- Vi er ikke et Donald Duck-land med bygdetullinger

Sentral politiker i Vågå mener at det er på tide og stå fram med sin mening nå som Rune Øygard-dommen har kommet. - Snart er det slutt på marerittet.

 SAMLES:  Svein Blankenborg i Bygdelista i Vågå, her ved Lasaronstolpa i Vågå, en gammel møteplass for bygdefolket, håper nå at saka mot gamleordføreren endelig er over og at bygda nå står samlet om å komme videre. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SAMLES: Svein Blankenborg i Bygdelista i Vågå, her ved Lasaronstolpa i Vågå, en gammel møteplass for bygdefolket, håper nå at saka mot gamleordføreren endelig er over og at bygda nå står samlet om å komme videre. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÅGÅ (Dagbladet): - Jeg er glad for at vi nå begynner å se en ende på dette marerittet. Jeg tror nok at det er viktig at man tør å si at det er en fornærmede og en som har begått et lovbrudd, sier Bygdelista-politiker Svein Blankenborg til Dagbladet.

Han har vært involvert i politikken i Vågå siden 2006. Blankenborg mener det nå er på tide at folk fra Vågå-distriktet innser at deres tidligere ordfører Rune Øygard er dømt til fengsel i ett år og tre måneder for overgrep mot en mindreårig jente.

- Nå er dommen kommet, så nå må vi forholde oss til virkeligheten og det er at Rune Øygard er dømt. Måten å rydde opp er ikke å fortie om dette, men å komme frem og snakke, sier han.

Selv om han stiller seg et spørsmål ved lengden på dommen.

- Det er ikke å legge skjul på at da jeg hørte dette i dag, så var den første tanken som slo meg at jeg stilte spørsmål ved hva som egentlig ligger til grunn for den store forskjellen i straffeutmålingen, sier Blankenborg.

Vågå-ryktet Det som gjør ham, og mange andre trist, ifølge Blankenborg, er at Vågå, og distriktet rundt bygda, har fått et dårlig rykte etter denne saken.

- Jeg er opptatt av hvordan språket og atferd og vårt og bygda vår har blitt fremstilt. At vi liksom skal være et slik Donald Duck-land med bygdetullinger. Det tar jeg veldig sterk avstand fra, sier han.

Nå mener han at man må jobbe med å få endret holdningen til bygda.

- Vil ikke bli tolket som noen bygdetullinger med et spesielt språk. Jeg tar sterk avstand fra forvrengingen av uttrykk som Rune Øygard kommer med. Vi er ikke unormale mennesker eller dyr her i Vågå, vi er som alle andre, sier Blankenborg.

15 måneder fengsel Tidligere i dag ble altså Rune Øygard dømt til ett år og tre måneders ubetinget fengsel i Eidsivating lagmannsrett, for seksuell omgang med barn under 16 år.

Dette er halvparten av aktors straffpåstand i ankesaken og mindre enn en tredel av straffen i tingrettsdommen.

I tillegg ble han dømt til å betale en oppreisning på 120 000 kroner og saksomkostninger på 25 000 kroner.

Tidligere i dag snakket Dagbladet med varaordføreren i Vågå som også fortalte at de tar dommen i lagmannsretten til etterretning, og at de nå ønsker å komme seg videre.