«Vi er ikke i nærheten når det gjelder mannen på bildet»

Presset på spaningsledelsen i stockholmspolitiet øker for hver time som går. Bildene av den etterlyste mannen har ikke gitt de resultatene man håpet på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har DNA-SPOR , BILDER av en mulig drapsmann og VITNER som har sett og hørt ham.

STOCKHOLM (Dagbladet/Expressen): 2000 tips har kommet inn til politiet de siste dagene, men heller ikke dette har ført til noe gjennombrudd i etterforskningen.

- Det er skuffende, sa sjefen for spaningsledelsen, Leif Jennekvist, på en pressekonferanse i går.

Stockholmspolitiet satser alt på at bildene av mannen de tror drepte Anna Lindh, skal lede til oppklaring av saken. Men nesten to døgn etter at usladdede bilder av ham er spredt over hele Europa, har de ikke klart å identifisere mannen.

Nå øker presset på spaningsledelsen for hver time som går. Og Jennekvist innrømmer:

- Vi er ikke i nærheten når det gjelder mannen på bildet.

Puslespill

Likevel svarer han slik på spørsmål om status for etterforskningen:

- Jeg vil sammenfatte situasjonen som god. De opplysninger vi har, styrker etterforskningen.

- Hva skjer videre?

- Først vil vi snakke med mannen på bildene. Deretter kan jeg si mer om veien videre, svarer Jennekvist.

Stockholmspolitiet har en rekke puslebiter i form av både DNA-spor og andre spor fra mannen de tror drepte Anna Lindh. De har gode vitneutsagn, til og med fra folk han har snakket til på svensk etter drapstidspunktet, og de har bilder av mannen.

Ifølge kilder i politiet har de også klarlagt flere omstendigheter som tyder på at han visste hvem Anna Lindh var, og hva han gjorde.

Men de mangler den siste halvparten av den siste biten i puslespillet:

Mannens identitet, og det trass i at bildene av ham har vært ute i offentligheten helt siden lørdag, og nå er spredt over hele Europa usladdet.

Ikke svensk?

Dette har ført til at det nå blir spekulert på om mannen kanskje ikke er svensk likevel, selv om han snakker svensk.

Kanskje er han heller ikke verken norsk, dansk eller finsk, for politiet i de landene har også hatt bildene i flere dager.

Hvem er han?

Hvorfor tar det så lang tid å få avslørt hvem han er?

Det er ikke minst lederen for etterforskningen, politimannen og -juristen Leif Jennekvist som nå får merke presset.

Profesjonell

Kolleger i svensk presse beskriver ham som profesjonell og kompetent.

Han har gått den lange veien fra patruljerende konstabel, via studier på fritid til juridisk embetseksamen og karriere i justisdepartementet, til nåværende toppstilling i stockholmspolitiet.

På pressekonferansene møter han sammen med to kvinner som har mer formelle roller:

Hans sjef, Stockholms politimester, Carin Götblad, og statsadvokat Agneta Blidberg som tar løpende beslutninger om husransakelser, telefonavlytting og om folk skal kalles inn til formelle avhør. Sammen utgjør de tre ledergruppa.

Ingen DNA-treff

Politiets mest substansielle nyhet på gårsdagens pressekonferanse er at Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, har funnet DNA-spor på kapsen som ble funnet langs den fluktvei man mener drapsmannen tok.

Sporet er kjørt én gang mot de over 100000 domfelte politiet har DNA-registrert, men ga ingen treff. Men det skal gjøres flere kjøringer.

Stockholmspolitiet ber fortsatt innstendig om at publikum kontakter dem om alle observasjoner og tips og understreker at folk ikke må låse seg i bestemte oppfatninger om hva og hvem politiet er interessert i. Slik står oppfordringen i sterk kontrast til politiets åpenbare satsing på at bildene viser drapsmannen.

Men det kan de av åpenbare, formelle grunner ikke si. Offisielt er mannen et vitne, underhånden sier alle politikilder til Stockholms kveldsaviser at de er brennsikre på at mannen på bildene er drapsmannen.

HAR MYE INFORMASJON: - Men finner ham ikke, innrømmer Leif Jennekvist i stockholmspolitiets spaningsledelse.