- Vi er ikke giftige

Dagbladet møtte radioverten Charles Heller. Han har ikke tenkt å endre ordbruken etter Tucson-massakren.

LIBERTY WATCH: På bildet er Radiovert for programmet 'liberty watch radio', Charles Heller i studio. Foto: Johannes Worsøe Berg
LIBERTY WATCH: På bildet er Radiovert for programmet 'liberty watch radio', Charles Heller i studio. Foto: Johannes Worsøe BergVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TUCSON, ARIZONA: - Etter det som skjedde på lørdag er jeg litt ekstra grei mot folk  - før jeg kaller dem en dust, ler Charles Heller.

Radioprogramlederen fra Tucson er en sånn fyr som flekker opp en kniv fra lomma med en brå bevegelse for å illustrere ordet «kniv» når Dagbladet intervjuer ham.

Bærer skytevåpen Han viser også fram to Glock ni millimeter skjult av dressjakka - én pistol på hver hofte, og vær trygg, han har ytterligere skytevåpen i bilen utenfor studioet.

Det i tilfelle det dukker opp «bad guys» som trenger «ballistisk terapi», som han gjerne sier på lufta i ett av sine talkshows, «America Armed and Free». I et annet program, Liberty Watch, er agendaen til forveksling lik den populistiske Tea Party-bevegelsen.

Heller kaller landets største - og tungt demokratiske - delstat foraktfullt for «The People's Republic of California» (et ordspill på Kinas offisielle navn, red.anm.) og liberale New Jersey er «et fremmed land». Verken på vegne av seg selv eller bransjen føler han seg truffet av «venstresida som gauler og roper om giftig retorikk».

Kjærlighet - Please, give me a break. Jeg hører ikke noe giftighet eller sinne. Når jeg ser på Sarah Palin og Glenn Beck ser jeg kjærlighet og rasjonelle personer. De peker på hva problemene i samfunnet er og foreslår måter å løse dem på. De gjør nøyaktig slik som grunnlovsfedrene forestilte seg media i dette landet, sier radioverten til Dagbladet.

Hvorvidt Jared Lee Loughner var en ivrig radiolytter før han skjøt en demokratisk kongressrepresentant og 18 andre mennesker på en parkeringsplass i Tucson for en uke siden, er ukjent.

Men drapsmannens hat mot Gabrielle Giffords ble likevel raskt koblet til et knippe radio- og tv-verter i en sjanger der høyresida dominerer.

- Jeg tror det er den giftige retorikken vi hører dag ut og dag inn fra folk på radio og enkelte på tv, sa sheriff Clarence Dupnik, på en av sine første pressekonferanser etter skytingen, og tilføyde seinere:

- Det er kanskje utøvelse av ytringsfriheten, men det er ikke uten konsekvenser.

Rush Limbaugh Dupnik pekte direkte på Rush Limbaugh, USAs mest populære konservative radiovert, som hver uke skjeller ut alt og alle på venstresida og "liberale media" overfor 15 millioner lyttere. Han har vært populær lenge, men anklagene, adjektivbruken og personangrepene fra de politiske tv- og radioprogrammene ser ut til å ha nådd et nytt, dystert nivå etter at Obama ble president. Men kan det lede til vold?

- Vi vet at Loughner hørte på heavy metal og var påvirket av bandet The Drowning Pool. Tror dere denne fyren faktisk hører på mitt program eller leser Sarah Palins webside? Svært lite sannsynlig, kommenterte Limbaugh selv på lufta denne uka.

Han mener pistolmannen likte talkshow på venstresida.

- Det virker mer logisk. For meg, i hvert fall.

Også lokalt i Tucson gikk det Limbaugh-lignende «The Jon Justice Show» til motangrep.

- Galskap - Se på hvor bakvendt dette har blitt, det er galskap. Det er ingenting jeg har sagt på dette programmet som kunne ha fått ham til å gjøre det han gjorde. Ingenting!, sa Jon Justice, som forlot sine vante temaer om farlige meksikanske innvandrere og dumme demokrater for å forsvare seg mot anklagene.

Andre mener det er venstresida som nå kynisk bruker tragedien til å skade de mektige mediestemmene som knyttes til republikanerne og  Tea Party-bevegelsen.

- Denne debatten er bare en bullshit-måte å bruke ei lita jentes død til å få med Fox News på en krangel, uttalte styreleder i Fox News, Roger Ailes, tidligere denne uka.

Samtidig vedgikk sjefen til blant andre Glenn Beck og Bill O'Reilly at han hadde bedt dem om å «holde kjeft, tone det ned og gjøre argumentene intellektuelle», ifølge Financial Times.

- Plikt Det varer neppe særlig lenge.

- Det er vår rett og plikt å kritisere folk som har ført skjebnen til landet vårt i fare, sa Limbaugh to dager etter massakren.

I Tucson er det i mellomtida sheriffen som har overtatt for politikerne som radiopraternes hovedfiende.

En av innringerne til The Jon Justice Show mandag kalte politisjefen en klovn, mens en annen Jon Justice-fan også bidro med karakteristikker:

- Han er en rablende idiot.

-  Vet dere, politikken burde ikke endres. Det er bra at folk lufter frustrasjonen og blir sinte, men det går en grense, åpenbart, sa programlederen - uten å fortelle hvor grensa går.

KJÆRLIGHET: - Når jeg ser på Sarah Palin og Glenn Beck ser jeg kjærlighet og rasjonelle personer, sier radiovert Charles Heller i studio. Foto: Johannes Worsøe Berg
KJÆRLIGHET: - Når jeg ser på Sarah Palin og Glenn Beck ser jeg kjærlighet og rasjonelle personer, sier radiovert Charles Heller i studio. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer