<strong>TAUS:</strong> Om en måned får hun avløsning som leder i AUF. På vei ut erkjenner hun at arbeidet mot seksuell trakassering ikke er fullført. Foto: Heiko Junge NTB Scanpix
TAUS: Om en måned får hun avløsning som leder i AUF. På vei ut erkjenner hun at arbeidet mot seksuell trakassering ikke er fullført. Foto: Heiko Junge NTB Scanpix Vis mer

AUF-lederen om trakassering, nye metoo-regler og Trond Giske:

-Vi er ikke i mål

De var modige, sier avtroppende AUF-leder Ina Libak om Ap-kvinnene som gikk ut mot Trond Giske. Selv ville hun ikke blande seg inn i maktkampen i Trøndelag.

Publisert

«Det er ikke og skal ikke være AUFere sitt ansvar å advare hverandre mot eldre menn på partiarrangementer», skrev Ina Libak på Facebook i forkant av det mye omtalte fylkesårsmøtet i Trøndelag Ap.

Siden har det vært stille fra den avtroppende AUF-lederen. Helt til nå.

I dette intervjuet med Dagbladet svarer hun på spørsmål om slaget i Trøndelag, om AUFs håndtering av den og hva hun selv har gjort for å rydde opp i det som beskrives som en utstrakt ukultur.

- Det skal være trygt for alle å være med på arrangementer i AUF og Arbeiderpartiet, sier hun.

Nye regler

- Hvorfor har du ikke kommentert hendelsene i Trøndelag siden torsdagen før årsmøtet?

-Vårt hovedfokus i AUF nå er å bidra i arbeidet med å skape en bedre partikultur. Jeg er veldig glad for at Jonas og Anette har satt i gang et slikt arbeid og at AUF skal være med i alle ledd, sier hun.

Libak sikter til at Ap-leder Jonas Gahr Støre og kvinnenettverkets leder Anette Trettebergstuen sammen gikk ut i VG denne uka og fortalte om endrede kjøreregler mot seksuell trakassering.

Framover blir det blant annet et krav at AUF skal involveres for å trygge unge politikere før større partiarrangementer.

- Jeg tror ikke partiet blir satt varig tilbake om antall nachspiel går ned, sa Støre til VG.

I tillegg til involvering av AUF, skal alle Aps tillitsvalgte kurses i forebygging- og håndtering av seksuell trakassering. Det skal også lages en skriftlig veileder for godt lederskap og oppførsel til alle med ledende verv i partiet.

- Ikke i mål

Ina Libak sier hennes bidrag i dette arbeidet er det viktigste oppdraget som gjenstår for henne som AUF-leder. På landsmøtet i midten av oktober skal 25 år gamle Astrid Hoem fra Kristiansund ta over tømmene i Aps ungdomsparti.

- Hvorfor er ikke dette arbeidet blitt satt i gang før?

- Vi har hatt et arbeid på det. I AUF har vi utarbeidet nye retningslinjer mot seksuell trakassering. Metoo skapte en ny bevisshet og bidro til en oppvåkning for hele samfunnet, sier Libak.

- Å endre strukturer som metoo avdekket og som egentlig gjennomsyrer hele samfunnet, tar tid. Vi har gjort grep og vil gjøre nye, og så ser man at det etter hvert hva det er som mangler. Vi er ikke i mål i vår organisasjon heller, fortsetter hun.

Libak sier hun er stolt av laget sitt og hevder AUF-erne «har hatt en helt annen bevissthet» om temaet seksuell trakassering og metoo.

- Det er ikke AUFs ansvar å sørge for at det er trygt for AUF-ere på Ap-møter. Det er Arbeiderpartiets ansvar, fastslår hun.

- De har vært modige

Det er to helger siden politisk interesserte mennesker over hele landet fulgte dramaet fra Trøndelag Aps fylkesårsmøte direkte over internett. Mange ble sjokkert over de heftige og personlige oppgjørene som fant sted for åpen scene. Andre trakk på skuldrene og tenkte at det er slik det er i politikken.

- Fulgte du møtet?

- Ja, jeg fulgte litt med, men hadde også andre møter jeg satt i.

- Hva slags tanker gjør du deg om det som skjedde?

- Det som skjer på fylkesårsmøter, er det opp til fylkeslagene å kommentere. Å velge hvem som skal representere fylkeslaget, er opp til det enkelte fylkesårsmøte. Men jeg mente det var viktig at de lyttet til de tillitsvalgte, som sa at de ikke hadde tillit til Giske og som var modige og hevet stemmen sin.

- De som har stått fram har vært veldig modige. Når noen står fram, så er det et ansvar å følge opp dette. Det viktigste er å tenke framover, fortsetter Libak.

Forstår reaksjonene

Da Trond Giske gikk på talerstolen under årsmøtet og slo fast at han var ved veis ende, valgte flere AUF-ere å forlate salen.

- Hadde du gjort det samme?

- Jeg var ikke delegat på dette årsmøtet, sier Libak.

- Synes du det var upassende at de gikk?

- Jeg forstår reaksjonen deres. Jeg synes AUF i Trøndelag gjennom hele prosessen har ivaretatt hverandre. Medlemmene har vært modige og turt å bruke stemmen sin.

- Hvordan kunne AUF da bare noen dager i forveien ha stilt seg bak en enstemmig innstilling med Trond Giske som leder?

- Det var en avgjørelse som ble tatt av AUFs fylkeslag i Trøndelag. Det må understrekes at dette har vært en lang og vanskelig prosess med mye press på AUF-erne, sier Libak.

- Mener du med dette at AUF ble presset til å støtte en innstilling med Giske?

- Det er et stort press for unge tillitsvalgte å stå i en nominasjonsprosess som det har vært så mye uenighet om. De tok ansvar i en fastlåst situasjon, og jeg er stolt av hvordan de håndterte det.

Trond Giske ønsker selv ikke å kommentere denne saken overfor Dagbladet.

Han trakk seg som nestleder i Arbeiderpartiet i januar 2018 etter at det var kommet flere varsler mot ham. Partiet konkluderte med at Giske hadde brutt partiets interne retningslinjer mot seksuell trakassering, men selv har Giske avvist anklagene om seksuell trakassering. Han har også hevdet at flere av varslene er «grunnløse og falske» .

Eget ansvar

På spørsmål om hun selv som AUF-leder kunne ha prøvd å sette foten ned for Trond Giske tidligere, svarer hun som følger:

- Nei, å kommentere nominasjonsprosesser i fylkeslag i Ap er ikke AUFs rolle.

- Ble du overrasket da du hørte historiene fra kvinnene som sto fram den uka?

- Jeg hadde ikke hørt historiene før. Da jeg hørte dem, synes jeg det var veldig modig og viktig at de kom. Jeg tenker at det viktigste vi gjør er å lytte. Når noen sier partikulturen er sånn, så sier det meg at vi ikke er i mål med dette.

- Hva har du som AUF-leder gjort for å få fram disse historiene?

- Helt ærlig: Det er ikke AUF som bærer ansvaret for å få fram historier som dette, der noen har misbrukt makten sin eller begått seksuell trakassering. Ansvaret ligger ikke hos AUF og de som fortalte historien, men hos dem som har begått urett.

Unnskyldning

I etterkant av bruduljene i Trøndelag troppet valgkomiteens leder Arild Grande, som fra talerstolen advarte mot valget av Ingvild Kjerkol som fylkesleder, på partikontoret til Arbeiderpartiet på Youngstorget med en bekymringsmelding.

- Problemene i partiet handler ikke bare om enkeltpersoner. Det handler om usunne og skjulte maktstrukturer og at vi som har makt for ofte er ubevisste hvordan vi virker på andre og hvordan vår rolle og væremåte påvirker hele partikulturen, skrev Grande i et lengre innlegg på Facebook.

- Deler du Grandes beskrivelser av partikulturen?

- Nei, ikke for egen del. I min tid så har Ap og AUF vært fint sted å være for meg personlig. Men jeg har jo sett eksempler som sier meg at vi må ta tak i deler av partikulturen, sier Libak.

- Grande mener alle som har hatt vonde opplevelser bør få en unnskyldning av partiet. Bør de det?

- Om partiet bør gi en unnskyldning eller ikke, er opp til partiet å avgjøre. Jeg mener at det viktigste vi kan gjøre, er å ta historiene på alvor, følge opp de involverte og sikre at det ikke skjer igjen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer