiene ved Universitetet i Tromsø.

- Men akkurat nå passer det meg å ta et år fri fra studiene. Hvis ikke blir jeg ferdig - og må skaffe meg jobb og begynne å betale studiegjelda - i alt for ung alder. Da er det bedre med et år til å reise, praktisere fransk og italiensk, som jeg også har studert, eller forsøke å jobbe i modellbransjen, sier hun.

- Du trenger vel ikke være Frøken Norge for å gjøre det?

- Den som vinner får nyttig erfaring: Reise mye, omgås presse, lære språk og delta i showbiz. Det er det dette er - showbiz.

Ikke bare gøy

Akkurat. Men ikke bare show, likevel. En som vet alt om dette, er Turid Marie Sundet, Frøken Møre og Romsdal. Hun har nemlig vært Miss Norway, i omstridte Geir Killinglands firma, og har seinere brukt mye av sin tid til å ta avstand fra ham og missebransjen i media og rettssaker.

At frøken Sundet nå er på vei inn i bransjen igjen, skyldes utelukkende at hennes tidligere missekollega og kampfelle i striden med Killingland, Rita Omvik, er en av arrangørene bak Frøken Norge.

- Det er helt annerledes nå: strukturert, seriøst og proft, sier hun.

Fordommer

Annerledes? Jo da, ei uke på høyfjellshotell med direktesendt TV-show som høydepunkt, er nok noe annet enn hva Killingland og de tidligere såkalte missegeneralene kunne tilby.

- Men det er jo fremdeles bare snakk om å ta seg godt ut?

- Ja, det er en skjønnhetskonkurranse, sier Turid Marie Sundet.

- Det konkurreres på alle felt i samfunnet: Utdanning, sport, ferdigheter - og da er det vel ikke så galt at vi konkurrerer om dette også. Det dreier seg forresten om mer enn utseende, for vi har blitt intervjuet av juryen hele uka - om helt andre saker, sier Eva Sjøholt.

- Så det er egentlig de som mener at dere er med i et fesjå, som er dumme?

- Jeg kan ikke ta hensyn til hva konservative mennesker har av fordommer.

Sier Frøken Troms. Men ooops! Konservativ, er ikke det et politisk ladet ord?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media