«Vi er ikke mot det danske folk. Vi protesterer mot myndighetenes politikk»

De demonstrerende iranerne utenfor Danmarks ambassade er krenket, såret og sinte. Men sinnet mot det danske folket stikker ikke dypt i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEHERAN (Dagbladet.no): Rundt klokka halv tolv, iransk tid, (ni norsk tid) ankommer Dagbladet.no Danmarks ambassade i Teheran. Rundt hundre menn og kvinner er samlet foran ambassadeområdet. De står stille og snakker sammen. Mellom ambassadeområdet og folkene står et par hundre opprørspoliti iført hjelm, skjold og lange kjepper.

Så begynner bønnen: «Ned med USA». «Ned med Danmark» og «Ned med Israel», sier mullaen som leder bønnen. Forsamlingen gjentar.

Brenner flagg

Idet bønnen er over, begynner noen unggutter å knuse store steiner til mange små. Et titalls gutter kommer løpende til. Tar opp småsteinene og kaster dem mot ambassaden. En mann står på et lekestativ og brenner det danske flagget. Forsamlingen sier at Gud er stor. Noen menn kaster molotov-coctail over muren. Det begynner såvidt å brenne i et av trærne innenfor. Et titalls menn klatrer over muren, mens opprørspolitiet står stille og ser på.

«Gud er stor», roper forsamlingene. Mennene foran. Kvinnene litt lenger bak.

Stemningen er spent, men ikke ute av kontroll, slik den føltes utenfor samme ambassade i går kveld. En kvinne forteller Dagbladet.no at hun er sint på Danmark. De har ingen rett til å krenke hennes religion.

- Vi vet at det er både dårlige og gode folk overalt. Men vi har forsøkt å vise våre protester mot Muhammad-karikaturene. Det har ikke hjulpet. Derfor er vi her i dag, sier hun.

Vil bli vår venn

Kvinnen og hennes mor smiler når hun får vite at vi er fra Norge.

- Problemet er at dere i Vesten, med USA i spissen, er imperialister. Hvis Vesten aksepterer oss, har vi ikke noe mot dem. Men vi er sinte og håper på en beklagelse, og vi håper at slike krenkelser aldri skjer igjen, sier hun, og gjør tegn på at hun vil gå.

Så tar hun hånda inn under den lange, svarte kåpen sin. Ut kommer en liten matpakke. Med en mandarin og en liten sandwich.

- Ta denne, sier hun.

Smiler og går. Like foran oss kastes flere småstein og molotov-coctail over muren, men stemningen har stilnet kraftig i løpet av de siste ti minuttene. Etter en liten halvtimes tid klatrer mennene som var inne i ambassadeområdet ut.

Religiøse ritualer

Mennene samles i en ring. En mulla begynner å prise avdøde imam Hussein, som ble drept i den irakiske byen Karbala for over tusen år siden. Denne måneden er nemlig sørgemåneden for imam Hussein i Iran. Borte er hatfrasene mot Danmark, Israel og USA. «Vi elsker deg, imam Hussein. Vi priser deg», sier mennene og slår seg på brystet.

Mullaen Abdullah Bandikhoda kommer bort til oss.

- Vi gjør dette for å vise vår protest mot danske myndigheter, som er en kuet hund som følger USA i alt de gjør. Det er ikke folket vi er mot, sier mullaen.

Folk flokker rundt oss. Alle har ting de ønsker å si, og river i Dagbladet.nos iranske tolk for å få hans oppmerksomhet. Mullaen lar seg ikke affisere, og fortsetter.

- Vi kan ikke tolerere krenkelsene av vår profet Muhammad. Vi kan ikke tolerere at USA får gjøre som de vil. Vi må stoppe dem, og viser at vi ikke vil gi opp ved å være her i dag, sier mullaen.

Takker for seg og går.

Israel har skylda

En kvinne som har fulgt i hælene våre siden vi kom til stedet for en liten time siden, drar tak i tolken.

- Kan jeg få adressen til kvinnen. Jeg vil være venn med henne, sier hun og smiler.

Iraneren Shaban lar seg ikke vente og tar tak i tolken.

- Israel er det store problemet i dagens verden. Det er de som står bak karikaturene. Ikke Danmark. En annen ting som er galt, er at vi ikke har lov til å si noe om hva vi synes om holocaust. Men israelerne kan krenke oss så ofte de vil, sier Shaban.

Utenfor Danmarks ambassadeområde er det bare et trettitalls mennesker igjen, i tillegg til opprørspolitiet, som står henslengt og ser utover plassen. Flere av dem smiler. Tre-fire av dem blunker blidt til Dagbladet.no.

En liten mann med skinnjakke har stått ved vår side i lengre tid. Han ber om ordet.

- Huntington sier at dette er en kamp mellom sivilisasjoner. Jeg er ikke enig med han. Vi må ikke krige. Vi må snakke sammen, sier mannen, som er lærer på en skole like bak den danske ambassaden.

- Si til folket ditt at jeg er mot voldelige demonstrasjoner, slik som det var her i går kveld. Iranere flest er enig med meg. Vi ønsker dialog, ikke vold, sier læreren.

Velkomne

Stadig flere kommer for å snakke. Tonen er gemyttelig, og de smiler når jeg sier at jeg er fra Norge. Velkommen, sier en, og fortsetter.

- Vi føler at Vesten er imot oss. Vi er leie oss for det, sier han og går.

Dagbladet.no takker for seg og gjør det samme.

Den norske ambassaden i Teheran er stengt i dag. Etter det Dagbladet.no erfarer, håper og tror man at stemningen i Iran ikke er så spent som for eksempel Libanon, de palestinske områdene og Syria. Dagbladet.nos erfaringer fra Teheran de siste fem dagene tyder på det. Med unntak av demonstrasjonen utenfor Danmarks ambassade i går kveld, har vi bare møtt ekstremt hyggelige og gjestfrie iranere som ikke vet hva godt de kan gjøre for oss.

FLAGGBRENNING:</B> Demonstrasjonen utenfor Danmarks ambassade i dag begynte med at en mann brant det danske flagget.
FRUSTRERTE: De demonstrerende kvinnene føler seg maktesløse overfor Vesten. - De diskriminerer og krenker oss. Vi finner oss ikke i at profeten Muhammad karikeres. Derfor er vi her i dag, sier flere.
KNUSER STEINER: Disse ungguttene knuste store stein til små før de kastet dem over ambassademuren.
AVSLAPPET POLITI: Det iranske opprørspolitiet hadde det ikke travelt foran Danmarks ambassadeområde i Teheran i dag. De stod stille og så demonstrantene rope Danmark ut av Iran. Etter at demonstrasjonen var over, smilte og blunket de til Dagbladet.nos reporter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer