- Vi er ikke for seint ute

Nå trapper Storberget opp innsatsen mot skogbrannen i Aust-Agder. Trenger bedre helikoptere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Justisminister Knut Storberget og Landbruksminister Terje Riis-Johansen reiser i ettermiddag ned til skogbrannområdet i Aust-Agder, der den enorme skogbrannen har rast siden mandag. 

Før avreise møtte Storberget pressen og fortalte at han har bedt om hjelp fra andre land.

- Vi trenger mer kapasitet i lufta og har henvendt oss til våre naboland og resten av EU for å få hjelp. Flere land i EU, for eksempel Hellas og Italia har både kompetanse og ressurser som kan hjelpe oss, sa han på pressekonferasen foran rådhuset i Oslo. 

Viktig med EUs samordning

Justisministeren mener det er svært viktig at Norge deltar i EUs samordningsmekanisme fordi vi da lettere vil bli prioritert.

- Da vi hjalp Hellas i en liknende situasjon var det på bakgrunn av henvendelser til EU.

Storberget avviser kritikken om at regjeringen har innsett alvoret for seint og at de burde trappet opp innsatsen mye tidligere. Ordføreren i Froland Sigmund Pedersen henvendte seg tidligere i dag til regjeringen og ba om hjelp.

- Regjeringen har innsett alvoret fra første stund. Gjennom direktoratet for samfunnssikkerhet og beredsskap har vi også vært aktivt inne i hjelparbeidet hele uka. Første signal om at vi vil trappe opp er at det er satt inn større mannskap allerede i dag. Flere kommer i morgen. 

BÆRER IKKE NOK: Helikoptrene i Aust-Agder klarer bare å ta med seg inntil tre tonn vann, mens mange EU-land har mye mer effektive helikoptere og fly som kan frakte seks tonn vann. Foto: Scanpix
BÆRER IKKE NOK: Helikoptrene i Aust-Agder klarer bare å ta med seg inntil tre tonn vann, mens mange EU-land har mye mer effektive helikoptere og fly som kan frakte seks tonn vann. Foto: Scanpix Vis mer

Storberget understreker at han hele tiden har blitt holdt orientert om situasjonen i Aust-Agder og at direktoratet har vært tett inne i arbeidet hele uka. Han snakket med Frolands ordfører i morges og mener de har en god dialog.

Artikkelen fortsetter under annonsen

• Les også: Brannmenn måtte løpe fra flammene

EU har bedre helikoptre

Det er nå anslått at 30.000 mål med skog er svidd av i Aust-Agder. Mellom to og seks helikoptre har vært i lufta samtidig for å slukke brannen, men de har ingen sjanse til å stoppe katastrofen.

- De helikoptrene vi har i lufta gjør en kjempejobb, men ulike helikoptere har ulik kapasitet. Mange i Europa har mye større luftbåren kapasitet enn det vi kan oppdrive her i Norge. Blant andre Italia og Hellas har lang erfaring på dette området.  

Både i USA og en rekke EU-land har de brannslukningsfly og -helikoptere som kan bære med seg hele seks tonn vann. Helikoptrene som er i lufta i Aust-Agder kan ta med seg ett eller tre tonn vann. En type fly som brukes i Europa kan også etterfylle tanken fra små skogsvann fordi de klarer å fly i svært lave hastigheter.

- Men vi må huske at situasjonen er at det er svært tørt andre steder. Vi snakket med svenske myndigheter i går, men de har egne branner å stri med. Jeg er optimistisk på å få inn mer ressurser fra andre land, sier Storberget. 

Han ønsker å dra ned til Froland for selv å se ødeleggelsene. Og for å vise lokalsamfunnet at regjeringen ønsker å støtte dem i den situasjonen de er i.

- Vi er ikke for seint ute

- Det er viktig at vi støtter opp om alle som gjør en kjempejobb. Lokalsamfunnet og alle mannskapene som er ute i fronten. Vi skal skaffe de nødvendige ressurser slik at menneskene får tryggheten tilbake.

DRAR TIL BRANNEN: Justisminister Knut Storberget reiser i ettermiddag ned til Froland i Aust-Agder for å vise støtte til lokalsamfunnet som er ramemt av skogbrannkatastrofen.