- Vi er ikke lurt av Breivik

Psykiaterne Tørrissen og Aspaas mener de ikke er lurt og legger vekt på at Breivik hele veien har stått på at drapshandlingene var «grusomme, men nødvendige».

- IKKE LURT: Anders Behring Breivik ser mot to av de sakkyndige Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
- IKKE LURT: Anders Behring Breivik ser mot to av de sakkyndige Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene i terrorsaken har fått en ti sider lang tilleggserklæring fra psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas.

Rettsmedisinsk kommisjon, som skal godkjenne rapportene om Breiviks psyke, hadde ankepunkter mot den første rapporten. De stilte spørsmål ved hvorfor de ikke hadde hatt egne samtaler med Breiviks mor, ba om mer informasjon om barndommen hans og ville ha utdypet Breiviks endrede forklaringer. Kommisjonen fryktet de to var blitt lurt av terroristen.

Selvkritikk Dagbladet får opplyst at de to i tilleggserklæringen tar noe selvkritikk, men at de i stor grad utdyper og forklarer hvorfor de for eksempel ikke har hatt egne samtaler med massemorderens mor.

De to viser blant annet til at moren har forklart seg utfyllende for politiet og overfor de første sakkyndige, Synne Sørheim og Torgeir Husby. De viser også til hennes helsesituasjon. De mener også at enkelte av andre aktuelle intervjuobjekter, som Breiviks nærmeste venner, er vanskelig tilgjengelige, men at problemstillingene vil bli godt belyst når de skal vitne i retten.

Samtidig tar de noe selvkritikk på at informasjonen de sitter på ikke har kommet godt nok frem i den første rapporten, får Dagbladet opplyst.

Ikke lurt Psykiaterne avviser også at de er lurt av Breiviks strategiske svar.

De viser til at Breivik i stor grad har endret forklaring på punkter som beskrivelsene av det påståtte terrornettverket Knights Templar og for eksempel den mye omtalte uniformen, men legger vekt på at han har stått fast på sin forklaring på det de mener er viktigere: Begrunnelsen for terrorhandlingene. De legger vekt på at Breivik hele veien har stått på at drapshandlingene var «grusomme, men nødvendige» og at hans politiske syn har ligget fast.

Som Dagbladet har skrevet tidligere, har Breivik endret sin forklaring vesentlig om det de første psykiaterne mener er paranoide vrangforestillinger; Knights Templar, uniformen og ridderidentiteten.

- Ingen endring  To av de sju medlemmene i kommisjonen ba om å få utdypet det de mente var en forskjell mellom hvordan Breivik var beskrevet i observasjonen.

Tørrissen og Aspaas legger her vekt på at verken observasjonsteamet som fulgte Breivik på Ila eller at noen andre som har hatt tilsyn med ham i fengselet har observert noen psykose.

- Det er ikke sett noen spesielle endringer i atferd selv om ytre forhold er varierende, konkluderer de, ifølge Dagbladets opplysninger.

- Har svart  De to psykiaterne ønsker ikke å kommentere detaljene i rapporten.

- Vi har svart på de punktene som kommisjonen har spurt om, sier Aspaas til Dagbladet.

Hans kollega Tørrissen sier:

-Vi har ingen kommentar. Den skal nå gjennom den vanlige behandlingen, med kommisjonen og retten.

-Dere er trygge på at den vil bli godkjent nå?

- Det må du spørre noen andre om. Hvis den blir godkjent, så blir den det, ellers må vi gjøre det de eventuelt måtte be om.

Statsadvokat Svein Holden har følgende kommentar:

- Vi har tatt i mot den og setter oss inn i innholdet, men kan ikke kommentere den.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få tak i Breiviks forsvarer Geir Lippestad.