Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er ikke enig i at hun ble skadd av behandlingen

Nakkeopererte Liv Lyng (50) ble dopet ned og holdt fast av to sykepleiere. Hun knuste staten i tingretten. Nå er ankesaken i gang.

KJEMPER I RETTEN: Liv Oddhild Lyng (50) mener behandlingen hun fikk på sykehuset ødela helsa. Nå kjemper hun mot staten i retten. Foto: Privat/Stig Høynes
KJEMPER I RETTEN: Liv Oddhild Lyng (50) mener behandlingen hun fikk på sykehuset ødela helsa. Nå kjemper hun mot staten i retten. Foto: Privat/Stig Høynes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I juni 2011 slo Oslo tingrett fast at det gikk galt da nakkeopererte Liv Oddhild Lyng (50) ble dopet ned og holdt fast av to sykepleiere. Men staten nektet å godta den knusende dommen. I dag startet ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

- Vi er ikke enige i at det foreligger årsakssammenheng mellom forsøket på gastroskopiundersøkelse og anført skade, og vi er ikke enig i at det foreligger svikt i helsehjelp ved behandlingen, sier Pasientskadenemndas advokat, Christina Julsrud Thorstensen, i sitt innledningsforedrag.

6. november 2006 våknet Liv Lyng fra bedøvelsen etter den mislykkede gastroskopiundersøkelsen på Nordfjord sjukehus med sterke smerter, 100 prosent arbeidsufør.

Uenighet - Vi vil anføre at det forelå indikasjon for å gjennomføre gastroskopiundersøkelsen, håndteringen av den var i tråd med gjeldende retningslinjer og da det ikke lyktes, ble behandlingen avsluttet, sier advokat Thorstensen i Borgarting lagmannsrett.

Liv Lyngs advokat, Synne Catrin Øren, konkluderer følgende i sitt innledningsforedrag.

- Vi vil anføre at det foreligger svikt i helsehjelpen og at det utvilsomt foreligger skade. Det vil rettsforhandlingene vise. Og vi anfører at det foreligger årsakssammenheng mellom skaden og svikten i helsehjelp, sier Øren i retten.

Vant Oslo tingrett bestemte at den nakkeopererte kvinnen har krav på erstatning fordi sykehusbehandlingen forverret helsa hennes betraktelig.

- Etter avslag hos Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) og i Pasientskadenemnda, føles det veldig godt endelig å bli trodd. Retten fester lit til min forklaring, og legenes sprikende forklaringer er blitt lagt merke til, uttalte Liv Lyng til Dagbladet i juni 2011.

Lyng  ble skadd i nakken og bakhodet i en bilulykke i 1990. Etter mange år med plager, gjennomgikk hun i 2001 en såkalt avstivingsoperasjon hos i Tyskland.

NAKKEOPERERT: I 2001 ble Liv Lyng nakkeoperert hos den omstridte legen Abbas Montazem i Tyskland med vellykket resultat. Foto: Privat
NAKKEOPERERT: I 2001 ble Liv Lyng nakkeoperert hos den omstridte legen Abbas Montazem i Tyskland med vellykket resultat. Foto: Privat Vis mer

Nakkeoperasjonen var vellykket og Lyng klarte, etter flere år som ufør, endelig å gå på jobb igjen, i halv stilling.

Inntil hun 6. november 2006 skulle foreta en gastroskopiundersøkelse på Nordfjord sjukehus på grunn av indikasjon på jernmangel.

- Jeg prøvde å levere både røntgenbilder fra nakkeoperasjonen og papirene mine før undersøkelsen, men de hadde ikke tid til å se på det, sier Liv Lyng.

Gikk galt Ved gastroskopi blir et instrument ført forbi svelget og ned i magen.

Liv Lyng ble utsatt for i alt fire mislykkede forsøk på å få det fleksible skopet forbi svelget og ned i magen fordi «hun vegret seg kraftig» og hadde voldsomme svelgereflekser.

- To sykepleiere holdt meg fast. Etter hvert ble jeg dopet ned og var borte vekk i halvannen times tid. Legen kom til meg etterpå og unnskyldte seg for at man ikke skulle ha gjennomført undersøkelsen. Han sa han ikke var klar over det jeg hadde i nakken, sier Liv Lyng.

Den aktuelle legen nektet i sitt vitnemål i lagmannsretten for at han skal ha unnskyldt seg på denne måten overfor Lyng etter den mislykkede gastroskopiundersøkelsen.

I sine vitnemål i Borgarting lagmannsrett understreket sykepleiere ved Nordfjord sykehus at fastholdingen under gastroskopiforsøkene ikke er gjort med stor maktbruk, men handler om å støtte hodet slik at man unngår uheldige vridninger.

Ble hørt Oslo tingrett festet lit til Lyngs forklaring og påpekte at den ikke er «direkte bestridt» av utførende lege eller sykepleier.

RØNTGEN: Bildet viser metallkonstruksjonen i Liv Lyngs nakke. Foto: Privat
RØNTGEN: Bildet viser metallkonstruksjonen i Liv Lyngs nakke. Foto: Privat Vis mer

Det ble også lagt til grunn at Lyngs fastlege mener Lyngs plager ble «klart verre» etter gastroskopiundersøkelsen, og at hun måtte sykehusinnlegges på grunn av smerteanfall.

Retten festet seg også ved sprik i forklaringene til vikaroverlegen som utførte gastroskopien og avdelingsoverlegen ved sykehuset.

Vikaroverlegen ga uttrykk for at Lyngs nakkeoperasjon ikke var til hinder for undersøkelsen, mens avdelingsoverlege Jon Sverre Arnestad påpekte at den opererte nakken ga grunn til å være ekstra forsiktig.

«Retten mener det er dårlig samsvar mellom Arnestads og utførende leges forklaringer», het det i dommen fra tingretten.

METALLKONSTRUKSJON: Liv Lyng fikk en såkalt avstivingsoperasjon i Tyskland. Foto: Privat
METALLKONSTRUKSJON: Liv Lyng fikk en såkalt avstivingsoperasjon i Tyskland. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!