Får dårlige tilbakemeldinger etter do-grep:

- Vi er ikke en toalettstasjon

Mehmet Aka mener veikroen får dårlige tilbakemeldinger etter at han satt en prislapp på toalettbesøk.

LEI: Mehmet Aka sier han er lei av at folk kun kommer innom restauranten for å bruke toalettene. Foto: Privat.
LEI: Mehmet Aka sier han er lei av at folk kun kommer innom restauranten for å bruke toalettene. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg mister kunder fordi toalettene blir ekle, og jeg mister kunder fordi jeg tar betalt for toalett. Jeg mister kunder uansett, sier Mehmet Aka til Dagbladet.

Aka eier veikroen Hanestad Vertshus, som ligger langs riksvei 3 i Rendalen i Innlandet.

Han har tatt grep, fordi mange «kunder» bare stopper innom for å låne toalettene.

- En dag i forrige uke telte jeg 57 biler som bare stoppet for å bruke toalettet, ingen kjøpte noe. Vi må tjene penger, jeg har ansatte som venter på lønn. Vi er ikke en toalettstasjon, sier Aka.

Østlendingen omtalte saken først.

Aka har derfor satt opp skilt som informerer at toalettene koster 20 kroner, dersom du ikke kjøper noe fra restauranten.

Sure tilbakemeldinger

Etter at skiltet kom opp opplever Aka sure tilbakemeldinger fra kunder. Han hevder at flere legger igjen anmeldelser på Facebook og Google hvor de skriver at veikroen har dårlig service, selv om de ikke kjøper noe.

Inne på veikroens Google-side er det flere brukere som hevder de har vært kunder, og som gir én stjerne. Flere klager på at de ikke får bruke toalettene.

Aka tror prisingen på toalettbesøkene kan ha noe med saken å gjøre.

- 20 kroner er kanskje litt dyrt, men hvis fire stykker går inn på do samtidig og sier at bare en gikk på do, hva skal jeg si da?

Toalettene må rengjøres ofte fordi de blir skitne av all bruken. Tidvis kan det stoppe hele busser som bare bruker toalettet, sier Aka.

- Vi driver restaurant, og det er trist for oss når toalettene er skitne og ser sånn ut. Vi kan miste faktiske kunder.

- Vanskelig å drive veikro

Han mener at et dobesøk kan koste opp til 15-16 kroner, om man regner med strøm, papir og rengjøring seinere.

- Vi får strømregninger på over 40 000 kroner. Det kan være fullt i restauranten, men bare tre personer som spiser. Om sommeren må vi ansette en person som bare har som jobb å passe på toalettene, det er vondt for oss, sier Aka.

Han sier det er kjedelig med de dårlige tilbakemeldingene, fordi det kan føre til at folk lar være å stoppe innom for å spise.

- Det er vanskelig å drive en veikro. Kunder kommer kanskje innom en gang hvert tiende år. Man har ikke faste gjester, sier han.

Aka presiserer at han forstår at folk kjører langt og er nødt til å gå på toalettene, og at han lar foreldre med spedbarn, syke og eldre gå gratis.

Han mener derimot at Statens vegvesen har ansvar for å sikre at bilister har steder å gå på toalett.

- Vegvesenet må sette flere og rene toaletter langs veien, det er for langt mellom hver, mener Aka.

TETTE AVLØP: Kaster du hår, q-tips og våtservietter i toalettet? Det bør du styre unna! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Rasteplasser i området

Seksjonssjef i drift og vedlikehold i Statens vegvesen, Asbjørn Stensrud, sier til Dagbladet at det kan være opp til 100 kilometers avstand mellom rasteplasser.

- Hovedregelen er at avstanden med rasteplasser med toalett skal være på mellom 50 og 70 kilometer. Det kan også være opp til 100 kilometer, avhengig av fartsnivået, sier Stensrud.

Han viser til at det er flere rasteplasser med toaletter i områdene rundt veikroen.

- Cirka fire kilometer nord for Hanestad Vertshus, etter riksvei 3, har Statens vegvesen en rasteplass som heter Østlund rasteplass. Den er åpen hele året og døgnet rundt, og har toalettilbud.

Ifølge Stensrud skal rasteplassen også være nylig renovert og blir rengjort en gang i døgnet.

Han nevner også rasteplassen Stor-Elgen, som ligger cirka 22 kilometer sør for vertshuset.

- I tillegg til disse restplassene har Statens vegvesen døgnhvileplasser for tungbilnæringa på Koppang, cirka 35 kilometer sør for Hanestad Vertshus, og på Alvdal, cirka 40 kilometer nord, sier Stensrud.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer