- Vi er ikke kaldblodige mordere

De norske pilotene som har sluppet bomber over Afghanistan, reagerer på at bombingen kom som en overraskelse på politikere i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BISJKEK (Dagbladet): - Det er dere som har sendt oss hit, er den klare beskjeden politikerne får fra den norske piloten (32) med kallenavnet «Slug». Vi får ikke gjengi navn eller andre opplysninger som kan være med på å identifisere ham.

32-åringen er den første norske piloten som lar seg intervjue om hva som skjedde da det norske Forsvaret mistet uskylden: det første norske bombeangrepet siden den andre verdenskrig.

- Jeg tror den politiske debatten i Norge har vært sunn. Det ser ut som det plutselig gikk opp for en del politikere at vi har jagerfly som slipper bomber på andre. Det er stygt! Men det er dere som har sendt oss hit, sier «Slug».

Han har akkurat landet sitt F-16-fly på Manas-basen i Kirgisistan, etter å ha vært på et seks timer langt flyoppdrag over Afghanistan.

Politisk styrt

- Politikere som er overrasket over at vi slipper bomber, har ikke skjønt hva de har brukt maktapparatet sitt til. Dette er politisk styrt, sier «Slug».

Vi får ikke vite om «Slug» er en av de tre norske pilotene som har sluppet bomber. Oberst Erik Gulseth, som er sjef for den norske kontingenten i Kirgisistan, begrunner det med at alle pilotene har de samme tankene og følelsene rundt dette - og at de ikke vil peke ut enkeltpersoner som ansvarlige for bombingen.

- Her er det en for alle og alle for en som gjelder, sier Gulseth.

 SNAKKER UT FOR FØRSTE GANG : Den norske piloten «Slug» frykter aller mest en feilbombing som kan føre til at sivile blir drept. - Hvis det hadde skjedd, ville det vært en stygg sak, sier «Slug». Foto: Sissel Amundsen, Forsvarets medietjeneste.
SNAKKER UT FOR FØRSTE GANG : Den norske piloten «Slug» frykter aller mest en feilbombing som kan føre til at sivile blir drept. - Hvis det hadde skjedd, ville det vært en stygg sak, sier «Slug». Foto: Sissel Amundsen, Forsvarets medietjeneste. Vis mer

«Slug» har vært i Kirgisistan i snart seks uker, og skal hjem om to dager. Han visste da han dro ut på oppdraget, at det kunne bli nødvendig å slippe bomber.

Profesjonelle

- Det har vi tenkt nøye igjennom, så det var vi forberedt på, men alle som opplever å slippe bomber blir veldig opptatt av å få detaljer om hvordan bombingen ble utført - rent fagmessige detaljer.

- Ikke antall drepte?

- Det også, men det er det for seint å tenke på. Vi må fokusere på at vi er her for å gjøre en jobb - som politikerne har satt oss til å gjøre.

- Hvordan var stemningen etter de første norske bombene?

- Det ble litt mer spenning, i forhold til om det skulle oppstå mer dramatikk, men dette har ikke vært følelsesmessig problematisk. Vi er ikke kaldblodige mordere, men profesjonelle i forhold til den jobben vi er satt til å gjøre. Vi snakker også mye sammen, og det er viktig, sier «Slug».

Sjefen for den norske kontingenten i Kirgisistan, oberst Erik Gulseth, støtter pilotene i kritikken av norske politikere.

Alvor

- Når vi først sender fly, kan man ikke reagere på at det slippes bomber. Det blir for dumt, mener Gulseth. Han synes likevel det er bra at debatten kommer.

- Det er naturlig at det blir debatt når vi slipper bomber. Det er noe helt nytt, sier obersten.

Stemningen i leiren har vært preget av alvor, forteller han.

- Men det har ikke vært mer pågang til presten enn ellers.