- Vi er ikke et stalinistisk parti

SVs Hallgeir Langeland mener grasrotopprøret like før landsmøtet er et sunnhetstegn.

- SKUMMELT: Hallgeir Langeland (SV) mener det hadde vært skummelt dersom grasrota ikke hadde laget bråk i forkant av landsmøtet i helga. 
Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
- SKUMMELT: Hallgeir Langeland (SV) mener det hadde vært skummelt dersom grasrota ikke hadde laget bråk i forkant av landsmøtet i helga. Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er bare bra med bevegelse på grasrota. Det ville vært skummelt om det var helt stille. Vi er jo ikke noe stalinistisk parti.

Det sier SVs Hallgeir Langeland til Dagbladet.

Splittet parti Torsdag kunne Dagbladet presentere en rundspørring blant SVs tillitsvalgte som viser at det er et splittet parti som til helga skal velge ny leder. Av de totalt 506 tillitsvalgte i SV som har besvart rundspørringen, mener et klart flertall at landsmøtet bør få velge mellom flere lederkandidater.

Så mange som 51,6 prosent etterlyser flere kandidater. Halvparten mener dessuten at SV's partileder bør sitte i regjering, mens bare en av fire er komfortable med en partileder henvist til gangen.

En av fire tillitsvalgte mener dessuten at Audun Lysbakken nå bør trekke seg som lederkandidat. Og bare én av ti mener han burde ha blitt sittende som statsråd.

- Frustrasjon Langeland sier han tolker resultatene som ren frustrasjon blant SV-erne. Han tror imidlertid ikke bråket på grasrota vil svekke partiet, slik valgforsker Anders Todal Jenssen hevder.

Langeland viser til at det også var en god del bråk i partiet i 1999, knyttet til krigssituasjonen på Balkan.

- Da var jeg selv en av bråkmakerne. Men valget 2001 fikk vi altså en oppslutning på 12,5 prosent. Så jeg har tro på at både SV og Audun kan komme styrket ut av av dette.

Mandag gikk Audun Lysbakken av som barne-, likestillings- og inkluderingsminister, etter Dagbladets avsløringer om tilskuddsrot og regelbrudd i departementet.

Stortingsrepresentant Langeland støtter fortsatt Lysbakken fullt ut, og sier at han ikke forventer noen overraskelser på landsmøtet.

- Det er jo bare én kandidat, sier han.

- Viktig å respektere signalene fra ledelsen Minst fem landsmøtedelegater vurderer å stille benkeforslag mot Audun Lysbakken på landsmøtet til helga. Det går fram av Dagbladets rundspørring, som totalt 76 delegater til landsmøtet har besvart anonymt.

SVs kommende nestleder, Inga Marte Thorkildsen, tar imidlertid misnøyen med fatning. 

- Som Audun selv sier: Det er naturlig med diskusjon, sier hun til Dagbladet.

- Jeg har forstålese for at det er en del medlemmer som nå er utrygge. Men samtidig er det viktig at man respekterer de signalene som kommer fra oss som ikke ønsker å stille: Det er ingen andre enn Lysbakken som er villige til å stille. 

- Så om noen fremmer benkeforslag på deg, du stiller ikke da?

-  Nei. Jeg stiller ikke.