HALVÅRIG PRESSEKONFERANSE: Erna Solberg PK og julelunsj med pressen. Foto: Nina Hansen
HALVÅRIG PRESSEKONFERANSE: Erna Solberg PK og julelunsj med pressen. Foto: Nina HansenVis mer

- Vi er ikke i allianse med Russland, det tror jeg alle vet

Statsministeren måtte svare på spørsmål om politisk kontroll over E-tjenesten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet avslører i dag at den norske etterretningstjenesten overvåker russiske politikerere - og deler etterretning om russiske energipolitikk med USA.

Avsløringen ble tema da statsministeren møtte pressen under statsministerens halvårige pressekonferanse i dag formiddag.

På spørsmål fra Dagbladet om hun var kjent med omfanget av det norsk-amerikanske etterretningssamarbeidet og om E-tjenesten er under tilstrekkelig politisk kontroll, svarte Solberg:

- Det er en kjent for sak for meg og hele det norsk at Norge har en etterretningstjeneste, og at vi også driver etterretning mot Russland. Det står i E-tjenesten åpne vurdering, Fokus 2013.

- Ikke i allianse med Russland Hun fortsatte:

- Det vil ha vært litt dårlig investerte skattepenger i sikkerhet om vi ikke gjorde det. Detaljene på alle områder er det ikke slik at vi som politikere kontrollerer. Stortinget har EOS-utvalget, som kontrollerer dette, i tillegg kontrollerer forsvarsministeren instruksen og oppfølgingen av E-tjenesten. Men det er ingenting som står i avisen dag i visen som forbauser meg. Vi har et godt forhold til russerne. De er helt sikkert klar over at vi har interesse av å følge med på hva de gjør, på samme måte som de driver etterretning overfor andre land for å ivareta sine interesser. Det vi gjør, er i tråd med norsk lov og folkeretten.

- Du har tidligere sagt at venner ikke overvåker hverandre. Hvordan vil du karakteriserer vårt forhold til Russland?

- Vi har mye godt samarbeid med Russland. Vi er ikke i allianse med Russland, det er noe jeg tror alle vet. Derfor er vi også opptatt av hva de holder på med og hva vi i felleskap holder på med i nordområdene. De er jo vår største nabo. Når jeg har uttalt meg om USA, er det fordi vi er i en forsvarspolitisk allianse med USA gjennom NATO. Det er vi ikke med Russland.