- Vi er ikke helter

- Vi følte at vi kunne være til nytte. Derfor tok vi et tak sammen med mannskapet, sier trailersjåfør Espen Melby (29). Mens passasjerene rømte ferja ble han og sjåførkollegene Arne Slorafoss og Nils Odden-Mæling igjen for å hjelpe mannskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De gjorde en fantastisk innsats. Vi fikk tidlig beskjed om at de deltok i evakueringen. De fortjener virkelig heder, sier pressetalsmann i Color Line, Levar Sand.

Ikke redd

- Vi er ikke noen helter. Vi gjorde bare en jobb for å hjelpe til, sier Espen Melby. Trailersjåførene var de eneste av passasjerene som var igjen om bord på ferja etter evakueringen.

- Jeg hørte alarmen ved halvtretida og gikk ut i gangen for å sjekke. Det var en del røyk der. Alle sjåførene gikk samlet opp til femte dekk for å gå om bord i livbåtene, men da var det allerede ganske lange køer. Vi kjenner mannskapet godt etter å ha seilt med ferja i over ti år, så vi tilbød oss å hjelpe til, sier Espen Melby.

- Det var store forskjeller på hvordan folk oppførte seg. En del av barna gråt ganske mye. Også en del eldre mennesker var nok ganske skremt, ellers forholdt folk seg rolig og gjorde som de fikk beskjed om. Da alle livbåtene på femte dekk var fylt opp, ble det litt trengsel for å komme seg opp til sjuende dekk, der det var ledige livbåter. Vi sørget for at barna og en del eldre fikk komme først. Det var også noen rullestolbrukere der som vi hadde litt problemer med, men det meste gikk greit, sier Melby.

- Jeg følte aldri at situasjonen var farlig. Det tok kanskje 15- 20 minutter før alle var evakuert, og det var masse skip rundt som kunne plukke opp. Mannskapet jobbet veldig profesjonelt, sier Melby.

Reportasje

I GØTEBORG: Hanne Denstad McBride, Ole Bjørnar Loe Welde, Truls Brekke (foto) og Tomm W. Christiansen (foto)

I OSLO: Thomas Ergo, Kristian Sarastuen, Dag Idar Tryggestad, Birgitte Fahlvik, Mina Gerhardsen, Marita Isaksen, Tore Gjerstad, Gunnar Hagen og Aleksander Nordahl (foto)

Gjort stas på

Etter at alle passasjerene var evakuert, ble de tre sjåførene igjen sammen med mannskapet.

- Jeg hjalp til med å frakte ned utstyr til brannmannskapene som jobbet i maskinrommet. Det så visst helt for jævlig ut der inne. En av maskinistene fortalte meg at det så ut som et askebeger, forteller Arne Slorafoss til Dagbladet. De tre trailersjåførene sto fortsatt på dekk da ferja ble slept inn til Göteborg torsdag formiddag.

- Det ble gjort litt stas på oss da vi endelig lå ved kai. Offiserene spanderte middag, sier Espen Melby.

I går ettermiddag var Melby tilbake i Oslo for å klargjøre vogntoget for en ny Kiel-tur. Denne gangen med søsterskipet «Kronprins Harald».

TRAILERHELTER:</B> Nils Odden-Mæling og Arne Slorafoss ble igjen for å hjelpe mannskapet å evakuere passasjerene.