Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SENTERPARTIETS LANDSMØTE

- Vi er ikke klimasinker

Ada Arnstad mener kritikken mot Senterpartiet for manglende miljøpolitikk er feilslått.

ELBIL-SATSING: Senterungdommen håper på gjennomslag for å etablere 8000 hurtigladere for elbiler. - Folk hadde jo ikke kjøpt bensinbiler hvis det var umulig å få tak i bensin, sier Ada Arnstad (26), leder for Senterungdommen på tredje året. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
ELBIL-SATSING: Senterungdommen håper på gjennomslag for å etablere 8000 hurtigladere for elbiler. - Folk hadde jo ikke kjøpt bensinbiler hvis det var umulig å få tak i bensin, sier Ada Arnstad (26), leder for Senterungdommen på tredje året. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg synes det er kjempesnodig og opplever at norsk klimadebatt er redusert til å dreie seg om drivstoffavgiften. Senterpartiet er overhodet ikke klimasinker. Vi er et klimaparti, sier Ada Arnstad, leder for Senterungdommen.

- Det eneste partiet

Hun påpeker at Sp-landsmøtet i helga skal behandle et forslag om å styrke el-nettet og bygge ut 8000 nye hurtigladere for elbiler innen 2025.

- Det vil gi folk et helt annet utgangspunkt for å ta valget om å kjøre mer klimavennlig. I dag må du bo en halvtime fra en by for å bruke elbil. Det holder ikke når du bor på bygda. Risikoen er for stor når det er langt mellom ladepunktene. Med bedre tilgang på hurtiglading vil elbilsalget på bygda ta seg opp, sier Ada Arnstad.

- Folk hadde jo ikke kjøpt bensinbiler hvis det var umulig å få tak i bensin. Jeg mener at vi er det eneste partiet som faktisk legger opp til at folk skal få være med å kutte CO2. Nå blir vi stemplet som klimasinker fordi vi vil ha med hele landet, sier hun.

- Ambisiøst forslag

Senterungdommen står bak en av de 13 klimaresolusjonene som er sendt inn for behandling under landsmøtet. Mange av ungdomspartiets forslag til politiske klimatiltak er ivaretatt etter at redaksjonskomitéen har sammenfattet resolusjonene.

- Vi er veldig fornøyd med at en samlet redaksjonskomité står bak et ambisiøst forslag som konkretiserer Senterpartiets klimapolitikk og hvordan den skal gjennomføres over hele landet, sier Ada Arnstad.

Hun poengterer at regjeringen har senket skattene med 14 milliarder og økt avgiftene med sju milliarder.

- Skatt betales utjevnende, avgifter betaler vi flatt. Det betyr i realiteten at de som har minst, og er uten alternativer, må betale mest for omlegginger. Dette sier vi i Senterpartiet nei til.

- Vi vil ha små forskjeller mellom folk som bor på bygda eller i byen. Derfor mener jeg det må være helt fair å hevde at avgifter ikke er et bra virkemiddel i klimapolitikken, sier Ada Arnstad.

Kutte så det monner

For jordbruket vil det være et viktig klimatiltak å erstatte soya fra Brasil med norsk fôr og norsk protein, mener ungdomspartiets leder.

- Vi skal inn med store investeringer i fornybare selskap som utvikler nye løsninger. Å satse på at vi kan produsere eget biodrivstoff fjerner hele palmeoljedimensjonen, sier Arnstad.

Hun hevder at Senterpartiet vil kutte klimautslipp der det monner.

- Flytrafikken kan ikke fortsette å øke, i hvert fall ikke før vi har skikkelige klimanøytrale eller fornybare løsninger. Derfor vil vi endre Avinors mål om årlig vekst til at selskapet i stedet etablerer et godt flytilbud for hele landet. Vi trenger fortsatt flyreiser, de skal elektrifiseres på kortbanenettet i tillegg til å blande inn mer biodrivstoff på lengre turer, sier Ada Arnstad.

Ung psykisk helse

Senterungdommen står også bak en resolusjon om tiltak for ung psykisk helse.

- Vi går inn for årlige samtaler for elever på ungdomsskole og videregående med helsesykepleier, skolepsykolog eller noen med tilsvarende kompetanse. Forslaget vårt er inspirert av tannhelsetjenesten; prinsippet med at alle kalles inn, ikke bare de som har hull i tennene, sier Ada Arnstad.

- Vi tror at hvis man begynner med den type forebygging også innenfor psykisk helse i skolen, så fanger vi opp dem som allerede er syke, i tillegg til å bevisstgjøre ungdom som står i fare for å bli psykisk syke, samt å bygge ned barrierer og tabuer både blant elever og foreldre, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!