Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er ikke gode nok på integrering i Norge

Norskopplæring for flyktninger må løftes ut av klasserommet og over til arbeidslivet, mener Nav-direktør Sigrun Vågeng.

 IKKE GODE NOK: NAV-direktør mener Norge ikke er gode nok på integrering. Hun talte oå NHOs årskonferanse i dag.  Foto: Lars E. Bones  / Dagbladet
IKKE GODE NOK: NAV-direktør mener Norge ikke er gode nok på integrering. Hun talte oå NHOs årskonferanse i dag. Foto: Lars E. Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Jon Even Andersen): Land som Storbritannia og Tyskland gjør det for tida bedre på integrering av flyktninger og innvandrere enn Norge. Nav-direktør Sigrun Vågeng vil flytte en større del av integreringsarbeidet over til arbeidslivet.

- Måten vi jobber på for å integrere innvandrere på arbeidsmarkedet er ikke treffsikker nok når det kommer mange flyktninger til landet, sa Vågeng under NHO-konferansen torsdag.

Hurtigspor Vågeng lanserer fem forslag for å få flere flyktninger i jobb.

* Øke kapasiteten på å kartlegge kompetanse og yrkesveiledning mens flyktningene venter på å bli bosatt i en kommune.

* Hurtigspor inn i arbeidslivet for dem som raskt kan gå inn i jobb.

* Legge om introduksjonsprogrammet. Arbeidsplassene må bli bærebjelken som viktigste opplæringsarena.

* Kombinere jobb med norskopplæring. Klasseromsundervisning fungerer ikke godt nok.

* Trekke veksler på hverandre og utveksle kunnskap mellom kommuner, arbeidsgivere, IMDI og Nav.

Oljeomstilling Utfordringene er mange, og det handler ikke bare om å få flyktninger i arbeid, understreker Vågeng.

- Spørsmålet er om vi kan klare å skaffe jobb til flyktninger - parallelt med den teknologiske utviklingen, omstillingen i oljesektoren og forsøkene på å inkludere alle de andre som av ulike årsaker står utenfor arbeidslivet. Jeg mener svaret er ja, men det vil kreve mye av oss, sier Nav-direktøren.

Hun peker på at når en av tre ikke fullfører videregående skole, vil det kunne gi et overskudd på arbeidskraft på 150.000 personer om få år. I tillegg står hver sjette person i arbeidsdyktig alder utenfor arbeidslivet og som mottaker av trygd som følge av helseproblemer.

15.000 jobber Ifølge Vågeng er 15.000 av fjorårets 32.000 flyktninger aktuelle for arbeidsmarkedet.

- Kan vi klare å få disse i jobb i en tid med øktende ledighet, omstillinger og grupper som fra før står utenfor? - spurte Vågeng.

Hun viste til at flyktningene som kom fra Bosnia-Hercegovina på 1990-tallet i dag er i jobb i like stor grad som resten av befolkningen, og som gruppe ikke mottar mer i stønad fra Nav enn andre, og konkluderte med at det er mulig.

- Nå gjenstår det at de mange positive signalene vi har fått fra arbeidsgivere omsettes i praksis, lyder oppfordringen fra Vågeng. (©NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media