STÅR PÅ SITT: Dagens møte med minoritetsansatte i Politiet får ikke Politiets Fellesforbund til å skifte standpunkt i hijab-saken. F.v. Navjot Sandhu, Sugharan Khan og Arne Johannesen. FOTO: Jacques Hvistendahl/DAGBLADET
STÅR PÅ SITT: Dagens møte med minoritetsansatte i Politiet får ikke Politiets Fellesforbund til å skifte standpunkt i hijab-saken. F.v. Navjot Sandhu, Sugharan Khan og Arne Johannesen. FOTO: Jacques Hvistendahl/DAGBLADETVis mer

- Vi er ikke klare for hijab

Politiets egne minoritetsansatte har klare meninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiets egne minoritesansatte diskuterte i dag hijab-saken med Politiets Fellesforbund og Politidirektoratet.

Rundt 18 personer var tilstede på det timeslange møtet, som ble ledet av forbundets leder, Arne Johannesen.

- Det har ikke kommet noen innspill her i dag som fører til at vi endrer vårt synspunkt, men vi har hatt en interessant diskusjon med flere innspill som nyanserer debatten, sier han.

- For tidlig
Johannesen reagerte sterkt på at Justisdepartementet ga grønt lys for Politidirektoratets forslag om å tillate hijab til politiuniformen. Departementet har nå åpnet opp for at saken skal ut på en ny høringsrunde.

Og rådene fra dagens møtedeltakere er klare - Norge er ikke klar for noen politihijab.

- Politiet i Norge har akkurat vent seg til å ha minoritetsansatte, det er for tidlig at politibetjentene skal kunne gå med hijab. Selv om England har positive erfaringer med dette nå, har de hatt en rekke utfordringer før de kom så langt, sier Sugharan Khan (34), muslimsk politibetjent og den andre kvinnen med pakistansk bakgrunn i norsk politi.

- Media har fokusert på at muslimske politikvinner er i mot hijab, men det er vi ikke. Men vi er i mot at den skal brukes i tilknytning til politiuniformen, presiserer Khan.

- Feil ende
Politibetjent Navjot Sandhu er glad for dagens møte.

- Det var på tide at hijab-debatten kom, men den startet i feil ende. Den burde ha startet innad i politiet, sier hun.

I likhet med de andre møtedeltakerne er hun kritisk til at det symbolsterke hodeplagget skal bli en del av uniformen.

- Verken den norske politietaten eller samfunnet ellers er klar for hijab til politiuniformen, sier 26-åringen. Hun er sikh, og bruk av hijab er derfor ikke noe relevant spørsmål for henne. Men hun har diskutert saken med andre kolleger med muslimsk bakgrunn.

- Mange har reagert med å si «vi er endelig blitt likestilt. Å innføre hijab vil føre oss tre skritt tilbake», forteller hun.

- Hvordan er det å være minoritetskvinne i Politiet?

- For meg er det ikke noe problem. Det er eldre polititjenestemenn og andre minoritetskvinner som har tatt støyten.

Samtidig har hun opplevd både fordommer fra kolleger og slengbemerkninger fra publikum.

- Men det er en del av gamet. Jeg gikk inn i politiet med det utgangspunktet at jeg er en ressurs. Det synet har jeg fremdeles, sier Sandhu.

Det ble i dag kjent at Hijab-vedtaket kan bli utsatt til etter valget. Regjeringen ønsker ikke å stresse fram en omkamp om hijab i politiet før høstens stortingsvalg, sier Ap-kilder til Aftenposten.

Les også: Vurderer å tillate dommer-hijab

KRITISK: Hijab-debatten startet i feil ende,  mener Navjot Sundhu (26). FOTO: Jacques Hvistendahl/DAGBLADET
KRITISK: Hijab-debatten startet i feil ende, mener Navjot Sundhu (26). FOTO: Jacques Hvistendahl/DAGBLADET Vis mer